Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

0+0=0% ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ!


Ρεπορτάζ : Χρήστος Μέγας

Μετά τους δημοσίους υπαλλήλους, μηδενικές θα είναι και οι αυξήσεις στους συνταξιούχους φέτος, για δεύτερη συνεχή χρονιά. Στην απόφαση αυτή κατέληξε ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος, χωρίς καν να συνεννοηθεί με τον συναρμόδιο υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωσταντίνου, ο οποίος... εξεπλάγη... ευχάριστα, αφού βρήκε απροσδόκητο συμπαραστάτη στην επιχείρηση περικοπής κάθε είδους δαπάνης.
Μείον 500 εκατ. ευρώ
Το «πάγωμα» των συντάξεων αναμένεται να στερήσει σχεδόν 500 εκατ. ευρώ από τα 2,7 εκατ. των συνταξιούχων και να πυροδοτήσει νέα κοινωνική ένταση. Πόσο μάλιστα όταν το δεύτερο πακέτο θα περιλαμβάνει γενικό «πάγωμα» αποδοχών και αύξηση των έμμεσων φόρων, κυρίως δε του ΦΠΑ.
Η πρωτοφανούς σκληρότητας, τουλάχιστον για σοσιαλιστική κυβέρνηση, αυτή απόφαση ελήφθη μετά τα πρώτα στοιχεία που δείχνουν ότι το α' δίμηνο του έτους, ενώ αυξάνουν τα έσοδα κατά 2% (σε μέσα επίπεδα), ταυτόχρονα εκτινάσσονται οι δαπάνες, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν δοθεί αυξήσεις στις συντάξεις από το 2008. Αυτό συνέβη λόγω αύξησης των δαπανών υγείας (φάρμακα και θεραπευτήρια), η οποία ανέρχεται στο 11%, ενώ το ΙΚΑ εμφανίζει υποεκτιμημένες τις δαπάνες υγείας (αύξηση μόλις κατά 6,7% τον Ιανουάριο). Ανάλογη εικόνα σημαντικής αύξησης των δαπανών παρουσιάζουν και τα άλλα υπουργεία (Εσωτερικών, Υγείας, Υποδομών κ.ά.). Και επειδή η κυβέρνηση δεν μπορεί να περιορίσει τη ασύστολη συνταγογράφηση των γιατρών και την αρπακτική διάθεση των φαρμακαποθηκών που κερδοσκοπούν σε βάρος των αποταμιεύσεων των ασφαλισμένων, κόβει τις συντάξεις των 500 και 700 ευρώ τον μήνα.
Ταυτόχρονα στα ασφαλιστικά ταμεία έχει ανατεθεί η μισή προσπάθεια για μείωση του κρατικού ελλείμματος, αφού έχουν περικοπεί 4 δισ. ευρώ ή 1,8% του ΑΕΠ (5 μαζί με το υπουργείο Εργασίας) από τα 10 δισ. (4%) του ΑΕΠ που περικόπτει φέτος η κυβέρνηση για να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα στο 8,7%. Αρα την προσαρμογή θα την πληρώσουν οι συνταξιούχοι.
Αδιέξοδο στον ΟΑΕΕ
Ταυτόχρονα παραμένει το αδιέξοδο στον ΟΑΕΕ/ΤΕΒΕ, που έχει ανάγκη 280 εκατ. μέχρι τις 24 Μαρτίου προκειμένου να πιστώσει τους λογαριασμούς 305.000 συνταξιούχων ελεύθερων επαγγελματιών με 320 εκατ. ευρώ για το δώρο Πάσχα και τη σύνταξη Απριλίου. Σε σύσκεψη που έγινε το Σάββατο στο υπουργείο Οικονομικών, δεν βρέθηκε λύση, με τον κ. Παπακωσταντίνου να επιμένει τα 540 εκατ. της κρατικής ενίσχυσης να κατανεμηθούν ισομερώς στη διάρκεια του 12μήνου (και να μη δοθούν όλα στο α' τρίμηνο προκειμένου να πληρωθούν τώρα οι συντάξεις και μετά βλέπουμε...). Τώρα, σαν λύση μένει είτε η εκποίηση της κινητής περιουσίας του ΟΑΕΕ -μόλις 200 εκατ.- είτε να μην καταβληθεί το δώρο στους συνταξιούχους ελεύθερους επαγγελματίες, κάτι που φέρεται να έχει εισηγηθεί ο κ. Λοβέρδος.
Το Ασφαλιστικό
Στην ίδια σύσκεψη του Σαββάτου συζητήθηκαν και οι λογαριασμοί (περικοπές) του νέου Ασφαλιστικού εν όψει της παρουσίασης του σχετικού νομοσχεδίου στο υπουργικό συμβούλιο στις 15 Μαρτίου. Το νέο ασφαλιστικό τοπίο προβλέπει τη χορήγηση της βασικής σύνταξης (360 ευρώ) το νωρίτερο στο 65 έτος. Επίσης, αυτό το ποσό κρατικής ενίσχυσης δεν θα το λαμβάνουν όσοι παίρνουν ανταποδοτική σύνταξη από το οικείο ταμείο -ανάλογα με τις εισφορές- άνω των 1.300 ευρώ. Τα ποσοστά αναπλήρωσης για κάθε χρόνο στην ασφάλιση θα περιοριστούν στο 1,4% (για τα πρώτα χρόνια ασφάλισης) έως 1,7% για τα χρόνια πέραν του 33ου, από 2% τον χρόνο σήμερα και 70% για την 35ετία στο ΙΚΑ. Τα μέτρα αυτά θα τεθούν σε ισχύ από το 2018 και η σύνταξη θα υπολογίζεται για 15 έτη, από τις εισφορές του 2002. Τα δρακόντεια αυτά μέτρα οδηγούν σε καθήλωση των μέσων συντάξεων, καθώς ο μόνος στόχος της κυβέρνησης είναι να σταθεροποιηθεί η συνταξιοδοτική δαπάνη στα επίπεδα του 13,6% το ΑΕΠ (που ήταν το 2009) μέχρι το 2030, αν και θα αυξηθούν οι συνταξιούχοι, ενώ η συμμετοχή του προϋπολογισμού να μην ξεπερνά, στο έτος αναφοράς, τα περσινά επίπεδα του 6,6% (μαζί με το Δημόσιο και το ΟΓΑ).
Η ...υποδοχή Ρεν
Ως προς τα νέα περιοριστικά μέτρα με τα οποία θα υποδεχθεί η κυβέρνηση τον Ευρωπαίο επίτροπο Ολι Ρεν, προκειμένου να ξεκλειδώσει την κοινοτική βοήθεια προς τη χώρα, αναμένεται να κοπεί το επίδομα αδείας, ίσως και το 1/2 του Δώρου Χριστουγέννων.
Στο μεταξύ σήμερα θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο το νομοσχέδιο για το εργασιακό. Σ' αυτό προβλέπεται η μετατροπή σε αορίστου χρόνου των συμβάσεων έργου (απασχόληση με μπλοκάκι) πέραν των 9 μηνών, ενώ δεν αποκλείεται να τεθεί και θέμα απολύσεων (ορίου και αποζημιώσεων).
fimotro.

Δεν υπάρχουν σχόλια: