Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες στον δράστη του μακελειού της Αριζόνας

Βελτιωμένη η κατάσταση της Γκίφορντς

Λίγα λουλούδια για τα θύματα της επίθεσης
Λίγα λουλούδια για τα θύματα της επίθεσης (Φωτογραφία: Reuters )
Νέα Υόρκη
Κατηγορίες για απόπειρα ανθρωποκτονίας της βουλευτού των Δημοκρατικών Γκαμπριέλ Γκίφορντς και δύο συνεργατών της απαγγέλθηκαν από το Ανώτατο Δικαστήριο της Αριζόνας στον 22χρονο Τζάρεντ Λάφνερ.

Ο Λάφνερ κατηγορείται ότι άρχισε να πυροβολεί εναντίον της Γκίφορντς και όσων είχαν συγκεντρωθεί για την ομιλία της στην πόλη Τουσόν, στις 8 Ιανουαρίου, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους έξι άνθρωποι και να τραυματιστούν 13. Εναντίον του αναμένεται να απαγγελθούν και άλλες κατηγορίες.

«Οι σημερινές κατηγορίες είναι μόνο η αρχή. Εργαζόμαστε με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίσουμε ότι η έρευνα θα είναι ολοκληρωμένη και ότι θα αποδοθεί Δικαιοσύνη για τα θύματα και τις οικογένειές τους», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο γενικός εισαγγελέας Ντένις Μπερκ.

Στις κατηγορίες δεν περιλαμβάνονται αυτές της ανθρωποκτονίας από πρόθεση του ομοσπονδιακού δικαστή Τζον Ρολ και του Γκέιμπ Ζίμερμαν, στενού συνεργάτη της Γκίφορντς.

Ο Λάφνερ που κρατείται σε φυλακή βόρεια του Φοίνιξ θα προσαχθεί ενώπιον δικαστηρίου την Δευτέρα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μπερκ.

Οι αρμόδιες αρχές επισήμαναν πως η βουλευτής ήταν ο βασικός στόχος του Λάφνερ. Σύμφωνα με τα βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας στο σημείο της επίθεσης, ο δράστης κατευθύνθηκε στην Γκίφορντς και την πυροβόλησε στο μέτωπο από απόσταση μικρότερη του ενός μέτρου. Τα επόμενα δεκαπέντε δευτερόλεπτα συνέχισε να πυροβολεί τυχαία 31 φορές. Οι βιντεοταινίες δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα από το FBI αφού αποτελούν βασικά αποδεικτικά στοιχεία στην υπόθεση.

Οι αρχικές κατηγορίες επισύρουν την ποινή ισόβιας κάθειρξης, αλλά αν του απαγγελθούν κατηγορίες για ανθρωποκτονία από πρόθεση και καταδικαστεί, ο Λάφνερ θα αντιμετωπίσει την ποινή του θανάτου.

Όλοι οι ομοσπονδιακοί δικαστές της Αριζόνας έχουν ζητήσει να εξαιρεθούν από την υπόθεση αυτή. Αρμόδιος για να χειριστεί την όλη διαδικασία ορίστηκε δικαστής από την Καλιφόρνια, ο περιφερειακός δικαστής του Σαν Ντιέγκο Λάρι Μπερνς.

Εν τω μεταξύ, η Γκάμπριελ Γκίφοντς πρόκειται να μεταφερθεί την Παρασκευή σε κέντρο αποκατάστασης, σύμφωνα με την οικογένειά της.

Το στέλεχος της Βουλής των αντιπροσώπων δέχτηκε τα πυρά του δράστη στο κεφάλι και μεταφέρθηκε αμέσως στο νοσοκομείο, όπου σταδιακά ανακτά τις δυνάμεις της.

Σύμφωνα με το BBC, εάν δεν υπάρχουν επιπλοκές στην υγεία της, η κ.Γκίφορντς θα μεταφερθεί στο νοσοκομείο Memorial Hermann Rehabilitation στο Χιούστον, εκεί όπου εργάζεται ο σύζυγός της για τη ΝΑΣΑ.

«Είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος βλέποντας τα σημάδια βελτίωσης στην υγεία της συζύγου μου μετά τον πυροβολισμό», είπε ο σύζυγός της, Μαρκ Κέλι.


Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό

Δεν υπάρχουν σχόλια: