Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

300 ΠΤΩΜΑΤΑ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΙΣ ΑΚΤΕΣ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ!...


Έως και 300 πτώματα έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής σε ακτή της Σεντάι, στην Ιαπωνία, μετά το σεισμό των 8,9 Ρίχτερ, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Jiji, ενώ στο λιμάνι Οφουνάτο, στη βορειοανατολική Ιαπωνία, αγνοείται η τύχη 48 ανθρώπων. Πάντως, ο μέχρι...
στιγμής επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για 116 νεκρούς και 349 αγνοούμενους.

Όπως μεταδίδουν τα Ιαπωνικά Μέσα Ενημέρωσης επικαλούμενα την αστυνομία, ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε σε πετροχημικό εργοστάσιο στην κωμόπολη Σιογκάμα, κοντά στην πόλη Σεντάι, στη βορειοανατολική πλευρά της χώρας. Τα τηλεοπτικά δίκτυα δείχνουν το εργοστάσιο να έχει τυλιχτεί στις φλόγες.

Ανεξέλεγκτη εξάλλου μαίνεται και η πυρκαγιά σε διυλιστήριο κοντά στο Τόκιο. Η χώρα κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά από βλάβη στο σύστημα ψύξης πυρηνικού αντιδραστήρα. Ειδοποιήθηκε η Διεθνής Επιτροπή Πυρηνικής Ενέργειας και 2.000 περίοικοι κλήθηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Η ισχυρότατη σεισμική δόνηση προκάλεσε δύο κύματα τσουνάμι. Το πρώτο, ύψους 10 μέτρων, παρέσυρε αυτοκίνητα ενώ έφθασε μέχρι το αεροδρόμιο της περιοχής Σεντάι που επλήγη περισσότερο από τη μανία του εγκέλαδου. Ταυτόχρονα τα κύματα παρέσυραν τρένο με άγνωστο αριθμό επιβατών, αλλά και πλοίο με 100 επιβάτες. Πληροφορίες κάνουν λόγο και για ένα δεύτερο πλοίο που αγνοείται.

Το δεύτερο κύμα τσουνάμι φαίνεται να είναι μικρότερο και έπληξε τις ακτές της Χαβάης.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ζήτησε τη βοήθεια των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, οι οποίες σταθμεύουν στη χώρα, στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών απηύθυνε έκκληση να δοθεί βοήθεια από μέρους των αμερικανικών στρατευμάτων.

Το τσουνάμι που προκάλεσε ο σεισμός στην Ιαπωνία έφθασε και στις ακτές της Ινδονησίας, χωρίς όμως να προκαλέσει θύματα.

Η τοπική κυβέρνηση της Γαλλικής περιοχής της Νέας Καληδονίας (Ειρηνικός Ωκεανός) διέταξε την εκκένωση του πληθυσμού που ζει στις νήσους Λουαγιοτέ και στις ανατολικές ακτές της Γκραντ Τερ.

Κατάσταση συναγερμού κηρύχθηκε στον Ισημερινό, όπου διατάχθηκε η εκκένωση των παράκτιων περιοχών λόγω των σεισμικών κυμάτων.

Για φαινόμενο παγκόσμιας κλίμακας μιλούν οι σεισμολόγοι, σημειώνοντας ότι μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές συνέπειες σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: