Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Με Παπούλια και Παπανδρέου συναντάται ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ

Επίσκεψη Λίμπερμαν στην Αθήνα

Από τη συνάντηση του Άβιγκορ Λίμπερμαν με τον Δημ.Δρούτσα
Από τη συνάντηση του Άβιγκορ Λίμπερμαν με τον Δημ.Δρούτσα (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο συναντάται σήμερα, Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Άβιγκορ Λίμπερμαν. Η συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου έχει προγραμματιστεί για τις 11 το πρωί. Την Τετάρτη, πρώτη ημέρα της επίσκεψής του στη χώρα μας, ο κ. Λίμπερμαν συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, όπου και οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν τη διάθεση για ενίσχυση της συνεργασίας και πύκνωση των διµερών επαφών. Ενδεικτική του κλίματος είναι η απόφαση για συνεδρίαση κοινού Υπουργικού Συμβουλίου σε τρεις μήνες.

Μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στο Mega, ο κ. Δρούτσας επανέλαβε ότι η ελληνοϊσραηλινή συνεργασία δεν ακυρώνει «τις παραδοσιακές σχέσεις εμπιστοσύνης που έχει αναπτύξει η Ελλάδα με τις αραβικές χώρες».

Κατά τη συνάντηση που είχαν την Τετάρτη, οι κ. Δρούτσας και Λίμπερμαν επιβεβαίωσαν την απόφαση των πρωθυπουργών των δύο χωρών, κ. Παπανδρέου και Νετανιάχου, για τη διεξαγωγή συνεδρίασης κοινού Υπουργικού Συμβουλίου σε τρεις μήνες, στο Ισραήλ.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρουν Τα Νέα, από το τέλος Ιανουαρίου υπουργοί της ελληνικής κυβέρνησης θα επισκεφθούν το Ισραήλ για συναντήσεις µε τους οµολόγους τους, προκειµένου να συντονίσουν τους τοµείς της συνεργασίας τους.

Συγκεκριμένα, το Ισραήλ θα επισκεφθεί στο τέλος Ιανουαρίου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης, καθώς η κυβέρνηση θεωρεί ότι υπάρχει µεγάλη δυναµική στη µεταφορά ισραηλινής τεχνογνωσίας στον αγροτικό τοµέα.

Στη συνέχεια θα µεταβούν η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρµπίλη, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος και η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη.

Αναφερόµενος στο κοινό Υπουργικό Συµβούλιο, κ. Δρούτσας δήλωσε την Τετάρτη ότι θα έχει «πολλαπλά οφέλη και για τις δύο χώρες», ενώ ο Ισραηλινός οµόλογός του αναφέρθηκε στη µεγάλη εξέλιξη της τουριστικής συνεργασίας.

Επίσης, με στόχο την ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας, η κυβέρνηση όρισε ειδικό απεσταλμένο για τη Μέση Ανατολή τον πρέσβη εκ προσωπικοτήτων Αντ.Νικολαΐδη.

Τέλος, οι δύο πλευρές συµφώνησαν στη δηµιουργία µιας περιφερειακής µονάδας άµεσης ανάπτυξης που θα παρεµβαίνει σε εκδηλώσεις φυσικών καταστροφών στην περιοχή, ενώ, σύµφωνα µε διπλωµατικές πηγές, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το βράδυ της Τρίτης οι δύο πρωθυπουργοί, ο Μπ. Νετανιάχου πρότεινε να διοργανωθεί µια ευρεία συνάντηση των εκπροσώπων της Διασποράς των δύο χωρών.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: