Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Στη Χάγη για το Δίστομο

«Πήρα την απόφαση η Ελλάδα να παρέμβει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης» ανέφερε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο αναγγέλοντας τη βούληση της χώρας να κινηθεί δραστικά για τη δικαίωση των θυμάτων του Διστόμου।

Με απόφαση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, την οποία ο ίδιος ανακοίνωσε κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η ελληνική κυβέρνηση θα ασκήσει τη δυνατότητα παρέμβασης στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης στην εκκρεμή διαφορά Γερμανίας-Ιταλίας για καταβολή αποζημιώσεων λόγω των σφαγών και των καταστροφών κατά την περίοδο της γεμανικής κατοχής.

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση παραστέκεται στους κατοίκους του μαρτυρικού Διστόμου που ενώ είχαν δικαιωθεί από ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια στα αιτήματά τους για καταβολή αποζημιώσεων, δεν μπορούσαν να εκτελέσουν την απόφαση κατάσχεσης κρατικής γερμανικής περιουσίας.

Στη Χάγη για το Δίστομο

Γι' αυτό και οι κάτοικοι του Διστόμου υποχρεώθηκαν να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης μαζί με την Ιταλία, η οποία είχε στραφεί κατά της Γερμανίας για ζημιές που υπέστη και εκείνη από τους ναζί στη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς το εν λόγω Δικαστήριο δικάζει μόνο διαφορές μεταξύ κρατών.

Υπό αυτή την έννοια η ελληνική κυβέρνηση πραγματοποιεί επίσημη παρέμβαση, με την πρωτοβουλία που ανελήφθη από τον Πρωθυπουργό, ενόψει του γεγονότος ότι στις 14 Ιανουαρίου λήγει η προθεσμία για δυνατότητα της ελληνικής παρέμβασης στη Χάγη για το εν λόγω ζήτημα.

Στη Χάγη για το Δίστομο

Η παρέμβαση του πρωθυπουργού

«Όπως γνωρίζετε», σημείωσε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο, «στις 14 Ιανουαρίου λήγει η προθεσμία για την δυνατότητα παρέμβασης της Ελλάδας στην εκκρεμή διαφορά μεταξύ Γερμανίας και Ιταλίας ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, σχετικά με το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, και πιο συγκεκριμένα τις αξιώσεις του Διστόμου».
Και συμπλήρωσε: «Αντιλαμβανόμαστε όλοι την σοβαρότητα και σημασία αυτού του θέματος καθώς και τον ιδιαίτερο συμβολισμό του».

«Τιμούμε εμπράκτως τη μνήμη όσων θυσιάστηκαν για την πατρίδα».

Θα ήθελα, λοιπόν, να ενημερώσω το Υπουργικό Συμβούλιο ότι, με βάση την ενδελεχή εξέταση και προετοιμασία του αρμοδίου Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο συνεργάστηκε στενά με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πήρα την απόφαση η Ελλάδα να παρέμβει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Είναι προφανές ότι, όλες οι ενέργειές μας έχουν μοναδικό γνώμονα την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος.

Με τις οφειλόμενες πράξεις και ενέργειές μας επιτελούμε χρέος αυτονόητο, να τιμήσουμε εμπράκτως τη μνήμη όσων θυσιάστηκαν για την πατρίδα.
ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: