Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Εκκενώθηκε η περιοχή γύρω από πυρηνικό σταθμό στην Ιαπωνία

Υπερθερμάνθηκε ο αντιδραστήρας

O πυρηνικός σταθμός στη Φουκουσίμα το 2008. Ο σεισμός προκάλεσε βλάβη στα συστήματα ψύξης του αντιδραστήρα, αλλά δεν υπάρχει διαρροή ραδιενέργειας
O πυρηνικός σταθμός στη Φουκουσίμα το 2008. Ο σεισμός προκάλεσε βλάβη στα συστήματα ψύξης του αντιδραστήρα, αλλά δεν υπάρχει διαρροή ραδιενέργειας (Φωτογραφία: Reuters )
Τόκιο
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έθεσαν οι αρμόδιες Αρχές την περιοχή γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας στη Φουκουσίμα, έπειτα από δυσλειτουργία στο σύστημα ψύξης του αντιδραστήρα μετά τον καταστροφικό σεισμό. Πάνω από δύο χιλιάδες κάτοικοι κλήθηκαν να απομακρυνθούν από τη γύρω περιοχή.

Η μονάδα βρίσκεται στην Οναχάμα και δεν έχει εντοπιστεί διαρροή ραδιενέργειας, αλλά η πίεση στον αντιδραστήρα έχει αυξηθεί πάνω από το κανονικό κατά 1,5 φορά.

Τα συνεργεία θα προχωρήσουν σε «ελεγχόμενη διαρροή», απελευθερώνοντας ραδιενεργό ατμό από το εσωτερικό του αντιδραστήρα ώστε να εκτονωθεί η πίεση.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε προληπτικά, όπως αναφέρουν οι Αρχές, ώστε να διευκολυνθεί και η απομάκρυνση των περίπου 2.800 κάτοικοι της περιοχής.

Ο σεισμός προκάλεσε διακοπή ρεύματος στη μονάδα ενώ ούτε το εφεδρικό σύστημα τροφοδοσίας κατάφερε να θέσει σε λειτουργία τα συστήματα ψύξης του αντιδραστήρα. Ο πυρήνας του αντιδραστήρα παρέμενε ζεστός ακόμη αφού σταμάτησε, αυτόματα, η λειτουργία του.

Οι εργαζόμενοι στον σταθμό προσπαθούν να επαναφέρουν σε λειτουργία το σύστημα. Ιαπωνικά ΜΜΕ είχαν κάνει λόγο για πιθανότητα διαρροής ραδιενέργειας.

Οι ΗΠΑ, όπως ανέφερε η Αμερικανίδα υπουργός Εκωτερικών Χίλαρι Κλιντον, παρέδωσαν στις ιαπωνικές υπηρεσίες ψυκτικά μέσα για να διευκολυνθεί η αντιμετώπιση της κατάστασης.

Ο πυρηνικός σταθμός βρίσκεται σε σχετικά μικρή απόσταση από την επαρχία Μιγιάγκιο, όπου νωρίτερα πυρκαγιά είχε ξεσπάσει σε ξεχωριστή μονάδα στην Οναγκάουα.

Η πυρκαγιά, όπως ανέφερε η Δειθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας που παρακολουθεί στενά την κατάσταση, έχει σβηστεί. Σε τρίτο σταθμό, στην ίδια πόλη, είχε παρουσιαστεί διαρροή νερού.

Newsroom ΔΟΛ, Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: