Αιτήσεις για …μισή ΔΕΗ μέσα σε 4 μήνες!
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το protothema gr., από τον Οκτώβριο και μετά – και ενώ το υπουργείο Περιβάλλοντος στο τέλος του 2009 αύξησε αναδρομικά για όλο το έτος τις αμοιβές για την παραγόμενο από ΑΠΕ ηλεκτρισμό – οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί προς λήψη άδειας παραγωγής από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές ξεπερνούν τα 6.500 μεγαβάτ σε ισχύ!
Για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης, πρόκειται για ισχύ που αντιστοιχεί περίπου στην …μισή ΔΕΗ!
Όπως γίνεται αντιληπτό, πρόκειται για επενδυτικά σχέδια αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ, με έμφαση στα αιολικά πάρκα και στους υδροηλεκτρικούς σταθμούς, τα οποία έχουν κατατεθεί τόσο από εγχώριους όσο και από ξένους επιχειρηματικούς ομίλους.
Το στίγμα που έχει δώσει για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και την ώθηση των “πράσινων” επενδύσεων προσωπικά η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τίνα Μπιρμπίλη καθώς και οι αυξημένες τιμές λειτουργούν ως κίνητρα για την εκπόνηση επενδυτικών σχεδίων στον τομέα.
Στον κύκλο Δεκεμβρίου, για παράδειγμα. η Τέρνα Ενεργειακή έχει καταθέσει αιτήσεις για 4 μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα στην Αιτωλοακαρνανία - προφανώς στον Αχελώο - με συνολική ισχύ 601 μεγαβάτ.Πρόκειται για αυτόνομα επενδυτικά σχέδια, δεν σχετίζονται δηλαδή με την ΔΕΗ Ανανεώσιμες με την οποία ο όμιλος έχει ήδη αναπτύξει συνεργασίες στα υδροηλεκτρικά.
Επιπλέον, σε κοινοπραξία με την Vector έχει καταθέσει 5 αιτήσεις για αιολικά πάρκα, συνολικής ισχύος άνω των 170 μεγαβάτ στην Αρκαδία, στην Λακωνία και την Ημαθία.
Η City Electric, τώρα, του ομίλου Φειδάκη - Κοροβέση της RF Energy έχει επίσης καταθέσει αίτηση για ένα πολύ μεγάλο project για 500 μεγαβάτ στη Λέσβο που σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αφορούν αιολικά πάρκα σε off shore περιοχές.
Από την πλευρά της η Ελληνική Τεχνοδομική Άνεμος έχει καταθέσει αίτηση για αιολικό πάρκο ισχύος 48 μεγαβάτ στο Κιλκίς, ενώ αιτήσεις για 4 αιολικά συνολικής ισχύος 110 μεγαβάτ σε Κορινθία, Φθιώτιδα και Φωκίδα έχει καταθέσει η Βιοτέρ, η οποία επιπλέον έχει ζητήσει άδεια παραγωγής για υδροηλεκτρικό 4,3 μεγαβάτ στην Άρτα.
Εντυπωσιακοί είναι και οι φάκελοι που έχουν κατατεθεί από την εταιρεία Κ. Σάρρας & Σία., συμφερόντων του ομίλου Κοπελούζου για δεκάδες αιολικά πάρκα στις βουνοκορφές της Κρήτης που ξεπερνούν σε ισχύ τα 1.000 μεγαβάτ και που παραπέμπουν σε σύνδεση της Μεγαλονήσου με την Πελοπόννησο μέσω υποβρύχιου καλωδίου.
Στα πλέον αξιοσημείωτα επενδυτικά σχέδια είναι και εκείνο της κρητικής εταιρείας Engal με την αμερικανική Dac Global και την γαλλική Debzos για 300 μεγαβάτ από εισαγόμενη από την Ιταλία βιομάζα στην Διασυνοριακή Ελεύθερη Βιομηχανική Ζώνη Οικονομικών Συναλλαγών στον Έβρο, η οποία έρχεται σε συνέχεια των αιτήσεων για 200 μεγαβάτ στον Αστακό και για 100 μεγαβάτ στον Βόλο.
Στον δε κύκλο Φεβρουαρίου, ο οποίος ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, ξεχωρίζουν επενδυτικά σχέδια όπως τα υδροηλεκτρικά ισχύος περίπου 650 μεγαβάτ σε Άρτα και Αιτωλοακαρνανία και τα αιολικά 320 μεγαβάτ στην Λέσβο της Τέρνα Ενεργειακής, τα αιολικά ισχύος 200 μεγαβάτ της Electricite de France στην Φλώρινα, τα αιολικά των 60 μεγαβάτ της γερμανικής UNIGEA στις Σέρρες, τα αιολικά πάρκα ισχύος σχεδόν 50 μεγαβάτ της Ελτεχ Άνεμος στην Κορινθία, η συμπαραγωγή ηλεκτρισμού/θερμότητας ισχύος 9 μεγαβάτ στο Σχηματάρι Βοιωτία από την Coca Cola HBC κ.α.
Βεβαίως στην πράξη ακόμη υπάρχει απόσταση από την επίτευξη σημαντικών ρυθμών ένταξης έργων ΑΠΕ στο ενεργειακός μας ισοζύγιο και στο σύστημα ηλεκτρισμού.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο στόχος που έχει τεθεί από την κυβέρνηση για 1.000 μεγαβάτ τον χρόνο από ΑΠΕ δεν έχει καμία σχέση με τους ρυθμούς ένταξης τέτοιων έργων στο σύστημα, καθώς στο τελευταίο τρίμηνο του 2009 προστέθηκαν συνολικά μόλις 10 μεγαβάτ σε ισχύ, ενώ ακόμη δεν έχουν δημοσιοποιηθεί τα στοιχεία του Ιανουαρίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου