Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Δάνειο στην Πορτογαλία και αγορά ελληνικών ομολόγων στις λύσεις που εξετάζει η ΕΕ

Απάντηση στην πίεση των αγορών

Έντονες οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη
Έντονες οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη (Φωτογραφία: Associated Press )
Βρυξέλλες
Το «σχέδιο ανάσχεσης» της κρίσης στην Ευρώπη που εξετάζουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις φαίνεται να περιλαμβάνει δάνειο 60 δισ. ευρώ στην Πορτογαλία αλλά και αγορά ελληνικών ομολόγων, σύμφωνα με πηγές της ΕΕ που επικαλείται το Bloomberg.

Οι επόμενες κινήσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους θα είναι το κεντρικό θέμα των συζητήσεων στο Eurogroup της ερχόμενης εβδομάδας, αλλά ο σκόπελος των δισταγμών χωρών όπως η Γερμανία και η σημασία των πρωτοβουλιών μπορούν να αναβάλουν τις αποφάσεις μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής στις 4 Φεβρουαρίου.

Η έντονη κινητικότητα όμως φαίνεται πως επιβεβαιώνει τα όσα ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου την Τρίτη, προαναγγέλλοντας μία «πειστική ευρωπαϊκή απάντηση» στην πίεση των αγορών εντός του διμήνου.

Ανάμεσα στις επιλογές που έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να στηρίξει την Πορτογαλία, με στόχο την επαναφορά της σταθερότητας στην Ευρωζώνη, ως πιθανότερες φαίνονται η αγορά ομολόγων ή η προσφορά βραχυπρόθεσμων δανείων. Ερωτηθείς πριν από μερικές εβδομάδες για το ζήτημα, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε πως οι επιλογές που εξετάζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι «ακριβώς αυτές».

Επιπλέον, το σχέδιο ενδέχεται να περιλαμβάνει την περαιτέρω ενίσχυση των κεφαλαίων του μηχανισμού διάσωσης των κρατών-μελών της Ευρωζώνης (EFSF).

Για το EFSF, θα εξεταστεί επίσης η εξουσιοδότηση του μηχανισμού να αγοράζει ομόλογα των κρατών που στηρίζει από την δευτερογενή αγορά και την μείωση του επιτοκίου βάσης με το οποίο δανείζονται οι χώρες.

Γερμανία: «Η ΕΕ ετοιμάζει συνολικό πακέτο»

Οι 17 χώρες της Ευρωζώνης «εργάζονται για την κατάρτιση ενός συνολικού πακέτου» για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, ανέφερε την Τετάρτη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο ίδιος ανέφερε πως είναι πιθανότερο οι αποφάσεις να ληφθούν στις Συνόδους Κορυφής του Φεβρουαρίου ή του Μαρτίου, παρά στο προσεχές Eurogroup. Ο Β.Σόιμπλε έχει συζητήσει το πακέτο με τη Γαλλία, την Ιταλία και τον επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν.

Για ενίσχυση των διαθέσιμων του μηχανισμού κάλεσε ανοικτά και η Κομισιόν, διά χειλέων του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν. Την Τετάρτη, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε σχετικά πως «η Γερμανία θα είναι έτοιμη και θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να στηρίξει το ευρώ».

Την Πέμπτη, σε δημοπρασίες ομολόγων τους θα προχωρήσουν η Ισπανία και η Ιταλία. Η Μαδρίτη θα εκδώσει πενταετή ομόλογα 3 δισ. ευρώ ενώ η Ρώμη χρεόγραφα 6 δισ. ευρώ με ωριμότητα το 2026 και το 2015.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: