Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Παγκόσμιος «συναγερμός» για τις ελληνικές εκλογές!

Σχέδια «εκτάκτου ανάγκης» από τις κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο



 



Συναγερμό στις κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο έχει προκαλέσει η κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα.

Είναι δε τέτοιος ο βαθμός ανησυχίας των διοικούντων τις … εκτός ευρώ οικονομίες, ώστε να έχουν ήδη σχεδιάσει «τρόπους αντίδρασης» στην περίπτωση που η ελληνική κάλπη βγάλει αποτέλεσμα που θα … «τεστάρει», ήδη από την Δευτέρα, τις αντοχές του ευρώ και τη συνοχή της Ευρωζώνης!

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγές από την Ομάδα των Είκοσι (G-20) (δείτε εδώ), οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες ετοιμάζονται για να διαθέσουν ρευστότητα στις αγορές «εάν χρειαστεί» μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου στην Ελλάδα. Πέραν αυτού ετοιμάζουν και άλλα έκτακτα μέτρα για να σταθεροποιηθούν οι αγορές σε περίπτωση που το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών πυροδοτήσει νέο γύρο αστάθειας στη χώρα και στην Ευρωζώνη!

Αναλυτικότερα, πηγές από χώρες που θα μετάσχουν στη συνεδρίαση των G20 στο Μεξικό αναφέρουν πως οι κεντρικές τράπεζες των μεγάλων οικονομιών είναι έτοιμες για «συντονισμένη δράση με στόχο την παροχή ρευστότητας». Είναι δε αξιοσημείωτο πως το Reuters ζήτησε από παράγοντες της EKT να σχολιάσουν το δημοσίευμα και εισέπραξε άρνηση.
Σε κάθε περίπτωση της «πρωτοβουλίας» αυτής των κεντρικών τραπεζιτών, που συνίσταται στην λήψη έκτακτων μέτρων για να αποφευχθεί η εκτίναξη της αξίας των εκτός ευρώ εθνικών νομισμάτων, λόγω της πιθανολογούμενης μεταστροφής των επενδυτών σε ασφαλέστερα του ευρώ «καταφύγια», ηγείται ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας Thomas Jordan, συνεπικουρούμενος από τις διοικήσεις των κεντρικών τραπεζών της Ιαπωνίας, της Κίνας, της Ινδίας, της Δανίας και της Νορβηγίας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι οικονομικοί ταγοί των ισχυρότερων οικονομιών είναι έτοιμοι - αναλόγως της αντίδρασης των αγορών – να πραγματοποιήσουν ακόμα και τη Δευτέρα ή την Τρίτη μία έκτακτη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της G7, πριν από τη σύνοδο των ηγετών της G20.

Και πάντως θα εξετάσουν την περίπτωση να εκδώσουν μια κοινή δήλωση πως η πολιτική ηγεσία είναι πρόθυμη να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διασφαλίσει την οικονομική σταθερότητα…
Δεν είναι ξεκάθαρο αν στην συντονισμένη αυτή κίνηση θα μετέχει και η FED, αλλά αξιωματούχος των ΗΠΑ σημείωσε πως σε κάθε περίπτωση οι ελληνικές εκλογές «δεν θα δώσουν το καθοριστικό σημάδι για το τι θα ακολουθήσει» στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους, υπενθύμισε όμως ότι βρίσκονται ήδη σε ετοιμότητα γραμμές ανταλλαγής συναλλάγματος ενώ οι Κεντρικές Τράπεζες θα μπορούσαν επίσης, να προχωρήσουν σε επιπλέον πράξεις χρηματοδότησης με συμφωνίες επαναγοράς. Να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ έχουν εν ισχύ μια τέτοια γραμμή ανταλλαγής συναλλάγματος με την Ιαπωνία ….protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: