Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

ΔΥΟ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ...


Ρεπορτάζ : Ηλίας Π. Γεωργάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Εντός του Μαρτίου η κυβέρνηση ανοίγει τον καυτό φάκελο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, ενώ για τον υπολογισμό του ύψους της βασικής σύνταξης- από το 2018- εξετάζει και το σενάριο της σύνδεσής της με εισοδηματικά κριτήρια. Τα δύο νομοσχέδια που προωθούνται αναμένεται να προκαλέσουν κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων αλλά και μαζικές...
πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Για τον λόγο αυτό, τόσο ο κ. Λοβέρδος όσο και ο κ. Κουτρουμάνης τονίζουν σε όλους τους τόνους: «Διασφαλίζουμε απολύτως όσους έχουν θεμελιωμένα ή ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα, οι οποίοι θα συνταξιοδοτηθούν όποτε οι ίδιοι το επιλέξουν με το ισχύον σήμερα καθεστώς. Η επιλογή αυτή είναι αναγκαία προκειμένου να αποκατασταθεί κλίμα ασφάλειας στους εργαζομένους και να αποχωρήσουν σταδιακά για συνταξιοδότηση, χωρίς να φοβούνται αιφνιδιασμούς και ανατροπές».
Οι βασικές αλλαγές, τόσο για τους δημοσίους υπαλλήλους όσο και για τους ασφαλισμένους στα Ταμεία του ιδιωτικού τομέα θα αρχίσουν να τρέχουν από 1/1/2013. Για τον ιδιωτικό τομέα οι αλλαγές είναι σταδιακές, ενώ και για το Δημόσιο η κυβέρνηση επιδιώκει να αποσπάσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση μια ανάλογη περίοδο προσαρμογής (έως το 2017) για την προβλεπόμενη αύξηση, κατά 5 έως 17 έτη, των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών.
Το σκληρό σενάριο
Στόχος της κυβέρνησης, πάντως, εκτός από τα μέτρα για τις ανεξέλεγκτες δαπάνες υγείας και για την εισφοροδιαφυγή, παραμένει η παραμονή των ασφαλισμένων στην εργασία για όσο το δυνατόν περισσότερα χρόνια καθώς από αυτά θα εξαρτάται και το ύψος των συντάξεων. Το σκληρό σενάριο περιλαμβάνει τη χορήγηση, από το 2018, της βασικής σύνταξης με τη συμπλήρωση του 65ου έτους ηλικίας, της οποίας το ύψος θα καθορίζεται με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια. Σύμφωνα με άλλο σενάριο, θα μπορεί κάποιος να πάρει τη βασική σύνταξη με τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος και χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.
Ο υφυπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα ΜΕGΑ» και, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι:
● Στα 65-67 λίγοι είναι οι εργαζόμενοι που μπορούν να συνεχίζουν να δουλεύουν.
● Το 2010 πρέπει να εξασφαλίσουμε 2,5 δισ. ευρώ για να πληρώσουμε τις συντάξεις.
● Οι συντάξεις είναι εγγυημένες. Δεν πρέπει να δανειστούμε ξανά. Ο ΟΑΕΕ έχει οφειλές 4 εκατ. ευρώ. Ό,τι και να κάνουμε, αν δεν υπάρχει καταβολή εισφορών δεν έχει σωτηρία με τα όρια ηλικίας. Τον Μάρτιο ο ΟΑΕΕ θα πρέπει να δώσει δώρο και συντάξεις. Εκεί θα υπάρχει πρόβλημα, αλλά θα το ξεπεράσουμε.
● Πρέπει να ενεργοποιήσουμε τους ασφαλισμένους να αυξήσουν το όριο συνταξιοδότησής τους. ● Μεγάλες οι δαπάνες για τα φάρμακα. Το ΙΚΑ πληρώνει για φάρμακα 215 εκατ. ευρώ τον μήνα.
● Οι γυναίκες που προσελήφθησαν πριν από το 1983, δεν απειλούνται από κάποια αλλαγή στα κριτήρια του συνταξιοδοτικού δικαιώματος.
● Σήμερα, 250.000 ασφαλισμένοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα. Θέλουμε, όμως, σταδιακή αποχώρησή τους. Δεν υπάρχει θέμα αλλαγής στάτους μέχρι το 2013.
● Για τον 14ο μισθό: Θα υπάρξουν σίγουρα πιέσεις. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος, πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε σε ό,τι αφορά το υπουργείο Εργασίας και την εξοικονόμηση των 2,2 δισ. ευρώ.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: