Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Τρεις κατηγορίες αγροτικών συνεταιρισμών προβλέπει ο «αγροτικός Καλλικράτης»

«Ναι» στο νομοσχέδιο από το Υπουργικό

Το σχέδιο νόμου που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο αλλάζει το τοπί οτων αγροτικών συνεταιρισμών
Το σχέδιο νόμου που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο αλλάζει το τοπί οτων αγροτικών συνεταιρισμών (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Ανατροπές στο συνεταιριστικό κίνημα φέρνει ο «αγροτικός Καλλικράτης», το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο την Πέμπτη.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει τρεις νέες μορφές συνεταιριστικής δράσης: Τις αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις (ΑΣΟ), τις αγροτικές εταιρικές συμπράξεις (ΑΕΣ) με μορφή κεφαλαιουχής εταιρείες ΑΕ-ΕΠΕ και τις ομάδες παραγωγών (ΟΠ), σύμφωνα με το κοινοτικό κανονιστικό πλαίσιο.

Στη νέα διάρθρωση όλοι οι συνεταιρισμοί αγροτικών προϊόντων αλλά και οι ενώσεις θεωρούνται πρωτοβάθμια.

Οι τρείς παραπάνω κατηγορίες συνεταιριστικών οργανώσεων καταχωρούνται στο εθνικό Μητρώο συλλογικών αγροτικών οργανώσεων, το οποίο δημιουργείται στο υπουργείο θα καταχωρηθούν σε δύο κατηγορίες: Τους ενεργούς συνεταιρισμούς και τους μη ενεργούς.

Οι μη ενεργοί συνεταιρισμοί (όσοι δεν έχουν τζίρο) σε δύο εταιρικές χρήσεις θα διαγράφονται από το μητρώο και θα οδηγούνται σε εκκαθάριση, διαδικασία που αναμένεται να οδηγήσει στη συγχώνευση των οργανώσεων. Παράλληλα, ιδρύεται εποπτική Αρχή η οποία θα αξιολογεί, εποπτεύει και ελέγχει τους συνεταιρισμούς σε ετήσια βάση.

Εκτός από τις οργανώσεις αναμορφώνονται οι διεπαγγελματικές οργανώσεις και συστήνονται εταιρίες μη κερδοσκοπικές για την προώθηση των προϊόντων που θα μετέχουν στο «καλάθι προϊόντων περιφέρειας», με την επωνυμία Διατροφική Σύμπραξη.

Προωθείται τέλος, η συμβολαιακή γεωργία. Το συμβόλαιο θα έχει τη νομική μορφή γραπτής σύμβασης και θα περιλαμβάνει το είδος, τον όγκο των προϊόντων την τιμή, τους χρόνους και τα σημεία παράδοσης τον τρόπο και τον χρόνο πληρωμής το παραγωγού κ.λπ.

Το νομοσχέδιο επιφέρει αλλαγές και στην ΠΑΣΕΓΕΣ. Την διοίκηση της θα εκλέγουν οι οργανώσεις που μετέχουν στο μητρώο με καθολική ψηφοφορία των παραγωγών κατά αυτοδιοικητική περιφέρεια.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: