Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Μειώσεις μισθών 1.300 € τον χρόνο


Στην πρέσα μπαίνουν οι αποδοχές των 770.000 δημοσίων υπαλλήλων με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου. Κατά μέσο όρο κάθε υπάλληλος θα δει τις αποδοχές του να μειώνονται κατά περίπου 1.300 ευρώ τον χρόνο.

Στην πρέσα θα μπουν οι αποδοχές των 770.000 δημοσίων υπαλλήλων με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου. Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι με το νέο σύστημα θα προκύψει μείωση του μισθολογικού κόστους ως ποσοστό του ΑΕΠ, η οποία θα μεταφραστεί σε... εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ.

Μειώσεις μισθών 1.300 € τον χρόνο

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως κατά μέσο όρο κάθε υπάλληλος θα δει τις αποδοχές του να μειώνονται κατά 1.300 ευρώ περίπου τον χρόνο. Βέβαια οι απώλειες θα είναι μικρότερες για όσους παίρνουν περιορισμένο αριθμό επιδομάτων και πολύ μεγαλύτερες για όσους λαμβάνουν σήμερα υψηλά επιδόματα. Κι αυτό γιατί βάσει των επιταγών του μνημονίου πρέπει το σύνολο των επιδομάτων που λαμβάνουν οι υπάλληλοι να περιοριστεί ως ποσοστό του βασικού μισθού, χωρίς επί του παρόντος να τίθεται συγκεκριμένο όριο.

Μειώσεις μισθών 1.300 € τον χρόνο

Η βασική αρχή του νέου μισθολογίου θα είναι η σύνδεση των αμοιβών με το παραγόμενο έργο και την αποδοτικότητα των υπαλλήλων. Η συσχέτιση των αποδοχών με την παραγωγικότητα προδικάζει πως θα ψαλιδιστούν τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων, τα οποία νομοθετήθηκαν κατά το παρελθόν με την αιτιολογία της παροχής κινήτρων για μεγαλύτερη αποδοτικότητα, αλλά πλέον καταβάλλονται σε όλους ανεξαιρέτως τους υπαλλήλους του Δημοσίου ή σε όλους τους υπαλλήλους ενός συγκεκριμένου κλάδου, χωρίς εξαιρέσεις.

Επίσης υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να αλλάξει και ο τρόπος υπολογισμού του μισθολογικού κλιμακίου ανάλογα τα χρόνια προϋπηρεσίας (ωρίμανση). Σήμερα οι δημόσιοι υπάλληλοι ανεβαίνουν κλιμάκιο κάθε δύο χρόνια, αλλά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προτείνει το χρονικό διάστημα αυτό να αυξηθεί στα 3 ή τα 4 χρόνια, ώστε οι ωριμάνσεις των βασικών μισθών να γίνονται βραδύτερα, δηλαδή οι βασικοί μισθοί να παραμένουν «παγωμένοι» για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Εξάλλου, είναι εξαιρετικά πιθανό να θεσμοθετηθεί και για τον στενό δημόσιο τομέα το «πλαφόν» των 4.000 ευρώ μεικτά που τέθηκε στους δημόσιους οργανισμούς.

Για την προετοιμασία του ενιαίου μισθολογίου τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών θα πρέπει να ετοιμάσουν μέχρι τον Φεβρουάριο «αναλυτικό σχέδιο δράσης», όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στο μνημόνιο, συνοδευόμενο από έκθεση για τη διάρθρωση, το ύψος των αμοιβών και τη δυναμική της απασχόλησης στο Δημόσιο.

Το νομοσχέδιο θα πρέπει να έχει ψηφιστεί έως τα τέλη Ιουνίου.

Εγκύκλιος
Περικοπές 10% - 25% στις ΔΕΚΟ

Οδηγίες προς τις ΔΕΚΟ για την εφαρμογή των μισθολογικών περικοπών από 10% έως 25%, που προβλέπονται στον σχετικό νόμο, δίνονται με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών. Ειδικότερα:

  • Τίθεται ανώτατο όριο μεικτών αποδοχών, το οποίο καθορίζεται στο ποσό των 4.000 ευρώ.
  • Επιβάλλεται μείωση κατά 10% στο σύνολο των μηνιαίων αποδοχών, όταν αυτές υπερβαίνουν, υπολογιζόμενες σε δωδεκάμηνη βάση, το ποσό των 1.800 ευρώ. Από τη μείωση αυτή εξαιρούνται το οικογενειακό και το επίδομα ανθυγιεινής ή επικίνδυνης εργασίας και τα επιδόματα εορτών, Χριστουγέννων και Πάσχα.
  • Η συνολική μείωση αποδοχών, που επέρχεται με την εφαρμογή των δύο παραπάνω μέτρων, δεν πρέπει να υπερβαίνει κατά μήνα το 25% των συνολικών αποδοχών.
Κώστας Τσαχάκης
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: