Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

ΕΥΡΩ-ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ


Ρεπορτάζ : Γιώργος Κανελλόπουλος
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Ενα βήµα µπροστά φαίνεται ότι κάνει η Ευρώπη στην προσπάθειανα αντιµετωπιστεί η κρίση χρέους, αφού για πρώτη φορά κορυφαίοι πολιτικοί και οικονοµικοί παράγοντες της ευρωζώνης φαίνεται να συµφωνούν σε ένα πράγµα: θα πρέπει να αναλάβουν...
συντονισµένη δράση υιοθετώντας δραστικά µέτρα
Οι Ευρωπαίοι φαίνεται ότι πείστηκαν πως πρέπει να σταµατήσουν το ντόµινο που µετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία τώρα απειλεί την Πορτογαλία και την Ισπανία θέτοντας σε κίνδυνο ακόµη και το ίδιο το ευρώ. Ακόµη και η σιδηρά καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ που µέχρι σήµερα έχει τηρήσει σκληρή στάση υποσχέθηκε χθες από το Βερολίνο ότι «η Γερµανία θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να παραµείνει σταθερό το ευρώ», ενώ ο γερµανός υπουργός Οικονοµικών Β. Σόιµπλε αποκάλυψε πως οι χώρες της ευρωζώνης εργάζονται πάνω σε µια «συνολική λύση» για να αντιµετωπιστεί η κρίση χρέους στην Ε.Ε., λύση η οποία µπορεί να έχει συµφωνηθεί από όλους έως τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο.

Ανάµεσα στους άσους που έχουν οι Ευρωπαίοι στο µανίκι είναι η διεύρυνση του Ευρωπαϊκού Ταµείου Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) µε τη χορήγηση ακόµη µεγαλύτερου ποσού – κάτι που πάντως εξακολουθεί να µη συζητά επίσηµα τουλάχιστον η Γερµανία, η οποία όµως εµφανίζεται πλέον πιο διαλλακτική –, η έκδοση ευρωοµολόγου, η αγορά κρατικού χρέους χωρών όπως η Ελλάδα από το EFSF και η µείωση των επιτοκίων για τα δάνεια που χορηγούνται σε χώρες οι οποίες έχουν ανάγκη.

Σύµφωνα µε τον Σόιµπλε το «συνολικό πακέτο» που επεξεργάζεται η ευρωζώνη δεν αναµένεται να συµφωνηθεί από τους υπουργούς Οικονοµικών της ευρωζώνης την ερχόµενη ∆ευτέρα. Αυτό µπορεί να γίνει στις επόµενες Συνόδους Κορυφής τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο. Σχετικές διαβουλεύσεις θα πραγµατοποιηθούν και στο Eurogroup.

Τις παραπάνω προτάσεις ήδη φέρεται να εξετάζουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, σύµφωνα µε πηγές του Βloomberg.

Οι πληροφορίες αυτέςτις οποίες επικαλείται τοπρακτορείο καιαποδίδονται σε κορυφαίους ευρωπαίους παράγοντες δηµοσιοποιήθηκαν λίγες µόνον ώρες µετά την έκκληση του επιτρόπου περί Οικονοµικών Υποθέσεων Ολι Ρεν σε άρθρο του στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιµς» να δοθεί «συνολική λύση» στην Ε.Ε.

και να υπάρξει αύξηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταµείου Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας. Αµέσως µετά, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χ. Μ. Μπαρόζο κάλεσε τους ηγέτες των χωρών της Ε.Ε. να αποφασίσουν την αύξηση των κεφαλαίων του Ταµείου το αργότερο στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγµατοποιηθεί στις 4 Φεβρουαρίου.

Σύµφωνα µε το Bloomberg, η Ε.Ε. εξετάζει πακέτο µέτρων για την αντιµετώπιση της κρίσης που µπορεί να περιλαµβάνει βοήθεια προς την Πορτογαλία µε δάνειο έως 60 δισ. ευρώ, αγορά χρέους (οµολόγων) της Ελλάδας, χαµηλότερα επιτόκια για δάνεια σωτηρίας και την παροχή εγγυήσεων σε χώρες µε µεγάλο χρέος. Το Eurogroup, σύµφωνα µε τις ίδιες πηγές, θα συζητήσει την άλλη εβδοµάδα στοιχεία του πακέτου αυτού.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναµένονται εξάλλου σήµερα και οι δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν - Κλοντ Τρισέ. Υπενθυµίζεται ότι ο κ. Τρισέ έχει ζητήσει να µπορεί το Ευρωπαϊκό Ταµείο Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) να αγοράζει κρατικά οµόλογα χωρών της ευρωζώνης µε προβλήµατα, κάτι που σήµερα κάνει µόνο η ΕΚΤ. Το διοικητικό συµβούλιο της ΕΚΤ που συνεδριάζει σήµερα αναµένεται να διατηρήσει αµετάβλητα τα βασικά επιτόκια δανεισµού του ευρώ σε 1%.

Η Μέρκελπου στοπαρελθόν είχε πει όχι στην αύξηση των κεφαλαίων του Ταµείου, αρνήθηκε να σχολιάσει την πρόταση Ρεν. Υπενθύµισε όµως µε νόηµα ότι στη Σύνοδο Κορυφής του ∆εκεµβρίου η Γερµανία υποσχέθηκε ότι το Βερολίνο θα υποστηρίξει οποιαδήποτε µέτρα κριθούν απαραίτητα για να στηριχτεί το ευρώ. Θα πρέπει να σηµειωθεί ακόµη ότι χθες στο Βερολίνο πραγµατοποιήθηκε συνάντηση της καγκελαρίου Μέρκελ µε τον επικεφαλής του ∆ΝΤ, Ντοµινίκ Στρος - Καν, µε αντικείµενο τον Μηχανισµό Στήριξης.

Υπενθυµίζεται πως ο κ. Στρος - Καν έχει επικρίνει τους ευρωπαίους ηγέτες για την αδυναµία τους να αντιµετωπίσουν την κρίση µε αποφασιστικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: