Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Ανυπολόγιστες καταστροφές και δεκάδες νεκροί από το σεισμό 8,9 βαθμών στην Ιαπωνία

http://static.doldigital.net/webstatic/5F8D1A7305244145049D49EA045B8F7E.jpghttp://static.doldigital.net/webstatic/3B65580131C7EF8E57373DED71C39956.jpg

Βιβλική καταστροφή

Οι εικόνες δείχνουν ότι η καταστροφή είναι βιβλική, ενώ συνεχείς είναι οι μετασεισμοί. Πρόκειται για τον ισχυρότερο σεισμό που σημειώνεται στη χώρα τα τελευταία 140 χρόνια.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε σε απόσταση 135χλμ από τις ακτές της πόλης Σεντάι. Ακολούθησε τσουνάμι 10 μέτρων στις βορειοανατολικές ακτές που προκάλεσε τεράστιες ζημιές, ενώ 4,5 εκατομμύρια σπίτια έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι.

Τα πλάνα που μεταδίδουν τα ξένα τηλεοπτικά δίκτυα επαναφέρουν στη μνήμη τις εικόνες από το τσουνάμι του 2004 που είχε πλήξει την Ινδονησία. Σπίτια και αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα κύματα και αυτοκινητόδρομοι καλύφθηκαν πλήρως από το νερό.

Τα Ηνωμένη Έθνη ανακοίνωσαν ότι βρίσκονται σε ετοιμότητα για την αποστολή τουλάχιστον 30 ομάδων διάσωσης στις πληγείσες περιοχές. Έτοιμες να προσφέρουν βοήθεια δήλωσαν Ρωσία και Γαλλία.

Η δόνηση έγινε αισθητή και στο Τόκιο, που βρίσκεται σε απόσταση 380 χιλιομέτρων από το επίκεντρο του σεισμού, και οι περισσότεροι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους.

Οι αεροπορικές, σιδηροδρομικές και οδικές συγκοινωνίες διακόπηκαν στο μεγαλύτερο μέρος της Ιαπωνίας, ενώ οι πτήσεις ακυρώθηκαν αεροδρόμιο Ναρίτα της ιαπωνικής πρωτεύουσας, μέχρι οι αρμόδιες αρχές να ελέγξουν την κατάσταση των διαδρόμων.

Πολεμικά πλοία κατευθύνονται προς την πληγείσα περιοχή, ενώ υπάρχουν εντολές για την αποστολή χερσαίων δυνάμεων, αλλά και πολεμικών αεροσκαφών για την εκτίμηση του μεγέθους της καταστροφής.

Νωρίτερα, σε δηλώσεις του ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν επιβεβαίωσε ότι οι ζημιές είναι πολύ μεγάλες στις βορειοανατολικές ακτές και διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει διαρροή ραδιενέργειας από τα πυρηνικά εργοστάσια.

Συναγερμός για εκτεταμένο τσουνάμι

Συναγερμός για τσουνάμι κηρύχθηκε για ολόκληρο τον Ειρηνικό Ωκεανό, εκτός του Καναδά και των ηπειρωτικών ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε το Αμερικανικό Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό. Η προειδοποίηση περιλαμβάνει και το Μεξικό, καθώς και χώρες της Κεντρικής και της Νότιας Αμερικής που έχουν ακτές στον Ειρηνικό.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι για τη Χαβάη και τις ακτές της Βόρειας Αμερικής -από την Αλάσκα ως την Καλιφόρνια-, αλλά και για τις παράκτιες περιοχές που βρίσκονται στις πολιτείες της Ουάσινγκτον και του Όρεγκον.

Στην ανατολική Κίνα οι Αρχές προειδοποίησαν τους κατοίκους να απομακρυνθούν από τις παραλίες.

Μεταξύ των χωρών όπου η προειδοποίηση για τσουνάμι εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ είναι οι: Ρωσία, Ταϊβάν, Φιλιππίνες, Ινδονησία, Παπούα Νέα Γουινέα, Φίτζι, Μεξικό, Γουατεμάλα, Ελ Σαλβαδόρ, Κόστα Ρίκα, Νικαράγουα, Παναμάς, Ονδούρα, Χιλή, Ισημερινός, Κολομβία και Περού.

Στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία όπου αρχικά εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι έχει τώρα αρθεί. Οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσαν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να σημειωθεί καταστροφικό τσουνάμι.

Η ακτοφυλακή της Ταϊβάν έχει ξεκινήσει να απομακρύνει τους κατοίκους της πυκνοκατοικημένης ανατολικής ακτής. Η Κεντρική Μετεωρολογική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι κύματα ύψους περίπου 50 εκατοστών αναμένεται να φθάσουν στις βόρειες και ανατολικές ακτές της νήσου αργότερα εντός της ημέρας.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Άμυνας της Χαβάης διέταξε την εκκένωση όλων των παράκτιων περιοχών, συμπεριλαμβανομένης της Χονολουλού μέχρι τις 15:00 (ώρα Ελλάδος).

Κύματα αναμένεται να πλήξουν και τη νήσο Γκουάμ του Ειρηνικού Ωκεανού, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 2.400χλμ νοτίως της Ιαπωνίας. Ο κόσμος έχει ήδη απομακρυνθεί από τις παραλίες και οι ένοικοι των ξενοδοχείων μεταφέρονται σε δωμάτια υψηλότερων ορόφων, ενώ στις γεινοτινές Βόρειες Μαριάννες όλοι οι ένοικοι ξενοδοχείων κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τους πρώτους ορόφους των κτιρίων.

Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τμήματα της ανατολικής Ρωσίας. Η επιχείρηση εκκένωσης των περιοχών επικεντρώνεται στη νήσο Σαχαλίνη και στις Νότιες Κουρίλες και ιδιαίτερα στο Σικοτάν και το Κουνασίρ.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: