Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Κλειστά επαγγέλματα: Ανοίγουν όλα χωρίς μεσοβέζικες λύσεις

Εντολή για καθαρές λύσεις, χωρίς καθυστερήσεις έδωσε χθες ο Γιώργος Παπανδρέου προεδρεύοντας κυβερνητικής σύσκεψης με έμφαση στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Στόχος, το νομοσχέδιο να ψηφιστεί μέσα στον Φεβρουάριο.

Εντολή για καθαρές λύσεις, χωρίς καθυστερήσεις και με πιστή υλοποίηση του προγράμματος έδωσε χθες ο Γιώργος Παπανδρέου προεδρεύοντας κυβερνητικής σύσκεψης για τον σχεδιασμό του πρώτου εξαμήνου του 2011.

Κλειστά επαγγέλματα: Ανοίγουν όλα χωρίς μεσοβέζικες λύσεις

«Προχωράμε. Δεν καθυστερούμε. Υλοποιούμε το πρόγραμμά μας και δεν επηρεαζόμαστε από άλλα γεγονότα ή επειδή κάποιοι κλάδοι έχουν τώρα εκλογές!», τόνισε με έμφαση -σύμφωνα με πληροφορίες- ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος σε άμεσες μεταρρυθμίσεις, όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Η κοφτή απάντηση του κ. Παπανδρέου ήρθε έπειτα από εκτενή συζήτηση για τον χειρισμό των αντιδράσεων και ενώ εις εκ των συμμετεχόντων έθεσε το ερώτημα αν πρέπει π.χ. να αναμένουν τις εκλογές στον δικηγορικό κλάδο και μετά να ολοκληρώσουν το πλάνο των «κλειστών επαγγελμάτων». «Αποφασίζουμε τώρα τις κυβερνητικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες και δεν αποκλίνουμε από το χρονοδιάγραμμα», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός ζητώντας πλήρη συντονισμό κυβέρνησης, κόμματος και Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ώστε να εξασφαλιστεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Τα κυβερνητικά στελέχη συμφώνησαν ότι αυτό το τρίμηνο αποτελεί τη βάση για την προώθηση των μεγάλων μεταρρυθμίσεων και της επενδυτικής «Χάρτας» και ότι μέχρι το τέλος Μάρτη (εαρινή σύνοδος κορυφής και τέταρτη δόση δανείου) πρέπει να ληφθούν αποφάσεις και να ψηφιστούν νόμοι που θα αλλάξουν γενικά το τοπίο και θα αφορούν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. Από τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους εργαζομένους στις ΔΕΚΟ, τους εκπαιδευτικούς μέχρι το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων (διά του ενιαίου μισθολογίου).

«Ο στόχος παραμένει ο ίδιος. Και όποιες κι αν είναι οι δυσκολίες, τον στόχο μας θα τον πετύχουμε», είπε κλείνοντας τη συνεδρίαση ο κ. Παπανδρέου. Ο μακρός σχεδιασμός που προηγήθηκε και αφορούσε σειρά νομοθετημάτων και πρωτοβουλιών είχε ορίζοντα και «πυκνότητα» που -κατά κυβερνητικό στέλεχος- δεν άφηνε ούτε... φεγγίτη περί πρόωρων εκλογών. Ηταν διάχυτη η αισιοδοξία για την υλοποίηση του προγράμματος, παρότι όλοι επεσήμαναν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για στραβοπατήματα. Τι αποφάσισαν; Μέσα στον Γενάρη θα ψηφιστούν δύο νομοσχέδια: για τον αναπτυξιακό-επενδυτικό νόμο και το Ταμείο Επιχειρηματικότητας.

Ο στόχος του Φλεβάρη είναι η ψήφιση τριών νόμων -για τα κλειστά επαγγέλματα, τις αστικές συγκοινωνίες και το φορολογικό πλάνο- που θα επιτευχθεί ακόμη και με εμβόλιμες συνεδριάσεις της Βουλής.

Ο λόγος; Δεν θέλουν να επανέλθουν στο «ρίσκο» της διαδικασίας του κατεπείγοντος που, όπως αποδείχθηκε πρόσφατα, «εξοργίζει» τους βουλευτές και δεν αποκλείει «απρόοπτες ανεξέλεγκτες καταστάσεις».

Ψηλά στην ατζέντα παραμένουν τα εθνικά θέματα, όπου θα συζητηθούν στην προ ημερησίας της Βουλής στις 24 Γενάρη - λίγο πριν αναχωρήσει ο πρωθυπουργός για τη συνάντηση στο Νταβός. «Θέλουμε μια Ελλάδα με ισχυρή παρουσία και καθαρό λόγο στη διεθνή σκηνή», τόνισε ο κ. Παπανδρέου στη διαθεσμική σύσκεψη, όπου συμμετείχαν οι υπουργοί, κ. Παπακωνσταντίνου, Ραγκούσης, Πεταλωτής, ο πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος, ο α' κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Π. Ευθυμίου, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μ. Καρχιμάκης (και ο Ρ. Σπυρόπουλος ως διευθυντής του κόμματος), ο γραμματέας της ΚΟ Β. Εξαρχος, ο πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ Η. Μόσιαλος και οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, Ρεγγίνα Βάρτζελη (επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου) και ο Νίκος Αθανασάκης.

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
Περιοδείες Γιώργου και Εθνική Συνδιάσκεψη

Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ μέχρι το τέλος Ιούνη και θεματικές διασκέψεις στην περιφέρεια, με αντίστοιχες περιοδείες του πρωθυπουργού, όταν το επιτρέπει η «ατζέντα» του. Αυτό αποφάσισαν χθες στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, που άναψε επίσης το «πράσινο φως» για σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ μετά την επιστροφή του από το Νταβός. Τέλος Γενάρη θα συνεδριάσει και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, με πρόβλεψη χρόνου για παρεμβάσεις.

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: