Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Δεν σταματά η κλοπή στα καύσιμα

Παρόλο που βγήκαν χοντρά λεφτά το τελευταίο 2μηνο...

Έχουμε κάποιες εβδομάδες να αναφερθούμε στα τεκταινόμενα της εγχώριας αγοράς καυσίμων, αλλά πέραν της ανακάλυψης και νέων μεθόδων κλοπής του καταναλωτή, δεν έχουν αλλάξει και πολλά...

Υπερβολές; Δεν νομίζουμε, αν αναλογιστεί κανείς πως οι αρμόδιες υπηρεσίες (Μετρολογία) εντόπισαν εσχάτως σε βενζινάδικα και συστήματα που με την χρήση ...τηλεκοντρόλ (!) αλλάζουν τις τιμές στις αντλίες την ώρα του εφοδιασμού των οχημάτων.

Ανεξάντλητοι, δηλαδή, οι αετονύχηδες της αγοράς, ενώ πέραν των ...καινοτομιών, διατηρείται και το γνωστό status που θέλει τις μειώσεις που καταγράφονται στις διεθνείς τιμές των καυσίμων να μην περνούν – ή, στην καλύτερη περίτπωση, να περνούν κουτσουρεμένες – στα πρατήρια της χώρας.

Ενδεικτικά, μια γρήγορη ματιά στην διακύμανση των τιμών επιβεβαίωσε του λόγου το αληθές: στις 22 Μαρτίου, και αφού πλέον έχει περάσει μια γεμάτη εβδομάδα με την εφαρμογή και του αυξημένου συντελεστή ΦΠΑ, η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στην χώρα μας είναι στα 1,428 ευρώ ανά λίτρο.
Την ίδια ημέρα, η διεθνής τιμή βρίσκεται στα 438 ευρώ ανά χιλιόλιτρο.

Έκτοτε, η διεθνής τιμή έχει κινηθεί ανοδικά έως τα 449 ευρώ ανά χιλιόλιτρο – προσέξτε, μιλάμε με όρους ευρώ, δηλαδή οι επιδράσεις των μεταβολών της ισοτιμίας του κοινού ευρωπαίκού νομίσματος προς το δολάριο περιέχονται στους υπολογισμούς μας – για να υποχωρήσει και πάλι στα προ μηνός επίπεδα (για την ακρίβεια, ελαφρά χαμηλότερα) αφού πλέον βρίσκεται στα 436 ευρώ ανά χιλιόλιτρο.
Αλλά η μέση τιμή της αμόλυβδης στην εγχώρια αγορά βρίσκεται υψηλότερα, στα 1,442 ευρώ ανά λίτρο...Θα υποχωρήσει τις επόμενες ημέρες; Για να δούμε, εάν και κατά πόσο
protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: