Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Αμετάβλητο στο 1% το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ Τρισέ: «Χρειάζεται άμεση αναβάθμιση ο μηχανισμός στήριξης»

Για επείγουσα ανάγκη «ποιοτικής και ποσοτικής» αναβάθμισης του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης των κρατών με προβλήματα χρέους έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλόντ Τρισέ.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ προειδοποίησε ακόμη ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα τους επόμενους μήνες, αυξάνοντας τις προσδοκίες ακόμη και για πιθανή αύξηση των επιτοκίων του ευρώ. Αυτό προκάλεσε ράλι 1,3% στο ευρώ, που έφτασε τα 1,33 δολάρια.

Ο κ. Τρισέ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την ανάγκη «ποιοτικής και ποσοτικής» βελτίωσης του μηχανισμού, στην οποία αναφέρθηκε ήδη, ο διοικητής της ΕΚΤ σημείωσε ότι «βεβαίως και υπάρχει η αίσθηση του επείγοντος» και κάλεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να ανταποκριθούν άμεσα στη διαδικασία αναμόρφωσης του μηχανισμού, όσον αφορά στις αρμοδιότητες και στην οικονομική ενίσχυση του μηχανισμού.

Αμετάβλητα τα επιτόκια

Την ίδια ώρα, αμετάβλητο διατήρησε το βασικό της επιτόκιο στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 1% η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Νωρίτερα, η Τράπεζα της Αγγλίας είχε επίσης διατηρήσει σταθερό στο επίπεδο του 0,5% το επιτόκιο της στερλίνας, σε μια απόφαση επίσης αναμενόμενη από τους αναλυτές.

Όπως επεσήμανε ο κ.Τρισέ, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ κατέληξε στην απόφαση αυτή δεδομένου ότι οι πιέσεις που ασκούνται στο επίπεδο των τιμών στην ευρωζώνη, αν και εμφανίζονται αυξημένες, παραμένουν εντός των ορίων που έχει θέσει η Τράπεζα για τη σταθερότητα των τιμών.

Όπως τόνισε ο κ.Τρισέ επικαλούμενος στοιχεία της Eurostat, το μήνα Δεκέμβριο παρατηρήθηκε αύξηση του δείκτη τιμών λιανικής (consumer price index) στο επίπεδο του 2,2% έναντι 1,9% το Νοέμβριο ως αποτέλεσμα ανατιμητικών τάσεων στο πετρέλαιο και άλλα εμπορεύματα. Τις πληθωριστικές πιέσεις, οι οποίες ήταν εντονότερες απ΄ότι αναμενόταν, τροφοδότησαν και οι αυξήσεις έμμεσης φορολογίας που εφαρμόζουν κυβερνήσεις της ευρωζώνης στο πλαίσιο των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής που προωθούν.

Σύμφωνα με τον κ.Τρισέ, οι πιέσεις αυτές ενδέχεται να συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, ως αποτέλεσμα κυρίως των εξελίξεων στις τιμές του πετρελαίου και άλλων ενεργειακών εμπορευμάτων, αλλά θα αποκλιμακωθούν περί το τέλος του έτους.

Όπως πρόσθεσε ο κ.Τρισέ, μολονότι η διαδικασία ανάκαμψης της ευρωζώνης παραμένει «θετική» έχουν «διευρυνθεί οι αβεβαιότητες» σχετική με την οικονομική πορεία των επομένων μηνών.

Τέλος, αναφερόμενος στον τραπεζικό τομέα της ευρωζώνης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών και υπογράμμισε τη σημασία διατήρησης και ενίσχυσής της।
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: