Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Παρά τον πολυήμερο αγώνα, το Ουισκόνσιν ψήφισε τον αντεργατικό νόμο

Μαζικές οι αντιδράσεις

Εκατοντάδες διαδηλωτές για ημέρες κοιμούνταν μέσα στο Καπιτώλιο
Εκατοντάδες διαδηλωτές για ημέρες κοιμούνταν μέσα στο Καπιτώλιο (Φωτογραφία: Reuters )
Μάντισον
Μετά από πολυήμερη πολιτική αντιπαράθεση και μετά από μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, εγκρίθηκε την Πέμπτη και από τη Βουλή (είχε προηγηθεί η Γερουσία) το νομοσχέδιο που αφαιρεί από τους εργαζόμενους στο Ουισκόνσιν πολλά από τα κεκτημένα δικαιώματά τους.

Εντωμεταξύ, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν έξω από το κτίριο του Καπιτωλίου σε μία πρωτοφανή για τα αμερικανικά δεδομένα διαμαρτυρία τόσο σε όγκο (υπολογίζεται ότι έφτασαν τις 80.000 ενώ εξαρχής ήταν αρκετές χιλιάδες) όσο και σε διάρκεια καθώς φτάνει πλέον τις τρεις εβδομάδες.

Παρά την έλλειψη απαρτίας, ο νόμος πέρασε από τη Γερουσία της πολιτείας αργά την Τετάρτη και έχει εισαχθεί και στην Βουλή.

Οι Δημοκρατικοί πολιτειακοί γερουσιαστές εγκατέλειψαν το Ουισκόνσιν στις 17 Φεβρουαρίου για να μην υπάρξει η απαιτούμενη απαρτία και να μην ψηφιστεί ο νόμος, παγώνοντας ουσιαστικά τη διαδικασία. Ο κυβερνήτης αφαίρεσε τις διατάξεις για τις περικοπές στον προϋπολογισμό και ζήτησε ψηφοφορία μόνο για το θεσμικό κομμάτι, δηλαδή τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, κάτι που δεν απαιτούσε την ίδια αυξημένη απαρτία.

Μόνο ένας Ρεπουμπλικάνος από τους 19 καταψήφισε τελικά το νόμο και οι Δημοκρατικοί φυσικά απείχαν.

«Μέσα σε 30 λεπτά, δεκαοκτώ γερουσιαστές ξέκαναν 50 χρόνια δικαιωμάτων στο Ουισκόνσιν» είπε ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Μαρκ Μίλερ, ενώ εξέφρασε την απαισιοδοξία του για το νόμο η ψήφιση του οποίου είναι πλέον «τελειωμένη επίθεση». Παραταύτα δεν αποκλείεται οι Δημοκρατικοί να προσφύγουν στα δικαστήρια με το αιτιολογικό ότι οι Ρεπουμπλικάνοι παραβίασαν τη νομοθεσία συγκαλώντας εσπευσμένα ψηφοφορία. Όσο για την επιστροφή τους στη πολιτεία δεν αναμένεται πριν από την Παρασκευή.

Ο κυβερνήτης Σκοτ Ουόκερ δήλωσε έτοιμος να υπογράψει το νόμο όσο πιο γρήγορα μπορεί.

Μαζική η αντίδραση

Ο νόμος στην πράξη αφαιρεί τα δικαιώματα συλλογικής διαπραγμάτευσης από τους εργαζόμενους στην πολιτεία και ανοίγει τον δρόμο για απολύσεις από το δημόσιο τομέα–ο κυβερνήτης εξήγγειλε 1.500 που θα ανακαλούσε αν περνούσε το νομοσχέδιο. Προβλέπονται ακόμη περικοπές στη χρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης, δηλαδή των κομητειών, και στην παιδεία με σκοπό να περιοριστούν σταδιακά τα ελλείμματα της πολιτείας που φτάνουν τα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι εργαζόμενοι της πολιτείας δέχτηκαν μεν να αυξηθούν οι εισφορές τους για το ασφαλιστικό ταμείο και για την περίθαλψη, κάτι που στην πράξη ισοδυναμεί με απώλεια στο καθαρό εισόδημα κατά 8%. (Από το μέτρο εξαιρούνται οι αστυνομικοί και οι πυροσβέστες). Ήταν όμως κατηγορηματικά αντίθετοι στην κατάργηση του δικαιώματος σε συλλογικές διαπραγματεύσεις για αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό· αντιπρότειναν πολιτειακό δημοψήφισμα για την έγκριση αυτού του μέτρου.

Η μαζική αντίδραση των εργαζομένων της πολιτείας εκδηλώθηκε με καθημερινές ογκωδέστατες διαδηλώσεις, ολονύχτιες διαμαρτυρίες και με την πολυήμερη ειρηνική κατάληψη του Καπιτωλίου. Εκατοντάδες άνθρωποι κυριολεκτικά κατασκήνωσαν στο κτίριο με τις Αρχές να παρακολουθούν αμήχανες καθώς οι καταληψίες δεν έκαναν κάτι αξιόποινο για να συλληφθούν και δεν παρεμπόδιζαν τη λειτουργία του σώματος.

Το Μουσείο Σμισθόνιαν ανακοίνωσε πάντως ότι θα κρατήσει στη συλλογή του τα πλακάτ και το υλικό που είχαν οι καταληψίες διαδηλωτές, αναγνωρίζοντας την ιστορική τους αξία για την διαδρομή του εργατικού κινήματος των ΗΠΑ.

Νόμος-μοντέλο και για άλλες πολιτείες

Οι επιπτώσεις από την υπερψήφιση του νόμου αργά ή γρήγορα θα φανούν και σε άλλες πολιτείες (όπως το Οχάιο, η Ιντιάνα, το Αϊνταχο, το Τενεσί και το Κάνσας) που ετοιμάζονται να ανακοινώσουν παρόμοιους νόμους, αν δεν το έχουν κάνει ήδη. Το Ουισκόνσιν θεωρείται πολιτεία-κλειδί καθώς το συνδικαλιστικό κίνημα είναι ισχυρό και τα μέλη του τείνουν να στηρίζουν τους Δημοκρατικούς.

Πολλές πολιτείες αντιμετωπίζουν μεγάλα ελλείμματα και προσπαθούν να περιορίσουν τις σπατάλες και οι Ρεπουμπλικάνοι κυβερνήτες τους ενισχυμένοι και από την ανάκαμψη της παράταξης στις ενδιάμεσες εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου δηλώνουν έτοιμοι να βάλουν βαθιά το μαχαίρι σε δαπάνες, παροχές και προφανώς και σε δικαιώματα...

Newsroom ΔΟΛ, Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: