Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

ΖΗΤΟΥΝ "ΠΑΓΩΜΑ" ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ


«Κοινωνικό σοκ» πρέπει να προκαλέσουν τα πρόσθετα μέτρα πιστεύουν οι κοινοτικοί εταίροι, οι οποίοι εξακολουθούν να πιέζουν ασφυκτικά για κατάργηση του 14ου μισθού (σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα) και της 14ης σύνταξης, καθώς και «πάγωμα» όλων των συντάξεων, οι οποίες σύμφωνα με τις έως τώρα εξαγγελίες θα αυξάνονταν κατά 1,5% για όσους λαμβάνουν έως 2.000 ευρώ τον μήνα. Η κυβέρνηση εξετάζει πολύ σοβαρά ένα γενικευμένο «πάγωμα» συντάξεων, δεν... επιθυμεί επί του παρόντος να ανοίξει θέμα 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα και αναζητεί εναλλακτικά σενάρια προκειμένου να κόψει τμήμα και όχι ολόκληρο τον 14ο μισθό στο Δημόσιο. Παράλληλα, προχωρά σε μεγάλες αυξήσεις εμμέσων φόρων, οι οποίες κατά κύριο πλήττουν τα χαμηλά εισοδήματα.
Εντός της εβδομάδας θα ανακοινωθεί πακέτο μέτρων που θα ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ και δεν αποκλείεται να φθάσει ακόμη και τα 4,8 δισ., ποσό που σύμφωνα με τους κοινοτικούς ελεγκτές κρίνεται απαραίτητο προκειμένου να επιτευχθεί η μείωση του ελλείμματος στο 8,7% του ΑΕΠ.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το μήνυμα από τις Βρυξέλλες είναι σαφές «όταν λέμε κατάργηση 14ου μισθού, εννοούμε κατάργηση και όχι απλές τμηματικές περικοπές» και ως εκ τούτου εν όψει της ανακοίνωσης του ευρωπαϊκού σχεδίου στήριξης δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια ελιγμών.
Κατά τα λοιπά, στο μέτωπο των φόρων οι αποφάσεις έχουν ληφθεί. Ετσι δεδομένη πρέπει να θεωρείται η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, η οποία θα αποφέρει στα δημόσια ταμεία 1,5 δισ. ευρώ και η νέα αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, τα τσιγάρα και τα ποτά, που κοστολογείται 1,2 δισ. ευρώ.
Αυτήν τη φορά η αύξηση του ΕΦΚ θα επιβαρύνει και το πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο είχε εξαιρεθεί στην αμέσως προηγούμενη αναπροσαρμογή του φόρου. Υπολογίζεται ότι η βενζίνη θα πωλείται πιο ακριβά από 10 έως 12 λεπτά το λίτρο.
Εκτιμάται δε ότι οι αυξημένοι συντελεστές ΦΠΑ θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Απριλίου. Επίσης, το οικονομικό επιτελείο προωθεί την αύξηση κατά 25% του ειδικού τέλους ταξινόμησης στα ΙΧ άνω των 1.600 κυβικών εκατοστών και την καθιέρωση φόρου σε είδη πολυτελείας.
Σύσκεψη
Στο μέτωπο της εισοδηματικής πολιτικής, χθες, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον Γ. Παπακωνσταντίνου.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πολύ ισχυρό το ενδεχόμενο να πάμε σε γενικευμένο «πάγωμα» των συντάξεων χωρίς πλαφόν τα 2.000 ευρώ, όπως ακριβώς δηλαδή έγινε και με τους μισθούς.
Επίσης, αν τελικά δεν προχωρήσει η οριστική κατάργηση του 14ου μισθού, θα προωθηθεί ρύθμιση μείωσης του επιδόματος αδείας και των δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων σε συνδυασμό με περαιτέρω μείωση κατά 10% των επιδομάτων για υψηλόμισθους, ώστε συνολικά να κοπούν δαπάνες της τάξης του 1,2 δισ. ευρώ περίπου.Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ετοιμάσει όλα τα πιθανά σενάρια.
Πιο αναλυτικά, ένα σενάριο προβλέπει τη μείωση του δώρου Χριστουγέννων κατά 50% σε συνδυασμό με περαιτέρω μείωση 10% για επιδόματα υψηλόμισθων υπαλλήλων. Ενα δεύτερο σενάριο προβλέπει κατάργηση του επιδόματος αδείας, η οποία θα συνοδεύεται και πάλι με νέα μείωση των επιδομάτων. Και το τρίτο «ψαλίδισμα» επιδόματος και δώρων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Εκοφίν έχει συστήσει και μείωση των κρατικών επενδύσεων. Προς την κατεύθυνση αυτή εξετάζεται να περικοπεί κατά 1 δισ. ευρώ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το οποίο φθάνει στα 10,3 δισ. για το τρέχον έτος.
Τέλος, στο τραπέζι των συζητήσεων έχει πέσει και πρόταση για περικοπές στην Παιδεία. Δηλαδή, να κοπεί το 1 δισ. ευρώ που σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες θα αποτελούσε την επιπλέον χρηματοδότηση της εντός του 2010.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: