Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Να φύγει ο Καντάφι ζητά η ΕΕ, διχάζει τους «27» η στρατιωτική δράση

Έκτακτη Σύνοδος στις Βρυξέλλες

Απόσυρση του Καντάφι απαιτεί η ΕΕ αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης
Απόσυρση του Καντάφι απαιτεί η ΕΕ αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης (Φωτογραφία: Reuters )
Βρυξέλλες
Ανοικτή κρατούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες την επιλογή στρατιωτικής δράσης εναντίον του καθεστώτος Καντάφι, τονίζοντας όμως πως για αυτή θα απαιτηθεί συμφωνία των Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου.

Παράλληλα, η ΕΕ έδωσε πολιτική στήριξη στους αντικαθεστωτικούς αλλά όχι πλήρη αναγνώριση προς το «Λιβυκό Εθνικό Συμβούλιο», όπως ζητούσαν Παρίσι και Λονδίνο από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Η ΕΕ δεν υιοθέτησε πλήρως τις προτάσεις για ανάληψη «δυναμικής απάντησης», που υποστήριζαν κυρίως Γαλλία και Βρετανία: «Δεν είναι η ώρα τώρα για στρατιωτική δράση» ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος μετά τη συνάντηση, ενώ το Βερολίνο εμφανίζεται επίσης επιφυλακτικό για τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.

Οι «27» όμως, όπως ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, υποστήριξαν την δημιουργία ζωνών ανθρωπιστικής βοήθειας, ακόμη και εντός της λιβυκής επικράτειας.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δήλωσαν ξεκάθαρα τη συμφωνία τους πως ο Μουαμάρ Καντάφι πρέπει να αποσυρθεί από την ηγεσία της χώρας, λέγοντας πως ο Λίβυος ηγέτης έχει χάσει κάθε υποστήριξη από τις ευρωπαϊκές ηγεσίες.

«Ο Καντάφι πρέπει να φύγει» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΕ Χερμάν βαν Ρομπάι μετά τη συνάντηση σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο.

Το μεταβατικό συμβούλιο είναι ένας «αξιόπιστος συνομιλητής και οι επαφές μαζί του θα συνεχιστούν», ανέφερε ο πρόεδρος της Κομισιόν. Οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες βρίσκονται σε επαφή με τις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών, αλλά αυτό δεν συνιστά πλήρη διπλωματική αναγνώρισή τους, σημείωσε η Μέρκελ σύμφωνα με το Reuters.

H κίνηση της Γαλλίας να αναγνωρίσει το συμβούλιο των αντικαθεστωτικών την Πέμπτη είχε προκαλέσει τη δυσφορία κάποιων Ευρωπαίων εταίρων της, καθώς έγινε μόλις μία ημέρα πριν τη συνάντηση της ΕΕ ακριβώς για να καθοριστεί η κοινή στάση των «27» απέναντι στο ζήτημα.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες υπογράμμισαν πως θα προχωρήσουν σε συνάντηση με τον Αραβικό Σύνδεσμο και την Αφρικανική Ένωση για το ζήτημα της Λιβύης. Δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία, αλλά όπως είπε ο Ζοζέ Μπαρόζο προγραμματίζεται για «αρκετά σύντομα».

Από την πλευρά της, και η Ουάσινγκτον επανέλαβε μετά την ευρωπαϊκή Σύνοδο πως δεν έχει διαγράψει από τις επιλογές της την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων: «Δεν έχουμε αποκλείσει καμία επιλογή προς το παρόν» ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

«H θηλιά γύρω από τον Καντάφι στενεύει» ανέφερε ο Μπ.Ομπάμα, επαναλαμβάνοντας πως οι ΗΠΑ θα αξιοποιήσoυν «εύρος δράσεων» με στόχο την απομάκρυνση του Καντάφι.

«Η ασφάλεια των πολιτών να διασφαλιστεί με κάθε μέσο»


Στην κοινή τους διακήρυξη, οι ηγέτες της ΕΕ «χαιρετίζουν το θάρρος των λαών» της βόρειας Αφρικής και της ευρύτερης περιοχής, λέγοντας πως οι δημοκρατικές εξεγέρσεις των τελευταίων μηνών δημιουργούν ελπίδα για ένα μέλλον δημοκρατίας και δικαιοσύνης.

Υποδεχόμενοι θετικά τις μεταρρυθμίσεις που εξαγγέλθηκαν στο Μαρόκο, την ανακοίνωση εκλογών στην Τυνησία και τη δημοκρατική μετάβαση στην Αίγυπτο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες σημειώνουν πως η Λιβύη παραμένει «πηγή σοβαρών ανησυχιών».

Η ΕΕ καταδικάζει τη βίαιη καταστολή στην οποία έχει καταφύγει το λιβυκό καθεστώς και προσυπογράφει εκ νέου το αυστηρό ψήφισμα του ΟΗΕ και καλεί για άμεση παύση της βίας.

«Η ασφάλεια των πολιτών πρέπει να διασφαλιστεί με κάθε μέσο» αναφέρει χαρακτηριστικά η διακήρυξη, σημειώνοντας πως ο συνταγματάρχης Καντάφι έχει χάσει κάθε νομιμοποίηση.

Οι Ευρωπαίοι η γέτες συνεχίζουν αναφέροντας πως θα υποστηρίξουν κάθε προσπάθεια παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, λέγοντας πως παράλληλα η Frontex «παρακολουθεί στενά» τις μεταναστευτικές ροές από την περιοχή.

Ολόκληρο το κείμενο της διακήρυξης εδώ (αγγλικά).

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: