Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Η γενιά του «1-1-4» και ο «Νέστορας» του ΠΑΣΟΚ θα κρίνουν το Μεσοπρόθεσμο

newpost.gr

Η γενιά του «1-1-4» και ο «Νέστορας» του ΠΑΣΟΚ θα κρίνουν το Μεσοπρόθεσμο
Ο Γιώργος Λιάνης, ανήκει στη γενιά του «1-1-4». Το 1961 ήταν μέλος της Συντονιστικής Ομάδας του περιοδικού «Σπουδαστικός Κόσμος» και μέλος της νεολαίας της ΕΔΑ. Η χθεσινή του απόφαση να ανεξαρτητοποιηθεί, σήμανε συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου. Δεν είναι- βλέπετε, ο μόνος μιας γενιάς που οδεύει προς την πολιτική αποστρατεία και σκέφτεται να φύγει με το κεφάλι ψηλά.

Η «ομάδα» των 70ντάρηδων στο ΠΑΣΟΚ, αριθμεί περισσότερους από 20 βουλευτές, πολλοί από τους οποίους σκέφτονται όπως ο Γιώργος Λιάνης. Να αποχωρήσουν με δική τους απόφαση από την πολιτική σκηνή, χωρίς να «αμαυρώσουν» την ιστορία τους ή- αν έτσι θέλετε- φροντίζοντας για την υστεροφημία τους.

Ο «κίνδυνος» ήταν γνωστός στα ανώτερα κλιμάκια της Κυβέρνησης. Εκτιμήθηκε ωστόσο ότι δεν θα γινόταν κάποια κίνηση από αυτή την ομάδα βουλευτών που μεταξύ άλλων έχει ανδρωθεί πολιτικά στα χρόνια της αποστασίας. Θεωρήθηκε ότι το ενδεχόμενο να χρεωθούν ενδεχόμενη πτώση της Κυβέρνησης θα ξυπνούσε τα δημοκρατικά ανακλαστικά τους και δεν θα το επιχειρούσαν. Εκτίμησαν λάθος…

Τώρα, οι επιτελείς του Μαξίμου τρέμουν το ενδεχόμενο η κίνηση του Γ. Λιάνη να έχει συνέχεια από άλλους βουλευτές της γενιάς του «1-1-4» οι οποίοι θα θελήσουν να εξέλθουν από τον πολιτικό στίβο όπως εισήλθαν, «με το κεφάλι ψηλά». Χωρίς να έχουν ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο και τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα που συνεπάγεται.

Στην κατηγορία αυτή, οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού τοποθετούν και τον Απόστολο Κακλαμάνη! Ο «Νέστορας» του ΠΑΣΟΚ έχει ταχθεί εναντίον των μέτρων και έχει διαγράψει μια λαμπρή πολιτική διαδρομή, ενώ οι παρεμβάσεις του έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα. Δεν αποκλείουν λοιπόν, να μην θελήσει να ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο ή –ορθότερα- δεν βρίσκουν πολλούς πειστικούς λόγους για να το ψηφίσει.

Ως επίλογο, παραθέτουμε το άρθρο «1-1-4» του Συντάγματος που ίσχζυε τη δεκαετία του ‘60: «H τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία».



ΥΓ: Στη διάρκεια του Ανένδοτου Αγώνα (1962-63), ο Απόστολος Κακλαμάνης διετέλεσε πρόεδρος της Οργάνωσης Νέων Ένωσης Κέντρου, πρωτοστατώντας στα γεγονότα της εποχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: