Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Θέλουν Κόκκαλη και Βγενόπουλο στην Βουλή

Εξεταστική για το σκάνδαλο της Siemens

Να καταθέσει, ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο «Siemens», ο γνωστός επιχειρηματίας κ. Σωκράτης Κόκκαλης, ζήτησε ο βουλευτής της ΝΔ κ. Παναγιώτης Καμμένος κατά την διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης.

Αφορμή, στάθηκαν οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της MIG κ. Ανδρέα Βγενόπουλου ο οποίος στην εκπομπή «Νέοι Φάκελοι» του ΣΚΑΪ διερωτήθηκε «πως είναι δυνατόν να μην έχει κληθεί στην εξεταστική ο μεγαλύτερος συνεργάτης της Siemens στην Ελλάδα». Με την πρόταση του κ. Καμμένου συμφώνησε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παντελής Οικονόμου, ζητώντας μάλιστα να εξεταστούν οι κ.κ. Κόκκαλης και Βγενόπουλος κατ’αντιπαράσταση.

Σήμερα, ξεκινά η κατάθεση πολιτικών προσώπων στην Εξεταστική. Πρώτος θα καταθέσει ο πρώην υπουργός της ΝΔ Γιάννης Κεφαλογιάννης.
Ο πρώην υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών στην περίοδο της Οικουμενικής κυβέρνησης (1989-90) έχει ζητήσει ο ίδιος να καταθέσει, αναφέροντας σε μακροσκελές υπόμνημά του ότι η διαπλοκή του δημοσίου με τη γερμανική εταιρεία ξεκίνησε ήδη από τότε με την αποδοχή από τους Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, Ανδρέα Παπανδρέου και Χαρίλαο Φλωράκη της απευθείας ανάθεσης της προμήθειας 470.000 ψηφιακών παροχών, συνολικής αξίας 32 δισ. δραχμών στις εταιρείες ΙΝΤΡΑΚΟΜ/ΖΗΜΕΝΣ ΕΛΛΑΣ.

Να σημειωθεί πως στο παρασκήνιο της εξεταστικής για τη Siemens έχει στηθεί ένας αγώνας ταχύτητας από τους εμπειρογνώμονες όλων των κομμάτων, οι οποίοι προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τις εννέα κούτες των ελβετικών λογαριασμών, πριν αποφασίσουν να απευθυνθούν στην Τράπεζα Ελλάδος για αρωγή.

Την ώρα όμως που τα μέλη της επιτροπής που διερευνούν την υπόθεση «Siemens» επιδίδονται κυρίως σε ανούσιες αντιπαραθέσεις προσπαθώντας να καταρτίσουν την λίστα με τα πολιτικά πρόσωπα που θα παρελάσουν από την εξεταστική, στην Γερμανία πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας οδηγούνται στην φυλακή. Συγκεκριμένα, το δικαστήριο του Μονάχου καταδίκασε τον Μίχαελ Κουτσενρόιτερ, πρώην οικονομικό διευθυντή του τμήματος τηλεπικοινωνιών της Siemens, σε δύο χρόνια φυλάκισης με αναστολή και με πρόστιμο 60.000 ευρώ για απιστία ενώ, ο Χανς Βέρνερ-Χάρτμαν, διευθυντής λογιστηρίου και συνεργάτης του Κουτσενρόιτερ, καταδικάστηκε σε 1,5 χρόνια φυλάκισης με αναστολή. Οι δύο άνδρες συμμετείχαν στο σύστημα «μαύρων ταμείων» που δημιουργήθηκαν στη Siemens το 2006 και χρησιμοποιούνταν για να αναλαμβάνουν μεγάλα, διεθνή συμβόλαια.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: