Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Η Ελλάδα σε κρίση «Μαύρο» από Σαρκοζί, «άσπρο» από Μέρκελ

Χειραψία Σαρκοζί  - Παπανδρέου κατά  τη χθεσινή τους  συνάντηση στα Ηλύσια  Πεδία
«Ολα παίζονται» στη σηµερινή άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες για την επιµήκυνση του χρέους των 110 δισ. που µας έχει δανείσει η τρόικα. Την ίδια στιγµή που ο κ. Παπανδρέου αποκόµιζε µετά τη συνάντηση που είχε στο Παρίσι µε τον γάλλο πρόεδρο Σαρκοζί ότι η διαπραγµάτευση θα είναι πολύ δύσκολη λόγω της Σιδηράς Κυρίας της Ευρώπης, η ίδια η γερµανίδα καγκελάριος άφησε µία αχτίδα φωτός. Μιλώντας κεκλεισµένων των θυρών στο γερµανικό κοινοβούλιο εµφανίστηκε θετική για µείωση των επιτοκίων δανεισµού της Ελλάδας.

Πάντως στη σηµερινή κρίσιµη Σύνοδο Κορυφής, οι ευρωπαίοι εταίροι θα προσπαθήσουν να βάλουν στην άκρη της διαφορές τους και να θέσουν τις βάσεις για την εξεύρεση συνολικής λύσης µέχρι την επόµενη Σύνοδο που θα πραγµατοποιηθεί στις 24-25 Μαρτίου. Μέχρι τώρα οι χώρες της ευρωζώνης δεν έχουν καταλήξει σε οριστική συµφωνία για τους όρους της συνολικής αυτής λύσης που εξακολουθεί να αναζητείται, δίνοντας τροφή στις ορέξεις των κερδοσκόπων. Αυτό έχει αυξήσει τις πιέσεις από τις αγορές σε ασθενέστερες οικονοµίες της ευρωζώνης, θέτοντας σε κίνδυνο µεταξύ άλλων την Πορτογαλία η οποία κινδυνεύει να αναγκαστεί να ζητήσει κι αυτή βοήθεια από την τρόικα.

Ευγενικά λόγια, που εξισορροπούν ώς έναν βαθµό το παγωµένο κλίµα των συνοµιλιών: η υποδοχή δεν είχε τους περσινούς εναγκαλισµούς. Μια τυπική χειραψία για τουςφωτογράφους και τις κάµερες και τίποτα περισσότερο. Ασπασµό αντάλλαξαν στο τέλος των συνοµιλιών, αλλά η έκπληξη έγινε αµέσως µετά. Ο Πρωθυπουργός επέστρεψε και πάλι στο εσωτερικό τουµεγάρου και ενώ ο κ. Σαρκοζί είχε αποµακρυνθεί. Παρέµεινε επί δεκάλεπτο. Λίγο µετά έκανε τιςδηλώσεις στους δηµοσιογράφους, ξεκινώντας από την κοινή στάση Ελλάδας - Γαλλίας απέναντι στις «επαναστατικές» αλλαγές που συντελούνται στη Βόρεια Αφρική και πουενδιαφέρουν άµεσα και τις δύο χώρες, και ειδικά την Ελλάδα η οποίαγειτονεύει µε την περιοχή. Συζήτησαν, είπε,για την ανασυγκρότηση των χωρών αυτών, τον εκδηµοκρατισµό τους και τον ρόλο που µπορεί να διαδραµατίσει η Ευρώπη.


«Ξεχάστε επαναγορά και χαµηλότερα επιτόκια»
ΠΑΡΙΣΙ: , ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ

ΜΕ ΤΗ ΦΡΑΣΗ «δεν υπάρχει ακόµη φως» για τα ελληνικά θέµατα περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί σήµερα στηνΕυρωπαϊκή Ενωση κορυφαίος υπουργόςο οποίος µετείχε στις συνοµιλίες που είχεο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου µε τον Πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ένα µόλις 24ωρο πριν από την κρίσιµη ΣύνοδοΚορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες. Νωρίτερα ο κ. Σαρκοζί είχε ουσιαστικά προετοιµάσει τον κ. Παπανδρέου για το τι θααντιµετωπίσει η Ελλάδα σήµερα και ενδεχοµένως και στην κορύφωση αυτής της υπόθεσης, που θα είναι το διήµερο 24 και 25 Μαρτίου, οπότε θα συνέλθουν εκ νέου στις Βρυξέλλες για µια καθοριστική διάσκεψη οι ηγέτες των 27 χωρών - µελών της Ε.Ε.

«Ξεχάστε την επαναγορά του ελληνικού χρέους και µην περιµένετε χαµηλότερα επιτόκια», ήταν το µήνυµα του γάλλου Προέδρου στον έλληνα Πρωθυπουργό κατά τη χθεσινή ωριαία συνάντησή τους στα Ηλύσια Πεδία. Και το πόσο δύσκολα είναι τα πράγµατα γιατην προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση αποτυπώθηκε στη συνέχεια από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό στις δηλώσεις που έκανε. «Η διαπραγµάτευση συνεχίζεται, δεν έχει κλείσει», τόνισε, για να προσθέσει αµέσως µετά: «Και είναι (η διαπραγµάτευση) δύσκολη και σκληρή».

Αργότερα, κυβερνητική πηγήπου συνοδεύει τον κ. Παπανδρέουκαι ήταν παρούσα στις συνοµιλίεςξεκαθάρισε ότι «δεν είναι ο κ. Σαρκοζί το πρόβληµά µας», δείχνοντας µε έµµεσο τρόπο προς την κατεύθυνση του Βερολίνου.

Από τις συνοµιλίες διαφάνηκε, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, ότι οΝικολά Σαρκοζί είναι ευνοϊκά διακείµενος απέναντι στην προσπάθεια που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση για
ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ
Για την επιµήκυνση, ο µόνος αισιόδοξος από ελληνικής πλευράς είναι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι «η επιµήκυνση είναι δεδοµένη», αλλά για πόσο χρόνο δεν διευκρίνισε.
να διασώσει τη χώρα από τη χρεοκοπία, αλλά µέχριεκεί. Για παράδειγµα, δεν φάνηκε διατεθειµένος να αναλάβει µιαπρωτοβουλία να κάµψει τις αντιστάσεις τηςΓερµανίας έναντι µιας συνολικήςρύθµισης του «ελληνικού προβλήµατος» στο πλαίσιο του µόνιµου ευρωπαϊκού µηχανισµού στήριξης. Αντίθετα, προειδοποίησε ότι τυχόνεπιµονή της χώρας µας στην προβολή ενός «ανεδαφικού» αιτήµατος για επαναγορά του ελληνικού χρέους θα µπορούσε να προκαλέσει ανακλαστικά αρνητικές αντιδράσεις, µε αποτέλεσµα να χαθεί ακόµη και η επιµήκυνση στην αποπληρωµή του δανείου των 110 δισ. ευρώ. Ο Πρωθυπουργός, από την πλευρά του, όπως συνηθίζει να κάνει τελευταία (το έκανε και στο Βερολίνο)ευχαρίστησε δηµοσίως τον γαλλικό λαό, τη γαλλική κυβέρνηση και προσωπικά τον Νικολά Σαρκοζί για τη στήριξη και την αναγνώριση των προσπαθειών που καταβάλλει ο ελληνικός λαός.


«Πουλήστε για να πάρετε»
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΤΡΟΦΗ εκανε χθες η κ. Μέρκελ υπέρ της µείωσης των επιτοκίων που πληρώνει η Ελλάδα για το δάνειο των 110 δισεκατοµµυρίων ευρώ της τρόικας υπό όρους. Σύµφωνα µε το Reuters,µιλώντας σε συνεδρίαση κεκλεισµένων τωνθυρών της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της γερµανικής Βουλής λίγες ώρες πριν από την κρίσιµη Σύνοδο Κορυφής, η σιδηρά καγκελάριος έκανε λόγο για ανάγκη «ιδιωτικοποιήσεων ευρείας κλίµακας» από τηνΑθήνα. Οπως µετέδωσε το Μπλούµπεργκ, το οποίο επικαλείται τέσσερις γερµανούς βουλευτέςπου παρευρίσκονταν στη συζήτηση, η καγκελάριος έθεσε ως όρο να πουλήσει η Ελλάδα «κρατική περιουσία» προκειµένου να πει το «ναι» στη µείωση των επιτοκίων των δανείων σωτηρίας.

Για πρώτη φορά χθες µέλη της κυβέρνησης Μέρκελ παραδέχτηκαν ότι στο τραπέζι των διαπραγµατεύσεων στη Σύνοδο Κορυφής πέφτει σήµερα και πιθανή επέκταση του προσωρινού ΕυρωπαϊκούΤαµείου Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) όπως έχει ζητήσει τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και πολλές ευρωπαϊκέςχώρες µεταξύ των οποίωνκαι η Ελλάδα. Η Μέρκελ απέκλεισε πάντως την αγορά κρατικών οµολόγων (όπωςτα ελληνικά)από το EFSF ή το νέο ταµείο που θα δηµιουργηθεί στο µέλλον. ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΣΤΉΝ ΙΡΛΑΝΔΙΑ. Σύµφωνα µε το Μπλούµπεργκ, η Μέρκελ θα δεχόταν να µειώσει και τα επιτόκια του δανείου σωτηρίας και τηςΙρλανδίας, αρκεί το ∆ουβλίνο να δεχτεί την υιοθέτηση ενιαίου συντελεστή φορολόγησης επιχειρήσεων σεόλη την ευρωζώνη. Σήµερα ηΙρλανδία έχει τη χαµηλότερη φορολόγηση επιχειρήσεων σε όλη την ευρωζώνη και έχει αντισταθεί σθεναρά σεαλλαγή αυτών τωνσυντελεστών δροµολόγησης.

Στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έχεισηµάνει συναγερµός για την εξεύρεσησυνολικής λύσης στην κρίση χρέους που πλήττει την ευρωζώνη, µετά τη χθεσινήυποβάθµιση της ΙΣπανίας κατάµία βαθµίδααπό τη Moody’s, η οποία οδήγησε σε βουτιά το ευρώ και τα χρηµατιστήρια.

Οπως ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα της Ισπανίας, η κυβέρνηση της χώρας θα χρειαστεί να χορηγήσει στις ισπανικές τράπεζες 15,5 δισεκατοµµύρια ευρώ για να αυξήσει τη φερεγγυότητά τους αυξάνοντας τους φόβους ότι η Μαδρίτηµπορεί να χρειαστεί και αυτή ευρωπαϊκή βοήθεια. Οι αγορές προεξοφλούν ότι στον «προθάλαµο» να ζητήσει βοήθεια από την τρόικα βρίσκεται και η Πορτογαλία. Τα spreads της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Ελλάδας βρίσκονται κοντά σε ιστορικά υψηλά.

Η Μέρκελ στησυνέντευξή τηςστην «Bild» αποκλείει τουλάχιστον προςτο παρόν την αναδιάρθρωσηχρέους τηςΕλλάδος αφού, όπως λέει, δεν υπάρχουν ακόµη τα ανάλογα εργαλεία στην ευρωζώνη για να διαχειριστούν µια τέτοια κίνηση.


«Η αναδιάρθρωση δεν είναι στην ηµερήσια διάταξη»

«ΜΙΑ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΏΣΉ του χρέους θα έβλαπτε την αξιοπιστία της χώρας µας και την υγεία του ευρωπαϊκού εθνικού τραπεζικού συστήµατος. Θα µπορούσε να οδηγήσει στην κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών και να προκαλέσει µια χιονοστιβάδα κερδοσκοπικών επιθέσεων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Επιπλέον, µια αναδιάρθρωση θα επέφερε µια άµεση και ουσιαστική ζηµιά για τα συνταξιοδοτικά ταµεία, που έχουν επενδύσει τις οικονοµίες των Ελλήνων σε κρατικά οµόλογα. Το τίµηµα αυτό θα ήταν πολύ βαρύ. Ενα τέτοιο σενάριο δεν συµφέρει ούτε την Ελλάδα ούτε την ευρωπαϊκή οικονοµία. Η αναδιάρθρωση δεν είναι στην ηµερήσια διάταξη της Ελλάδας και της Ευρώπης». Αυτά λέει ο έλληνας Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξή του που δηµοσιεύτηκε στο χθεσινό φύλλο της εφηµερίδας «Λε Μοντ». Για τον Γιώργο Παπανδρέου, οι δύο Σύνοδοι Κορυφής του Μαρτίου αποτελούν «µια από τις τελευταίες ευκαιρίες για την Ευρώπη να αντιµετωπίσει τις αγορές».


«Νέοι κανόνες στους οίκους αξιολόγησης»

ΝΕΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ που θα ρυθµίζουν τη λειτουργία των οίκων αξιολόγησης ζήτησε χθες ο υπουργός Οικονοµικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου να εξετάσει η Ευρωπαϊκή Ενωση, µε αφορµή την «εντελώς αδικαιολόγητη», όπως τη χαρακτηρίζει, πρόσφατη υποβάθµιση της πιστοληπτικής ικανότητας του Ελληνικού ∆ηµοσίου από τη Moody’s.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου έστειλε για τον σκοπό αυτόν επιστολή στον πρόεδρο της ευρωζώνης Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ και τον επίτροπο Eσωτερικής Αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ.

Την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να παρουσιάσει πριν από το τέλος του καλοκαιριού θεµελιώδεις µεταρρυθµίσεις στη λειτουργία των οίκων αξιολόγησης ανακοίνωσαν, εξάλλου, χθες µε κοινή τους δήλωση οι δύο αρµόδιοι Επίτροποι κ।κ. Ολι Ρεν και Μισέλ Μπαρνιέ. Οι δύο επίτροποι δηλώνουν πεπεισµένοι για τα θετικά αποτελέσµατα των δράσεων της ελληνικής κυβέρνησης και σηµειώνουν ότι τις τελευταίες µέρες έγινε σαφές πόσο σηµαντικό είναι να υπάρξει µεγαλύτερη και καλύτερη ρύθµιση στην αγορά των οίκων αξιολόγησης.
tanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: