Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Ανγκελα Μέρκελ «Η τουρκική πλευρά δεν ανταποκρίνεται στα δικά σας βήματα για έναν συμβιβασμό»


Ο Δημήτρης Χριστόφιας σε κοινή συνέντευξη τύπου με την Ανγκελα Μέρκελ

Τη διαβεβαίωση ότι το Βερολίνο θα κάνει ό,τι μπορεί για να ξεπεραστεί ο διαμελισμός της Κύπρου, έδωσε στον Δημήτρη Χριστόφια η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ.

Η Γερμανή πολιτικός εξήρε το θάρρος και τις πρωτοβουλίες του προέδρου της Κύπρου, σημειώνοντας ότι η «τουρκική πλευρά δεν ανταποκρίνεται στα δικά σας βήματα για έναν συμβιβασμό».

Η λύση του Κυπριακού πρέπει να προέλθει από τον κυπριακό λαό με τη βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών, είπε η κ. Μέρκελ και πρόσθεσε ότι θα μιλήσει και με την ηγεσία της Τουρκίας.

Επίσης, επεσήμανε ότι η Γερμανία θέλει να βοηθήσει στη συνεργασία ΝΑΤΟ-ΕΕ και ότι τάσσεται υπέρ της συνέχισης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, ανεξάρτητα, όπως σημείωσε, με την τελική τους μορφή.

«Στη Γερμανία, συμφέρει η λύση του Κυπριακού και η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων» κατέληξε.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας χαρακτήρισε την επίσκεψη Μέρκελ στην Κύπρο «ιστορικό ορόσημο» και τόνισε ότι στη συζήτησή τους η καγκελάριος επέδειξε «συγκινητικό ενδιαφέρον» για την Κύπρο.

Ο κ। Χριστόφιας δήλωσε ότι επενδύει στη φιλία με την κ। Μέρκελ και στη στήριξη της Γερμανίας μέχρι την απαλλαγή της Κύπρου από την κατοχή και τον εποικισμό.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=377393&ct=2&dt=11/01/2011

Αχμέτ Νταβούτογλου
«Οι δηλώσεις της Μέρκελ στην Κύπρο ήταν μια απογοήτευση»

Γερμανία προς Ερντογάν
«Η καγκελάριος δεν έχει ανάγκη από μαθήματα ιστορίας»

Το Βερολίνο θέλει να τελειώνει με το Κυπριακό

Δεν υπάρχουν σχόλια: