Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Διαψεύδουν σενάρια αναδιάρθρωσης

Σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους επεξεργάζεται το Βερολίνο, σύμφωνα με δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας (Zeit) που υποστηρίζει ότι οι Γερμανοί ήδη μελετούν επ αυτού και το ελληνικό Σύνταγμα. Διαψεύδει ο Φίλιππος Σαχινίδης στο Reuters.

Σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους επεξεργάζεται η κυβέρνηση Μέρκελ, γράφει σήμερα η γερμανική εφημερίδα Die Zeit, υποστηρίζοντας ότι ήδη ερευνώνται οι επιπτώσεις του σεναρίου αυτού έναντι των γερμανικών τραπεζών αλλά και οι σχετικές προβλέψεις του ελληνικού Συντάγματος.

Διαψεύδουν σενάρια αναδιάρθρωσης

Επικαλούμενη γερμανικές κυβερνητικές πηγές, τις οποίες δεν κατονομάζει, η εφημερίδα αναφέρει ότι το σχέδιο που ετοιμάζεται από το υπουργείο Οικονομικών στο Βερολίνο, θα επιτρέψει στην Ελλάδα να χρησιμοποιήσει κεφάλαια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Σταθερότητας για να επαναγοράσει κρατικά ομόλογα, «με αντάλλαγμα να δεσμευτεί στην υλοποίηση των πολιτικών δημοσιονομικής σταθερότητας».

Μη κατονομαζόμενη πηγή που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα αναφέρει ότι Γερμανοί δημόσιοι λειτουργοί αναλύουν το τι θα μπορούσε να σημάνει μια ελληνική αναδιάρθρωση για τις γερμανικές τράπεζες και ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις στη σταθερότητα της Ευρωζώνης. Δεν έχουν ωστόσο καταλήξει ακόμη σε κανένα συμπέρασμα, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

«Έχουν αρχίσει να σκέφτονται το απίθανο», λέει χαρακτηριστικά η πηγή. «Αναζητούν ένα σχέδιο που να προετοιμάζει μια ελληνική αναδιάρθρωση. Δεν είναι κάτι που επιθυμούν, αλλά κάτι που αναγνωρίζουν» προσθέτει η ίδια πηγή, επισημαίνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα βρίσκονταν «απροετοίμαστοι για τις επιπτώσεις (μιας ενδεχόμενης ελληνικής αναδιάρθρωσης) ως προς τους ισολογισμούς των δικών τους τραπεζών. Έχουν αρχίσει να ψάχνουν τι λέει το Ελληνικό Σύνταγμα».

Δεύτερη γερμανική πηγή που επικαλείται η εφημερίδα και η οποία συνδέεται με τα κέντρα κυβερνητικών αποφάσεων, αναφέρει ότι το Βερολίνο «βρίσκεται σε διαδικασία εξέτασης σεναρίων που περιλαμβάνουν και την Ιρλανδία».

Ο ίδιος αξιωματούχος φέρεται να δηλώνει: «Είναι μια ισορροπημένη κίνηση. Είναι απαραίτητη από οικονομικής άποψης. Δεν είναι πολιτικά ορθό να το κάνουν ανοιχτά. Δεν μπορείς να αναδομήσεις τα ελληνικά ομόλογα και να μην κάνεις τίποτα για την Ιρλανδία. Επισήμως, κανείς δεν μιλάει, αλλά είναι θέμα που προχωράει».

Η γερμανική εφημερίδα, χρησιμοποιεί την λέξη «Umschuldung» που μπορεί να αναφέρεται και σε αναδιάρθρωση και σε αναδόμηση χρέους. Επίσης, δεν δίνει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το γερμανικό σχέδιο ή τις προϋποθέσεις εφαρμογής του.

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με μη κατονομαζόμενους Γερμανούς αξιωματούχους που επικαλείται η εφημερίδα, η Γερμανία «δεν είναι πλέον ριζικά αντίθετη με την αύξηση της δανειοδοτικής ικανότητας του Ευρωπαϊκού Ταμείου» στο πλαίσιο ενός μεγαλύτερου πακέτου μέτρων για την σταθεροποίηση του ευρώ.

Διαψεύδει ο Σαχινίδης

«Δεν υπάρχει καμία συζήτηση στο θέμα της αναδιάρθρωσης χρέους», δήλωσε κατηγορηματικά ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, απαντώντας σε ερωτήματα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερ σχετικά με προδημοσίευση του Γερμανικού περιοδικού "Die Zeit" που φέρει το Βερολίνο να εξετάζει σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Εκπρόσωπος του Γερμανικού υπουργείου των Οικονομικών επίσης διέψευσε τις σχετικές πληροφορίες του περιοδικού "Die Zeit" επισημαίνοντας σε δήλωσή του, ότι "η Γερμανία δεν επεξεργάζεται αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους", μετέδωσε το Ρόιτερ.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: