Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Άσκηση ισορροπίας οι παραπομπές πρώην υπουργών για τη Siemens

Πέντε από τη ΝΔ, τέσσερις από το ΠΑΣΟΚ

(Φωτογραφία: Associated Press )
Αθήνα
«Ισορροπημένο» ως προς τον αριθµό των παραποµπών πολιτικών προσώπων από ΠΑΣΟΚ και Ν∆ σε Προανακριτική Επιτροπή για το σκάνδαλο της Siemens θα είναι το πόρισµα που θα συντάξουν οι βουλευτές του κυβερνώντος κόµµατος που συµµετέχουν στην Εξεταστική Επιτροπή.

Σύµφωνα µε πληροφορίες της εφημερίδας Τα Νέα, το ΠΑΣΟΚ προσανατολίζεται να υποδείξει πέντε πρώην υπουργούς και υφυπουργούς της Νέας ∆ηµοκρατίας και άλλους τέσσερις πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ στο πόρισµά του, προκειµένου να διερευνηθούν ενδεχόµενες ποινικές ευθύνες. Ωστόσο, στο διάστηµα που αποµένει έως τη σύνταξη του πορίσµατος θεωρείται δεδοµένο ότι θα επέλθουν αρκετές ανατροπές ως προς τιςπροτάσεις που θα αφορούν τα πρόσωπα, καθώς -όπως επιβεβαιώνουν µέλη της Επιτροπής- θα υπάρξουν συνεννοήσεις και διαβουλεύσεις µε τη Ν∆.

Σε σύσκεψη που έγινε στη Βουλή ανάµεσα στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που συµµετέχουν στην Εξεταστική για τη Siemens, αποφασίστηκε το πόρισµα να είναι συµβατό µε το δηµόσιο αίσθηµα και επιπλέον να µην προκαλεί ανισορροπία στις εντυπώσεις ως προς τις υποδείξεις για παραποµπές πολιτικών από τα δύο µεγάλα κόµµατα. Σύµφωνα µε πληροφορίες, στη σύσκεψη εγκαταλείφθηκε η ιδέα να µην υπάρχει αναφορά σε πρόσωπα, κάτι που είχε συζητηθεί παλαιότερα, ενώ απορρίφθηκε κατηγορηµατικά το σενάριο να παραπεµφθούν συνολικά όσοι διατέλεσαν υπουργοί και υφυπουργοί.

Σύµφωνα µε τις ίδιες πληροφορίες, οι αρχικές σκέψεις των µελών της Επιτροπής για το θέµα του ΟΤΕ και τις προγραµµατικές συµβάσεις µε τα ψηφιακά είναι να παραπεµφθούν οι υπουργοί Οικονοµικών της περιόδου που διερευνάται κι αυτό (µολονότι έχουν παραγραφεί τα αδικήµατα) για να εξεταστούν παραλείψεις ή παράβαση καθήκοντος.

Για το C4I οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σκέφτονται ότι δεν πρέπει να παραπεµφθούν όσοι υπέγραψαν τις συµβάσεις, αλλά όσοι παρέλαβαν το σύστηµα (που δεν υπήρχε), µε το σκεπτικό ότι µε κάθε παραλαβή γίνονταν εκταµιεύσεις χρηµάτων.

Τέλος, σε ό,τι αφορά αυτές καθαυτές τις περίφηµες µίζες της Siemens, οι βουλευτές έχουν καταλήξει ότι δίνονταν χρήµατα σε πολιτικούς, όµως από την έρευνα δεν έχει πιστοποιηθεί καµιά ροή µαύρου πολιτικού χρήµατος, πλην της παραδοχής του πρώην υπουργού Τάσου Μαντέλη. Ο Θ.Τσουκάτος, που είχε πει ότι πήρε ένα εκατοµµύριο µάρκα από τη Siemens, έχει ήδη παραπεµφθεί από τη ∆ικαιοσύνη.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: