«Ανεύθυνοι όσοι δημιουργούν τα κρατικά χρέη»
- Η κατάσταση των ΗΠΑ είναι πιο ανησυχητική από αυτή της Ελλάδας, είπε ο κ. Τάλεμπ
Προσκεκλημένος από τον Σύλλογο Αποφοίτων του Wharton Business School στην Ελλάδα ο Ταλέμπ παρουσίασε για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό το διάσημο βιβλίο του «The Black Swan» (Ο Μαύρος Κύκνος) το οποίο δημοσιεύτηκε το 2007 και έχει μεταφραστεί σε 32 γλώσσες.
Ως «μαύροι κύκνοι» περιγράφονται από τον Ταλέμπ γεγονότα που έχουν τα παρακάτω γνωρίσματα: α) Είναι ιδιαίτερα απρόβλεπτα, β) έχουν τεράστιο αντίκτυπο και μαζική επίδραση στους ανθρώπους, γ) κατόπιν του απρόβλεπτου γεγονότος, όλοι έχουν μια εξήγηση για αυτά προσπαθώντας να τα καταστήσουν περισσότερο προβλέψιμα από όσο αρχικά είχαν εκτιμηθεί.
Ο Λιβανέζος Καθηγητής του Πολυτεχνικού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης ανέπτυξε την επιχειρηματολογία του για τον ρόλο της αβεβαιότητας στην καθημερινή ζωή και στον τομέα των χρηματοπιστωτικών αγορών και την «άγνοια» της οικονομικής επιστήμης ως προς το ενδεχόμενο οικονομικής κατάρρευσης.
Αναφερόμενος στην χρηματοοικονομική κρίση ανέδειξε την ανάγκη της στιβαρότητας των δομών που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν ένα αναπάντεχο σοκ (Μαύρο Κύκνο) και υποστήριξε πως τα μεγαλύτερα προβλήματα και κρίσεις μας βρίσκουν απροετοίμαστους.
«Ότι είναι εύθραυστο θα σπάσει. Ότι είναι πολύ μεγάλο ξεφουσκώνει πιο γρήγορα», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως η αδυναμία να προβλέψουμε το αναπάντεχο πρέπει να μας ωθεί στο κάνουμε το σύστημα εξορισμού πιο ανθεκτικό.
Αναφερόμενος στη Ελλάδα εμφανίσθηκε καθησυχαστικός για το μέλλον, λέγοντας πως από την στιγμή που έχουν διαπιστωθεί τα προβλήματα είναι πλέον θέμα χειρισμού η αντιμετώπιση τους. «Όπου ο κόσμος μιλάει για τα προβλήματα εγώ φεύγω» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος γενικά στην κρίση χρέους σημείωσε πως αυτός που δανείζεται εξορισμού πρέπει να είναι πιο προσεκτικός. «Το χρέος σε κάνει πιο αδύναμο. Είναι κάτι που πρώτοι διατύπωσαν οι Βαβυλώνιοι», σημείωσε ο Ταλέμπ, προσθέτοντας πως ο κρατικός και ο ιδιωτικός δανεισμός είναι εφευρήματα των τελευταίων δύο αιώνων που στους παλαιούς πολιτισμούς απορρίπτονταν ως βδελυρά.
Κληθείς να διατυπώσει προτάσεις για την έξοδο από την κρίση τόνισε πως ειδικεύεται στη διαχείριση κινδύνων και εκ πεποιθήσεως δεν προτείνει λύσεις.
«Κατά την γνώμη μου η κατάσταση των ΗΠΑ είναι πιο ανησυχητική από αυτή της Ελλάδος. Ο Ομπάμα δεν έχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πάνω από το κεφάλι του, αλλά τον Μπερνάνκι (Κεντρικός Τραπεζίτης της FED) που τυπώνει συνέχεια χρήμα. Λοιπόν εγώ ανησυχώ περισσότερο για τις ΗΠΑ», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σε αποστροφή του λόγου του ο Ταλέμπ ανέφερε πως μια ενδεχομένως ενδεδειγμένη λύση για το ελληνικό χρέος είναι η επιμήκυνση της αποπληρωμής του. «Το χρέος δυστυχώς δεν πεθαίνει. Το κληρονομούν οι επόμενες γενεές», τόνισε, προσθέτοντας πως πρέπει οι κυβερνήσεις να αποθαρρύνονται από το να δανείζονται, διότι αυτό απλά δεν είναι υπεύθυνο.
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου