Σαν σήμερα, πριν τρεις μόλις μήνες, ιδρύσαμε την Κοινωνική Συμφωνία υποστηρίζοντας ένα τρίπτυχο βασικών επιδιώξεων:
α) Ανατροπή της πολιτικής της μονόπλευρης λιτότητας του Μνημονίου που έχει οδηγήσει την οικονομία σε βαθιά ύφεση, την ανεργία στα ύψη και την κοινωνία σε εξαθλίωση.
β) Πρόταξη ενός ρεαλιστικού, προοδευτικού Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης της Οικονομίας για την έξοδο της χώρας από την κρίση.
γ) Ανασύνταξη των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού και συγκρότηση μιας ισχυρής συμπαράταξης όλων των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων με στόχο ένα προοδευτικό κυβερνητικό συνασπισμό που θα κινητοποιήσει μια ευρύτατη κοινωνική πλειοψηφία.
Κάθε μέρα που περνάει η στάση μας δικαιώνεται, καθώς οι εκτιμήσεις μας επιβεβαιώνονται και οι προτάσεις μας γίνονται ολοένα και πιο επίκαιρες:
α) Όλα τα κόμματα, ακόμα και το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. που λίγες εβδομάδες πριν έθεταν το εκβιαστικό δίλημμα «ψήφιση του Μνημονίου ή επιστροφή στη δραχμή», παραδέχονται πλέον το αδιέξοδο του Μνημονίου και συζητούν την αλλαγή, αντικατάσταση ή επαναδιαπραγμάτευσή του.
β) Όλοι συναινούν στην ανάγκη ακύρωσης των μειώσεων του κατώτατου μισθού και της ανεξέλεγκτης μείωσης μισθών στον ιδιωτικό τομέα, όπως επίσης και επαναφοράς σε ισχύ των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και κατάργησης ρυθμίσεων, όπως π.χ. αυτές που αφορούν στην μετενέργεια, που καταστρατηγούν βασικά εργασιακά δικαιώματα.
γ) Η ανάγκη υιοθέτησης μίας νέας στρατηγικής - ενός νέου Εθνικού Σχεδίου για τη χώρα - για την παροχή ρευστότητας στην αγορά, την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τη δίκαιη κατανομή βαρών, προβάλλεται ως αναγκαίος κοινός παρονομαστής απ’ όλες σχεδόν τις πλευρές.
δ) Η συνταγή της λιτότητας και της εσωτερικής υποτίμησης για την αντιμετώπιση της Ευρωπαϊκής κρίσης καταδικάζεται από ολοένα και περισσότερες φωνές διεθνώς και αναγνωρίζεται η ανάγκη να υιοθετηθούν αναπτυξιακά μέτρα, η έκδοση Ευρωομολόγων και αναπτυξιακών ομολόγων, καθώς και η εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων και η «κοινοτικοποίηση» του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.
ε) Η κρίση έχει οδηγήσει σε αποστροφή των πολιτών στο πολιτικό σύστημα και τους κύριους εκφραστές του, με αποτέλεσμα το ΠΑΣΟΚ να έχει αποδομηθεί πλήρως και να προβάλει επιτακτικά η ανάγκη ανασύνταξης ενός προοδευτικού, αριστερού πόλου.
Η δικαίωση για τις θέσεις που υποστηρίξαμε καταγράφηκε κατά την προεκλογική περίοδο της 6ης του Μάη, όπου η Κοινωνική Συμφωνία έτυχε θερμής αποδοχής και υποδοχής από τον κόσμο, παρόλο ότι αυτή δεν μεταφράστηκε σε εκλογική στήριξη λόγω του έντονα αντισυστημικού χαρακτήρα της ψήφου.
Αντιληφθήκαμε έγκαιρα το κλίμα έντονου διπολισμού που είχε διαμορφωθεί και αυτό μας οδήγησε στην απόφασή μας, κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης στελεχών, να μην κατέλθουμε αυτόνομα στις επικείμενες εκλογές.
Αποφασίσαμε, όμως, να θέσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να υπηρετήσουμε τη βασική μας επιδίωξη για συγκρότηση ενός γνήσια προοδευτικού, ενιαίου, αριστερού πόλου. Απευθύναμε ανοιχτή πρόσκληση συμπαράταξης και κοινής δράσης, με επιστολή που στείλαμε, προς τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΔΗΜΑΡ και του Οικολόγους Πράσινους, με συγκεκριμένες προτάσεις που μπορούν να αποτελέσουν αφετηρία για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Στόχος μας μια προοδευτική και ακηδεμόνευτη διακυβέρνηση στις 18 Ιουνίου, στη βάση μιας ελάχιστης προγραμματικής σύγκλισης. Συναντηθήκαμε με τις ηγεσίες του ΣΥΡΙΖΑ και των Οικολόγων Πράσινων που ανταποκρίθηκαν σε αυτή την πρόσκληση. Συμμετείχαμε σε διάλογο που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των Οικολόγων Πράσινων με τη συμμετοχή και της ΔΗΜΑΡ. Παρόλο που η πρόσκληση που απευθύναμε προεκλογικά δεν οδήγησε σε διμερή εκλογική σύμπραξη με κανένα συγκεκριμένο κόμμα, ανοίξαμε κανάλια επικοινωνίας και συνεννόηση για την ανασυγκρότηση του προοδευτικού, αριστερού μετώπου. Αυτό θα αποτελέσει το μεγάλο ζητούμενο μετεκλογικά.
Καθένας και καθεμία από εμάς στις ερχόμενες εκλογές θα ψηφίσει κατά συνείδηση. Η ψήφος μας όμως θα φέρει το βάρος της ευθύνης για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας. Είναι πράξη ευθύνης να εμπιστευθούμε ακηδεμόνευτες, προοδευτικές δυνάμεις που θ’ αγωνιστούν για αντικατάσταση του Μνημονίου από ένα ρεαλιστικό και αξιόπιστο Εθνικό Σχέδιο Ανόρθωσης με την ανάπτυξη, την αξιοπρέπεια στην εργασία και την κοινωνική συνοχή να αποτελούν «κόκκινες γραμμές», αλλά και με τη δημοσιονομική εξυγίανση και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις να αποτελούν αναγκαίες προτεραιότητες για τη βελτίωση του παραγωγικού προτύπου της χώρας. Πολιτικές δυνάμεις οι οποίες θα μετουσιώσουν τη λαϊκή βούληση σε πράξη.
Τα κατ’ επάγγελμα κυβερνητικά κόμματα και οι συνοδοιπόροι, σε μία προσπάθεια εκφοβισμού της κοινής γνώμης, προβάλλουν το δίλημμα ευρώ ή δραχμή ως το διακύβευμα των εκλογών. Το δίλημμα αυτό είναι όχι μόνο ψευδεπίγραφο και παραπειστικό, αλλά λειτουργεί αποσταθεροποιητικά για την οικονομία και ευνοεί μόνο τους κερδοσκόπους. Η θέση μας στην Ευρωζώνη είναι όχι μόνο αδιαπραγμάτευτη, αλλά επιδίωξή μας οφείλει να είναι η θεσμική συμπλήρωση της αρχιτεκτονικής της ΟΝΕ έτσι ώστε να είναι η Ευρωζώνη σε θέση να αντιμετωπίζει κρίσεις, όπως η σημερινή, με τα εργαλεία που απαιτεί μια οικονομική ένωση ισότιμων και όχι δύο ταχυτήτων εταίρων. Όσο οι ηγεσίες της Ευρώπης δεν το αντιλαμβάνονται αυτό και παραμένουν προσκολλημένες σε κοντόφθαλμες, συντηρητικές και αδιέξοδες πολιτικές λιτότητας που αποσταθεροποιούν τις οικονομίες και εξαθλιώνουν τις κοινωνίες, τόσο η κρίση θα επιδεινώνεται και τελικά θα διαλύσει την Ευρωζώνη. Οι ηγεσίες της Ε.Ε. οφείλουν σήμερα, χωρίς καθυστέρηση, να δώσουν ένα καθοριστικό «χτύπημα» στους κερδοσκόπους, δηλαδή στη ρίζα του προβλήματος, θωρακίζοντας την ευρωζώνη από κερδοσκοπικά παιχνίδια που έχουν βάλει στο στόχαστρο την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία, όσο και το ίδιο το ευρώ. Οφείλουν να θωρακίσουν θεσμικά την Ε.Ε., ώστε να αποτρέψουν στο μέλλον ανάλογες κερδοσκοπικές επιθέσεις.
Σύντροφε και Συντρόφισσα,
Ως Κοινωνική Συμφωνία συνεχίζουμε τον αγώνα που όλοι μαζί ξεκινήσαμε. Κάναμε το πρώτο βήμα. Μετά τις εκλογές θα προχωρήσουμε στη σύνταξη σχεδίου καταστατικού μας, την εγγραφή νέων μελών, στην οργανωτική μας ανάπτυξη και στη λειτουργία των τομέων, ώστε οι αποφάσεις αυτές να επικυρωθούν από το πρώτο μας Συνέδριο το Φθινόπωρο του 2012. Είμαι σίγουρη ότι οι εξελίξεις θα μας δικαιώσουν και ότι η Κοινωνική Συμφωνία θα συμβάλλει ουσιαστικά και καθοριστικά στην έξοδο της χώρας μας από την κρίση και την ανασυγκρότηση των προοδευτικών δυνάμεων.
Η Πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας
Λούκα Τ. Κατσέλη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου