Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Αντιδρούν οι Γερμανοί για Χάγη


Ακατανόητη χαρακτήρισε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για προσφυγή στη Χάγη, ο γερμανός Υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε. Αμεσα τού απάντησαν οι ομογενείς της Γερμανίας με δηκτική («δεν κατανοούμε τη μη κατανόησή σας») ανακοίνωση.

Αρνητικός εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε σχολιάζοντας την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να υποστηρίξει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης το αίτημα καταβολής αποζημιώσεων για τις σφαγές του Διστόμου.

Ο Βεστερβέλε, σε γραπτή του δήλωση, χαρακτηρίζει «ακατανόητη» την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, σημειώνοντας παράλληλα ότι η Γερμανία γνωρίζει την ιστορική της ευθύνη. «Γνωρίζουμε τα ιδιαίτερα δεινά που υπέστη ο ελληνικός λαός στο Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Γερμανία, όμως, εμμένει στη στάση της και είναι αισιόδοξη ότι η νομική της προσέγγιση θα γίνει αποδεκτή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης» αναφέρει.


Αντιδρούν οι Γερμανοί για Χάγη

«Αναφορικά με τις προσφυγές κατά της Γερμανίας», προσθέτει ο κ. Βεστερβέλε «αναμένουμε ότι θα γίνουν σεβαστές οι διεθνώς αναγνωρισμένες αρχές δικαίου και κυρίως η ασυλία της Γερμανίας, ως κράτους. Εάν πάψει να ισχύει αυτή η βασική αρχή, απειλείται η παγκόσμια κοινότητα κρατών με νομική ανασφάλεια», καταλήγει η ανακοίνωση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών.

Ο κ. Βεστερβέλε επιβεβαίωσε ότι ενημερώθηκε τηλεφωνικά το βράδυ της Τετάρτης από τον Ελληνα ομόλογό του Δημήτρη Δρούτσα, για τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να παρέμβει στην εκκρεμοδικία Ιταλίας - Γερμανίας, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Αρνείστε στην Ελλάδα το δικαίωμα άμυνας;

Άμεση ήταν η αντίδραση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων (ΟΕΚ) Γερμανίας, στην ανακοίνωση της οποίας μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Η Ελληνική Ομογένεια στη Γερμανία δεν μπορεί να επιδείξει κατανόηση για το γεγονός ότι ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών κ. Βέστερβελε «δεν κατανοεί» την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να παρέμβει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης υπέρ των θυμάτων του Διστόμου (...)Αρνείται η Γερμανία, η χώρα με τον προηγμένο νομικό πολιτισμό, στην Ελλάδα ως και το δικαίωμα της άμυνας»;

Δρούτσας: Δεν εξέφρασαν χαρά

«Η απόφαση της κυβέρνησης είναι μια κίνηση με ισχυρό συμβολισμό», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, σημειώνοντας πως η γερμανική πλευρά έχει ενημερωθεί σχετικά.

«Η ελληνική κυβέρνηση έκανε το αυτονόητο, να σταθούμε δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους», υπογράμμισε ο κ. Δρούτσας.

Ερωτηθείς για την ενδεχόμενη αντίδραση της Γερμανίας σε μια κρίσιμη περίοδο, ο κ. Δρούτσας είπε: «Δεν θα ήμουν αξιόπιστος εάν έλεγα ότι η γερμανική πλευρά το βλέπει με θετικό μάτι. Ενημέρωσα και εξήγησα στη γερμανική πλευρά την απόφαση της Ελλάδας. Δεν εξέφρασαν χαρά, βεβαίως, αλλά είναι κάτι ενταγμένο στο παιχνίδι σχέσεων των δύο χωρών (...) Και πρόκειται για μια δικαστική διαμάχη στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης. Δεν είναι κάτι ασυνήθιστο», συμπλήρωσε.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: