«Ταφόπλακα» στο σκάνδαλο του χρηματιστηρίου
- Η ΔΕΚΑ ταυτίσθηκε με το «σκάνδαλο» του χρηματιστηρίου του 2000 (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Τροπολογία που κατατέθηκε στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει την λύση, χωρίς εκκαθάριση, της ΔΕΚΑ (κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων) και την εκχώρηση του συνόλου της κινητής και ακίνητης περιούσιας της εταιρείας στο Δημόσιο, χωρίς την τήρηση οποιουδήποτε τύπου, πράξης ή συμβολαίου και χωρίς αντάλλαγμα.
Σημειώνεται πως η ΔΕΚΑ συστήθηκε με το Ν. 2526/97 με σκοπό κυρίως τη διάθεση των μετοχών των δημόσιων επιχειρήσεων, αλλά και γενικότερα την αγορά, πώληση και διαχείριση μετοχών, ομολογιών και λοιπών κινητών αξιών.
Στα πλαίσια του παραπάνω σκοπού της, η ΔΕΚΑ από της συστάσεώς της και έως το 2002 προέβαινε σε αγορά και πώληση μετοχών δημόσιων επιχειρήσεων ήδη εισηγμένων στο χρηματιστήριο, καθώς και σε άλλες συναφείς πράξεις διαχείρισης του χαρτοφυλακίου της, με σκοπό να διασφαλιστεί η απαιτούμενη εμπορευσιμότητα και η ρευστότητα των μετοχών κρατικών εταιρειών.
Ωστόσο, η ΔΕΚΑ συνδυάστηκε με το «σκάνδαλο» του χρηματιστηρίου του 2000, καθώς η τότε διοίκηση της εταιρείας κατηγορήθηκε πως στο διάστημα 9 Μαρτίου με 10 Απριλίου 2000 προέβη σε μαζικές αγορές μετοχών με σκοπό την άνοδο του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών εν όψει επικείμενων βουλευτικών εκλογών, που είχαν ως αποτέλεσμα ζημία του Δημοσίου.
Πάντως, ο πρώην πρόεδρος και τα πέντε πρώην μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Δημόσιας Επιχείρησης Κινητών Αξιών αθωώθηκαν για τις εν λόγω κατηγορίες, καθώς δεν προέκυψε ούτε ελάττωση της δημόσιας περιουσίας, ούτε δόλος των κατηγορουμένων με στόχο να αυξήσουν την δική τους περιουσία ή άλλων.
Στην τροπολογία λοιπόν που κατατέθηκε στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο αναφέρεται πως η λύση της ΔΕΚΑ γίνεται στο πλαίσιο της ορθολογικής αναδιάρθρωσης και μείωσης των φορέων του Δημοσίου και δεδομένου ότι ο ρόλος της έχει υποβαθμισθεί μη έχοντας στην ουσία συγκεκριμένο αντικείμενο.
Τα πάσης φύσεως περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΚΑ θα περιέλθουν στην κυριότητα του Δημοσίου, το οποίο αναλαμβάνει και όλες τις υποχρεώσεις της εταιρείας. Το Δημόσιο αναλαμβάνει ακόμη εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις στο όνομα και για λογαριασμό της ΔΕΚΑ.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου που συνοδεύει την τροπολογία , το Δημόσιο αναμένει ετήσια αύξηση εσόδων από την είσπραξη των μερισμάτων των χρεογράφων της ΔΕΚΑ, αλλά και εφάπαξ αύξηση εσόδων ύψους 26,3 εκατ. ευρώ περίπου από την περιέλευση των διαθεσίμων της ΔΕΚΑ στον κρατικό προϋπολογισμό.
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου