Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Πρόσθετα μέτρα ζητά ο Όλι Ρεν


Αναλυτικότερα, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι υπήρξε μια ανοιχτή και εποικοδομητική συζήτηση και ότι ανέλυσε στον επίτροπο το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, τα μέτρα που έχουν ληφθεί και υλοποιούνται για τις μεγάλες αλλαγές για τον προϋπολογισμό, τη φορολογία, το σχέδιο νόμου για την ανεξαρτητοποίηση της Στατιστικής Υπηρεσίας και όλες τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει η κυβέρνηση.

Πρόσθεσε ότι κάθε πρόγραμμα έχει τους κινδύνους του και τα ρίσκα του και ότι συζήτησε με τον κ. Ρεν γύρω από τα προβλήματα αυτά. Συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ότι χρειαστεί, συμπεριλαμβανομένων και των νέων μέτρων, για την τήρηση του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης και τη μείωση του ελλείμματος κατά 4%.

Από την πλευρά του, ο κ. Ρεν εξέφρασε την πεποίθησή του ότι μαζί με την ελληνική κυβέρνηση θα αντιμετωπιστούν οι δημοσιονομικές και οικονομικές δυσκολίες. Επισήμανε, δε, ότι από τη συνάντηση του με τον υπουργό, προκύπτει ότι εφαρμόζονται μέτρα, όπως αυτά ανακοινώθηκαν και τα χαιρετίζουμε. Ωστόσο, πρόσθεσε ο επίτροπος, "κατά την άποψή μας υπάρχουν κίνδυνοι που πρέπει να αντιμετωπιστούν". Είπε, επίσης, ότι "απαιτούνται επιπλέον μέτρα" και ότι ενθαρρύνει "την κυβέρνηση να εξετάσει και να ανακοινώσει αυτά τα νέα μέτρα για την επίτευξη του στόχου".

Ο ευρωπαίος επίτροπος σημείωσε πως γνωρίζει ότι "η προσπάθεια αυτή δεν είναι εύκολη, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να στηρίζει τις ελληνικές αρχές για να επανέλθει η ελληνική οικονομία στην τροχιά που πρέπει προς όφελος των ελλήνων πολιτών".

Ακολούθησε συνάντηση του κ. Ρεν με την υπουργό Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη.

Στις 16:15, θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ενώ νωρίτερα θα δει τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Θεόδωρο Πάγκαλο, τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Ανδρέα Λοβέρδο και την υπουργό Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.


Τη Δευτέρα στην Αθήνα και ο επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου Γερμανού Μ. Σουλτς, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον Γ. Παπανδρέου.

Τα νέα μέτρα


Πληροφορίες από το κυβερνητικό επιτελείο, "θέλουν" έως την Τετάρτη να έχουν γίνει οι σχετικές ανακοινώσεις από τον Γ. Παπανδρέου, καθώς εκτιμάται, ότι οι τελικές αποφάσεις για την οικονομία ελήφθησαν την περασμένη Παρασκευή, σε κλειστή σύσκεψη του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο, και "ζυγίζεται" ο κατάλληλος χρόνος για τη δημοσιοποίησή τους.

Το μέλλον της ευρωπαϊκής βοήθειας, θα πάρει σάρκα και οστά την Παρασκευή στο Βερολίνο. Αν ο Γ. Παπανδρέου φύγει από το Βερολίνο με άδεια χέρια, τότε θα ενισχυθεί η συζήτηση για προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το επικρατέστερο, όμως, αυτού σενάριο, είναι να ανακοινωθεί με ποια μορφή οι γερμανικές τράπεζες θα καλύψουν ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής χρηματοδότησης, αλλά και με ποιους όρους.

"Δεν τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη" δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα "δεν βρίσκεται σε αδιέξοδο" και ότι υπάρχουν προτάσεις για την ελληνική κρίση στους κόλπους της ευρωζώνης.

Εκδήλωση διαμαρτυρίας για την επίσκεψη του Όλι Ρεν

Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας διοργανώνει το Δίκτυο Συνδικαλιστών Ριζοσπαστικής Αριστεράς, σε ένδειξη διαμαρτυρίας «για τα σκληρά μέτρα που θα συναποφασίζονται εκείνη την ώρα, κατά τη συνάντηση του Επιτρόπου της ΕΕ Όλι Ρεν με τον Ανδρέα Λοβέρδο», όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του Δικτύου.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: