Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Το ΙΚΑ στο ΕΣΥ και Ταμείο υγείας για όλους

Ριζική τομή επιχειρεί ο Λοβέρδος


http://img.protothema.gr/FFC2F07A9E3BC15355C1C0D1A6202C67.jpg
Προμήθειες και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, οι δύο χρόνιες, κατά πολλούς και ανίατες, «ασθένειες» του ΕΣΥ μπαίνουν άμεσα σε εντατικό «θεραπευτικό σχήμα» που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στην ίαση όλου του συστήματος.

Σχετικό νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος αλλάζει ριζικά το σύστημα προμηθειών του ΕΣΥ και επιχειρεί τη ριζική αναδιάρθρωση των υπηρεσιών υγείας των ταμείων.

Νέο «ενιαίο» Ταμείο για τους ασφαλισμένους

Σύμφωνα με αυτό, ένα νέο, ενιαίο «Ταμείο» θα παρέχει υπηρεσίες υγείας, ιδίως τις λεγόμενες πρωτοβάθμιες, δηλαδή τις εξω-νοσοκομειακές, σε όλους τους Έλληνες από τον ερχόμενο Ιούνιο.

Υπό την «ομπρέλα» του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) για τον οποίο ο λόγος, θα βρίσκονται όλοι οι άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένοι καθώς και οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, του ΟΓΑ, του Οργανισμού Απασχόλησης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) και του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ).

Στόχος του ταμείου «ομπρέλα» είναι η ισότιμη πρόσβαση όλων των ασφαλισμένων σε ενιαίο σύστημα παροχής υπηρεσιών υγείας.

Κεντρικοί διαγωνισμοί για προμήθειες

Παράλληλα, αλλάζει το σύστημα προμηθειών του ΕΣΥ, με τους διαγωνισμούς για την προμήθεια ιατρικών υλικών να διεξάγονται πλέον μόνο κεντρικά έτσι ώστε να γίνονται σημαντικές εκπτώσεις από τους προμηθευτές και να μην καταγράφονται υπερβάσεις στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται επίσης η δυνατότητα εκχώρησης της αρμοδιότητας διενέργειας διαγωνισμών σε μία αναθέτουσα αρχή, όπως πχ μια ιδιωτική επιχείρηση και ορίζεται η σύσταση Συντονιστικής Επιτροπής Προμηθειών Υγείας που θα έχει την εποπτεία των διαγωνισμών.

Ένταξη του ΙΚΑ στο ΕΣΥ

Το νομοσχέδιο δίνει το έναυσμα για την πολυαναμενόμενη ενοποίηση του κλάδου υγείας του ΙΚΑ με το ΕΣΥ. Όπως είχε αποκαλύψει το protothema.gr, με ρεπορτάζ στις 22/10/2010, τέσσερις μεγάλες μονάδες υγείας (θεραπευτήρια) του ΙΚΑ θα «ανοίξουν» τις πόρτες τους σε όλους τους Έλληνες πολίτες, καθώς θα ενταχθούν στο ΕΣΥ, με βασικό στόχο την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι κάθε θεραπευτήριο ΙΚΑ θα «χρεώνεται» σε ένα δημόσιο νοσοκομείο και θα λειτουργεί υπό την «ομπρέλα» του. Θα εφημερεύει, για παράδειγμα, όταν εφημερεύει και το νοσοκομείο του ΕΣΥ ενώ θα διατίθεται ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός του για τις ανάγκες λειτουργίας του ΕΣΥ.

Χαρακτηριστικά αναφέρονται ως πιλοτικά «ζεύγη» το 1ο Θεραπευτήριο ΙΚΑ στα Μελίσσια με το νοσοκομείο Σισμανόγλειο ή το 7ο Θεραπευτήριο ΙΚΑ στα Πατήσια με το Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων.

Άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου

Επιπλέον, στο πολυνομοσχέδιο συμπεριλαμβάνονται σειρά διατάξεων που αφορούν σε ρυθμίσεις για τις ιδιωτικές κλινικές, για τα πολυτεκνικά επιδόματα αλλά και για την πρόσληψη προσωπικού στο ΕΚΑΒ. Έτσι, μεταξύ άλλων προβλέπονται:

-Προσαρμογές στην νομοθεσία προκειμένου να καταστεί εφικτός ο εκσυγχρονισμός των ιδιωτικών κλινικών και η δημιουργία νέων τμημάτων σε αυτές.

-Εισάγεται κριτήριο συνεχούς και μόνιμης δεκαετούς διαμονής στην Ελλάδα για την καταβολή επιδομάτων στις πολύτεκνες οικογένειες.

-Επιταχύνεται η στελέχωση με το απαραίτητο προσωπικό του ΕΚΑΒ και των Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας.

-Δίνεται η δυνατότητα ώστε ένας διοικητής νοσοκομείου να έχει την ευθύνη διοίκησης δύο νοσοκομείων για την εξοικονόμηση πόρων.

-Τα ογκολογικά και τα ορθοπεδικά νοσοκομεία και τμήματα νοσοκομείων της χώρας υπάγονται στην ανώτατη εποπτεία του Διοικητή της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής κ. Άρη Μουσιώνη.

-Δίνεται η δυνατότητα στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, στο Ωνάσειο και στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» να εισπράττουν τα νοσήλια από τους πολίτες μέσω πιστωτικών καρτών (VISA - MASTERCARD).

-Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση καταργεί τη θεώρηση συνταγών κόστους άνω των 150 ευρώ αλλά και συνταγών που εκδίδονται από το ΙΚΑ με διάρκεια άνω των 2 μηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: