Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Ξεκινά το μεγάλο παζάρι με ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ

“Παγωσε” το επιτελείο από τα ρεκόρ στο spread

Στην τελική ευθεία μπαίνει πλέον η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με το ΔΝΤ.

Οι απεσταλμένοι της Ουάσιγκτον βρίσκονται ήδη στην Αθήνα και από το πρωί της Τετάρτης μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή θα έχουν κάνει φύλλο και φτερό ολόκληρη την ελληνική οικονομία, για να θέσουν την βάση της νέας οικονομικής πολιτικής στη χώρα μας, πάνω στην οποία θα στηριχτεί και η παροχή της οικονομικής βοήθειας.

Είτε για διαπραγματευτικούς λόγους, είτε επειδή ενδεχομένως επικρατούν «δεύτερες σκέψεις», στην κυβέρνηση δείχνουν τώρα λιγότερο διατεθειμένοι παρά ποτέ να αποδεχτούν τους όρους που θέτει το ΔΝΤ.
Ταυτόχρονα όμως,και μέχρι τα τέλη της επόμενης εβδομάδας, θα διαβουλεύονται και με τους απεσταλμένους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προκειμένου να αναγκάσουν τους τεχνοκράτες του ταμείου να «βάλουν νερό στο κρασί τους».

Σε κάθε περίπτωση, στο υπουργείο Οικονομικών περιμένουν να «ακούσουν» αλλά δεν φαίνονται έτοιμοι να δεχτούν ό,τι τους ζητήσει το ΔΝΤ.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν και με βάση την πορεία του κρατικού δανεισμού, υπό τη σκιά των spread που σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο - αντί να υποχωρούν, με δεδομένη την εμπλοκή του ΔΝΤ στον μηχανισμό στήριξης- την πρόοδο στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και τα καταιγιστικά μέτρα που έχει ήδη δρομολογήσει η κυβέρνηση.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: