Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Κόκκινος συναγερμός για το τσουνάμι σε 50 χώρες Στις ακτές της Χαβάης έφτασε το τσουνάμι

Αεροπλάνα και αυτοκίνητα έχουν παρασυρθεί από το τσουνάμι στο αεροδρόμιο της Σεντάι.
Στις ακτές των νησιών της Χαβάης έφτασε το τσουνάμι από τον καταστροφικό σεισμό της Ιαπωνίας, στις τρεις το μεσημέρι ώρα Ελλάδας (τρεις τα ξημερώματα τοπική ώρα).

Οι αρχές είχαν εκκενώσει το τελευταίο δίωρο τις παράκτιες περιοχές των νησιών, καθώς ανέμεναν τσουνάμι ύψους δύο μέτρων να φτάσει από την Ιαπωνία.

Οι κάτοικοι μετακινήθηκαν σε σημεία που βρίσκονται μακριά από τις ακτές, ενώ έκλεισαν προληπτικά τα μεγαλύτερα αεροδρόμια σε όλα τα νησιά. Πολλοί κάτοικοι μετέβησαν σε σχολεία, γυμναστήρια και καταφύγια που στήθηκαν βάσει του σχεδιασμού που έχει προβλεφθεί για καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης.

Οι σειρήνες στη Χαβάη ήχησαν μία ώρα περίπου μετά το σεισμό της Ιαπωνίας (δηλαδή στις 11 το βράδυ τοπική ώρα), προειδοποιώντας τους κατοίκους για το επερχόμενο τσουνάμι.

Προειδοποίηση για τσουνάμι έχουν εκδώσει οι αρχές περίπου 50 χωρών, από τα νησιά του Ειρηνικού και τη Ρωσία μέχρι την Καλιφόρνια και τις δυτικές ακτές του Καναδά.

Η προειδοποίηση ισχύει για τις εξής περιοχές: Ιαπωνία, Ρωσία, Γκουάμ, Φιλιπίνες, Αυστραλία, Φίτζι, Νέα Ζηλανδία, Παπούα-Νέα Γουινέα κι άλλα νησιά-κρατίδια του Ειρηνικού, καθώς και χώρες της αμερικανικής ηπείρου: Μεξικό, Χιλή, Γουατεμάλα, Κόστα Ρίκα, Νικαράγουα, Παναμάς, Ονδούρα, Εκουαδόρ, Κολομβία, Περού, Αλάσκα, Χαβάη, δυτικές ακτές των ΗΠΑ (Καλιφόρνια και Όρεγκον) και του Καναδά.

Ταϊβάν και Ινδονησία ήραν την προειδοποίηση, ενώ στο Γκουάμ δεν εμφανίστηκαν κύματα παρά τις προβλέψεις.


Στο χάρτη φαίνεται το χρονικό διάστημα που απαιτείται για να φτάσει το τσουνάμι από την Ιαπωνία στις υπόλοιπες χώρες. Για παράδειγμα, εννέα ώρες μετά το σεισμό θα φτάσει στις βόρειες ακτές της Αυστραλίας και την Καλιφόρνια, 12 ώρες στις ακτές του Μεξικού και 21 ώρες στη Νότια Αμερική.

Το τσουνάμι αποτελείται από μία σειρά τεράστιων κυμάτων που «σφυροκοπούν» τις ακτές με διάρκεια πέντε έως 15 λεπτών και μπορεί να ταξιδέψει με ταχύτητα 800 χλμ την ώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: