Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Πρόσκληση διαλόγου από Δ.Ρέππα προς τους εργαζομένους στα μέσα μεταφοράς

Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο

Στα αμαξοστάσια όλο το 24ωρο τα λεωφορεία και τα υπόλοιπα μέσα μεταφοράς με εξαίρεση τον Προαστιακό
Στα αμαξοστάσια όλο το 24ωρο τα λεωφορεία και τα υπόλοιπα μέσα μεταφοράς με εξαίρεση τον Προαστιακό (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Πρόσκληση στους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και στους συγκοινωνιακούς φορείς, να προσέλθουν σε διάλογο και να συμβάλλουν στην αναβάθμιση των αστικών συγκοινωνιών, απηύθυνε και την Πέμπτη ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας, με αφορμή την ανακοίνωση του σχετικού νομοσχεδίου, το οποίο τίθεται σε δημόσια διαβούλευση.

Σε δήλωσή του ο κ. Ρέππας τονίζει ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει την αναγκαία και χρήσιμη πρωτοβουλία για τη μεταρρύθμιση των αστικών συγκοινωνιών, η οποία θα οδηγήσει σε σύγχρονες και ποιοτικές συγκοινωνίες, που βελτιώνουν την καθημερινότητα του πολίτη, αλλά η διαδικασία αυτή απαιτεί τη συνεργασία όλων.

Ο κ. Ρέππας επαναλαμβάνει ότι η κυβέρνηση στηρίζει το δημόσιο χαρακτήρα των συγκοινωνιακών φορέων και περιφρουρεί το δικαίωμα στην εργασία του συνόλου των εργαζομένων. Ο σκοπός είναι κοινός, κοινή είναι και η ευθύνη, καταλήγει η δήλωση του υπουργού.

Πήγες από το υπουργείο διαβεβαίωναν ότι ο διάλογος θα είναι πολύπλευρος και ουσιαστικός και θα διαρκέσει όχι μόνο κατά τη διάρκεια που νομοσχέδιο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, αλλά θα συνεχιστεί ακόμη και κατά τη συζήτηση του στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής.

Άλλωστε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στις επιτροπές, θα κληθούν να διατυπώσουν τις απόψεις τους εκπρόσωποι των εργαζομένων και φορέων.

Θετικοί στην πρόταση του υπουργού εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στον ΗΛΠΑΠ και στην ΕΘΕΛ.

Γ.Πεταλωτής: Οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται

«Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Πέρα από τα δικαιώματα που έχουμε ως εργαζόμενοι τα οποία και υπερασπιζόμαστε, υπάρχει και ο νόμος και όταν υπάρχει δικαστική απόφαση που κρίνει ως παράνομη και καταχρηστική μια απεργία θα πρέπει να την εφαρμόζουμε» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχετικά με τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις στις αστικές συγκοινωνίες.

Ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι είναι θέμα όλων να αντιληφθούν πόσο σημαντικό είναι να υπάρχουν συγκοινωνίες προς όφελος του Έλληνα πολίτη και να περιοριστούν τα ελλείμματα μέσα από μια τελείως διαφορετική, εκσυγχρονισμένη και ορθολογιστική προοπτική και λογική των συγκοινωνιών.

Σε ερώτηση εάν σε περίπτωση που δεν αναλάβουν τις ευθύνες τους οι εργαζόμενοι, θα εφαρμοστεί ο νόμος που προβλέπει επίταξη και φτάνει μέχρι και την απόλυση, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι «οι νόμοι υπάρχουν και είναι για να εφαρμόζονται προς όλους μας. Συνεπώς δεν υπάρχει θέμα να μην εφαρμοστεί ο νόμος».

«Από εκεί και πέρα, επειδή αυτό είναι τρομερά ακραίο μέτρο και δεν θέλουμε να το σκεφτόμαστε, υπάρχει πολύς ενδιάμεσος χρόνος ώστε και τα δικαιώματά τους να υπερασπιστούν οι εργαζόμενοι και να βελτιωθεί ο νόμος εάν θεωρούν ότι υπάρχουν ελλείψεις» υπογράμμισε.

Σε ανακοίνωσή του ΚΚΕ τονίζει ότι σε αντίθεση με όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση, στόχος της δεν είναι να βελτιώσει τις αστικές συγκοινωνίες, αλλά να απαλλάξει εντελώς το κράτος από μια υποχρέωση που ποτέ δεν υλοποίησε επαρκώς, την εξασφάλιση με κρατική χρηματοδότηση δημόσιων, σύγχρονων συγκοινωνιών.

«Το μεγαλύτερο θύμα θα είναι τα λαϊκά στρώματα, που ενώ θα πληρώνουν όλο και πιο ακριβά εισιτήρια, η κατάσταση στις συγκοινωνίες θα χειροτερεύει συνεχώς και δραματικά. Οδυνηρές θα είναι οι συνέπειες και για τους εργαζόμενους σε αυτές.»

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: