Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Στον «αέρα» οι εφημερίες των δημόσιων νοσοκομείων


Αντιμέτωπη με ενδεχόμενο εφημεριακό «κραχ» στα δημόσια νοσοκομεία βρίσκεται η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Οι νοσοκομειακοί γιατροί εγκαλούν την κυβέρνηση για μονομερή αθέτηση της κλαδικής συμφωνίας που υπογράφηκε πριν από έναν χρόνο και προχωρούν στην εφαρμογή τεσσάρων εφημεριών ανά γιατρό όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.

Στην πράξη βεβαίως η κατάθεση προγράμματος τεσσάρων εφημεριών ανά γιατρό σημαίνει με τις δεδομένες συνθήκες έλλειψης ιατρικού προσωπικού αδυναμία εφημέρευσης των νοσοκομείων.
Όπως πληροφορείται μάλιστα το protothema.gr, το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) δέχεται καταιγισμό τηλεφωνημάτων από απεγνωσμένους (και απερχόμενους) διοικητές περιφερειακών δημόσιων νοσοκομείων που ζητούν οδηγίες για το τι ακριβώς να πράξουν ενόψει του εφημεριακού «κραχ» που απειλεί σε διάστημα δύο εβδομάδων τα νοσοκομεία τους.

«Η κατάθεση προγραμμάτων με 4 εφημερίες ανά γιατρό τον μήνα δεν συνιστά κινητοποίηση αλλά εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας» τόνισε την Δευτέρα σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) κ. Δημήτρης Βαρνάβας, προσθέτοντας παράλληλα ότι οι γιατροί κατέρχονται σε επισχέσεις εργασίας διεκδικώντας δεδουλευμένες εφημερίες τους. Σύμφωνα με τον ίδιο, στους νοσοκομειακούς γιατρούς οφείλονται οι εφημερίες από τον περασμένο Μάιο, για τις οποίες ωστόσο όπως ανέφερε από πλευράς υπουργείου Υγείας δεν έχει καταστεί εφικτό ούτε να γίνει η καταγραφή τους.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί μέσω της ΟΕΝΓΕ θέτουν άμεσα το ζήτημα της τήρησης της κλαδικής συμφωνίας που έχουν υπογράψει με την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Στο πλαίσιο αυτό ζητούν:
-Να ολοκληρωθούν άμεσα οι προκηρύξεις των 1.000 θέσεων ειδικευμένων και των 300 θέσεων ειδικευόμενων γιατρών
-Να δρομολογηθούν άμεσα οι διαδικασίες κρίσεων στο ΕΣΥ και πλήρωσης των 750 προκηρυγμένων θέσεων
-Να καταργηθούν οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις στο ΕΣΥ
-Να μην γίνουν περικοπές των επιδομάτων των νοσοκομειακών γιατρών
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: