Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

ΣΚΛΗΡΟ ΠΑΖΑΡΙ ΜΕ ΔΙΠΛΟ ΣΤΟΧΟ


Ρεπορτάζ: Γιάννης Αντύπας (απο ΤΟ ΕΘΝΟΣ)

Κορυφώνεται σήμερα το σκληρό παζάρι Αθήνας-Βρυξελλών για το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Μέτρα αντί στήριξης για δανεισμό με χαμηλό επιτόκιο συζητά με τους ομολόγους του ο Γ. Παπανδρέου. Οι διαπραγματεύσεις εξελίσσονται σε δύο επίπεδα...


Η Ελλάδα θέλει, πρώτον, να ακούσει ένα δυνατό «μπράβο» για την τόλμη της να θίξει κακώς κείμενα δεκαετιών. Δεύτερον, εφόσον αυτό δεν αποδειχθεί αρκετό να «ηρεμήσει» τις αγορές, θέλει να υπάρχει διασφαλισμένη η έμπρακτη στήριξη των εταίρων της. Μέχρι στιγμής, όμως, παρότι η κυβέρνηση παραδέχεται και επισήμως το νέο πακέτο μέτρων, φαίνεται ότι δεν έχει υπάρξει συμφωνία για το μετά.

«Εμείς θα δώσουμε ό,τι μας ζητούν, το θέμα είναι τι θα πάρουμε και δεν εννοώ χρήματα», υπογράμμισε στο «Εθνος» υπουργός που συμμετέχει στις σχετικές διεργασίες. Η Αθήνα διακατέχεται από την ανασφάλεια πως θα κάνει ανακοινώσεις και σε λίγο καιρό θα της ζητηθούν και άλλες, χωρίς εν τω μεταξύ να έχει λάβει τη στήριξη που χρειάζεται για να δανειστεί με μικρότερα επιτόκια. Το ταμειακό πρόβλημα είναι εκρηκτικό. Χρειάζονται άμεσα 10 δισ. ευρώ για να πληρωθούν, μεταξύ άλλων, οι μισθοί και οι συντάξεις του Μαρτίου. Οπότε περιθώρια δεν υπάρχουν.

«Είμαστε με την πλάτη στο... τζάκι», παραδέχεται ο συνομιλητής μας, αναφερόμενος στο φόντο που έχει ο πρωθυπουργός όταν κάνει διαγγέλματα. Στο πλαίσιο αυτό, οι επιτελείς του πρωθυπουργού απαντούν με τον εξής χαρακτηριστικό τρόπο όταν ερωτώνται για το ενδεχόμενο να προσφύγει η χώρα μας στο ΔΝΤ. «Ποιος το έβαλε το ΔΝΤ στην Ευρώπη;», ρωτούν.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», αποκρίνονται όσοι θυμούνται την πρόσφατη απόφαση της έκτακτης συνόδου κορυφής. «Ουδέν σχόλιον», προσθέτουν οι συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου και ο νοών νοείτω. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση κρατά το θέμα «ζεστό» και για διαπραγματευτικούς και για πραγματικούς λόγους. Θέλει να πιέσει την Ευρώπη και να έχει κάπου να ρίξει το φταίξιμο αν φτάσει στο σημείο να προσφύγει στη βοήθεια του Ταμείου.

Ολα τα σενάρια εξέτασε το οικονομικό επιτελείο
Παρεμβάσεις-αντίβαρο στα οικονομικά μέτρα

Το οικονομικό επιτελείο πέρασε το Σαββατοκύριακο στην πλατεία Συντάγματος. Γ. Παπακωνσταντίνου και Φ. Σαχινίδης έβαλαν κάτω όλα τα δυνατά σενάρια περικοπών και φόρων, ώστε να εξοπλίσουν τον πρωθυπουργό με επιχειρήματα και προτάσεις. Ταυτόχρονα, αναζητούν και ιδέες που θα λειτουργήσουν ως αντιστάθμισμα στις ανακοινώσεις περιοριστικών μέτρων. Παρεμβάσεις που θα πείσουν τους πολίτες πως τα πράγματα στη χώρα αλλάζουν.

Για τον λόγο αυτό, δεν αποκλείεται την Τετάρτη να ανακοινωθεί το νέο σχολείο από το υπουργείο Παιδείας και η... κατάργηση των πολεοδομιών από το υπουργείο Υποδομών! Στα κυβερνητικά γραφεία κυκλοφορούν και άλλες καινοτόμες ιδέες που θα αλλάξουν το στάτους κβο της χώρας. Παραδειγματικά μπορούν να αναφερθούν οι σκέψεις για επιβολή διατίμησης στα είδη που συνθέτουν το καλάθι της νοικοκυράς ή η εισαγωγή του θεσμού του... οικογενειακού εφοριακού!

Γ. Παπανδρέου
Τρία «κρίσιμα» ραντεβού σήμερα στην ατζέντα

Σήμερα, στην ατζέντα του πρωθυπουργού υπάρχουν τρία κρίσιμα «ραντεβού». Στις 11 π.μ. ο Γ. Παπανδρέου συγκαλεί το υπουργικό συμβούλιο, για να προετοιμάσει τα κυβερνητικά στελέχη και να ζητήσει την απόλυτη στήριξή τους, και στις 4.15 μ.μ. «βλέπει» τον Ο. Ρεν. Ενδιαμέσως, θα έχει συναντηθεί και με τον Γερμανό πρόεδρο της σοσιαλιστικής ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου, Μ. Σουλτς.

Το υπουργικό συμβούλιο θα συζητήσει ακόμη την εισήγηση του Χ. Καστανίδη για τη δίκαιη και ταχεία απονομή της δικαιοσύνης. Στην αίθουσα της συνεδρίασης θα βρίσκονται και οι πρόεδροι των τριών ανώτατων δικαστηρίων (Συμβούλιο της Επικρατείας, Αρειος Πάγος, Ελεγκτικό Συνέδριο) και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Ο Γ. Ραγκούσης θα παρουσιάσει το νέο σύστημα επιλογής διευθυντών στο Δημόσιο και ο Α. Λοβέρδος εγγυήσεις κατά της εργασιακής ανασφάλειας. Το υπουργικό συμβούλιο θα τροποποιήσει απόφαση του 2008 για την ομάδα διαπραγμάτευσης του αγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη και θα συστήσει νέα επιτροπή για την παρακολούθηση του έργου.

fimotro.

Δεν υπάρχουν σχόλια: