Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Μείωση 37% στο έλλειμμα το 2010, «καλύτερα των προβλέψεων» λέει η κυβέρνηση

Κυρίως λόγω μειωμένων δαπανών

H μεγαλύτερη μείωση του ελλείμματος αποδίδεται στη μεγαλύτερη των προβλέψεων περιστολή δαπανών
H μεγαλύτερη μείωση του ελλείμματος αποδίδεται στη μεγαλύτερη των προβλέψεων περιστολή δαπανών (Φωτογραφία: Reuters )Αθήνα
Κατά 37% περιορίστηκε σε 19,454 δισ. ευρώ το 2010 το έλλειμμα, σε δημοσιονομική βάση, του κρατικού προϋπολογισμού, καταγράφοντας μεγαλύτερη των εκτιμήσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε την Πέμπτη στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών.

Στη μείωση του ελλείμματος συνετέλεσε κυρίως η περιστολή των δαπανών (πρωτογενών και δαπανών Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων). Αντίθετα, η αύξηση των καθαρών εσόδων υπολείπεται από τον στόχο που είχε τεθεί, καθώς ενισχύθηκαν κατά 5,5% έναντι στόχου 6%.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου- Δεκεμβρίου 2010, το έλλειμμα σε δημοσιονομική βάση είναι περίπου 1,2 δισ. ευρώ χαμηλότερα από αυτό που προβλέπεται στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2011 και περιορίστηκε στα 19,454 δις. ευρώ, από 30,871 δις. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2009, σημειώνοντας μείωση κατά 37%, έναντι εκτίμησης για ετήσια μείωση κατά 33,2%.

Η μείωση των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 9,1% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους (έναντι ετήσιας πρόβλεψης για μείωση κατά 7,5%) και των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων σε 11,9% (έναντι ετήσιας πρόβλεψης για μείωση κατά 11,3%).

Οι πρωτογενείς δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού έχουν μειωθεί κατά 10,9% (έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 9%), ενώ οι τόκοι αυξήθηκαν κατά 7,3% (έναντι ετήσιας πρόβλεψης για αύξηση κατά 7,6%). Συνολικά οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού- τακτικού και ΠΔΕ- έχουν μειωθεί κατά 9,5%.

Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά περίπου 7,4%. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 5,5% (έναντι στόχου αύξησης 6%),ενώ τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 50,6% (έναντι ετήσιου στόχου αύξησης 41,7%).

  • Τα συνολικά στοιχεία, με δαπάνες ανά υπουργείο και έσοδα ανά κατηγορία εδώ. Η πορεία εκτέλεσης στο δωδεκάμηνο από την παρουσίαση του ΥΠΟΙΚ εδώ.

Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει: «Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν προς το καλύτερο τις εκτιμήσεις για τα δημοσιονομικά μεγέθη, όπως αποτυπώνονται στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2011 και δείχνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται εντός των συνολικών δημοσιονομικών στόχων του μνημονίου για το 2010».

*Η ανακοίνωση σημειώνει επίσης ότι τα παραπάνω στοιχεία αφορούν μόνο στην εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού και όχι στο σύνολο των δημοσιονομικών δεδομένων για το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης - κατά τον ορισμό του ESA95 - που αποτελεί το κριτήριο για την αξιολόγηση του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής της Ελλάδας.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: