Δεν κατάλαβε τι γίνεται ή παίζεται κάτι άλλο;
Πιο συγκεκριμένα, στη διάρκεια της πρώτης ανάγνωσης του Μεσοπρόθεσμου στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, ο βουλευτής της ΝΔ κ. Μανόλης Κεφαλογιάννης μίλησε για παραίτηση της κυβέρνησης, με τον υπουργό Οικονομικών να αντιδρά!
«Η κυβέρνηση είναι αυτή που είναι. Η κυβέρνηση κάνει την δουλειά της, φέρνει το νομοσχέδιο και ακολουθεί κανονικά την κοινοβουλευτική διαδικασία. Όλα τα άλλα είναι δημοσιογραφικά κουτσομπολιά», δήλωσε χαρακτηριστικά…
Νωρίτερα ο ίδιος είχε επιχειρήσει μία - τελευταία, προφανώς - προσπάθεια διάσωσής του μαζεύοντας, ενώπιον του ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ, σε ένα βαθμό κάποια από τα άγρια μέτρα που έχουν αποφασισθεί για το Μεσοπρόθεσμο.
Όπως έγινε γνωστό, ο υπουργός στην ομιλία του, εξειδίκευσε κάποια πράγματα που ανακοίνωσε στο υπουργικό συμβούλιο την περασμένη εβδομάδα και συγκεκριμένα πήρε πίσω την εισφορά αλληλεγγύης, για εισοδήματα κάτω των 12.000 ευρώ.
Για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και μέχρι 20.000 ευρώ το ποσοστό της εισφοράς θα είναι 1%.
Από 20.000 έως 50.000 το ποσοστό της εισφοράς θα είναι 2% . Από 50.000 ευρώ και μέχρι 100.000 θα είναι στο 3%.
Επίσης στην ομιλία του ανέφερε, ότι θα υπάρξει εισφορά στα ακίνητα από 200.000 ευρώ και πάνω, κατά άτομο. Επανέλαβε δε ότι θα πραγματοποιηθεί έλεγχος σε όλα τα πρόσωπα που είχαν σχέση με δημόσιο χρήμα τα τελευταία 20 χρόνια.
Οι πληροφορίες θέλουν τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να άσκησαν έντονη κριτική για την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική, χωρίς να λείπουν και τα αιτήματα για παραίτηση του υπουργού Οικονομικών από την κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα, ο Κώστας Καρτάλης φέρεται να μην είναι πεισμένος για την αποτελεσματικότητα των αποκρατικοποιήσεων, ενώ ο Αλέκος Αθανασιάδης επανέλαβε ότι θα καταψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο, διευρύνοντας τη διαφωνία του και για τις πωλήσεις πέραν της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ, της ΕΥΔΑΘ και των λιμένων.
Αναποφάσιστος ως προς το αν θα ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο εμφανίστηκε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, διατυπώνοντας ταυτόχρονα τη δυσπιστία του προς τον κ. Παπακωνσταντίνου.
Από τη μεριά του, ο Θανάσης Οικονόμου εκτίμησε ως υπερβολική την αύξηση ΦΠΑ από 13% σε 23% στην εστίαση.
Τη διαγραφή της δαπάνης 700 εκατ. ευρώ στο ασφαλιστικό της ΔΕΗ, τη φορολόγηση των αδειών φωτοβολταϊκών και την περικοπή της διακρατικής βοήθειας (αφορά το υπουργείο Εξωτερικών) πρότεινε ο Πάρις Κουκουλόπουλος.
Το ερώτημα «πως αποκρατικοποιούμε χωρίς μελέτη κερδών και οφέλους;» διατύπωσε ο Δημήτρης Λιντζέρης, ενώ τόσο η Χρύσα Αράπογλου όσο και η Τόνια Αντωνίου έκαναν λόγο για δημοκρατικό και πολιτικό έλλειμμα καθώς «συζητάμε για δεύτερο Μνημόνιο, ενώ δεν έχει συζητηθεί στην Βουλή ούτε το πρώτο».
Η κα. Αντωνίου, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε ότι το πρόβλημα δεν είναι τόσο το φορολογικό, όσο το ότι γίνονται αποκρατικοποιήσεις με λογική fast track και διατύπωσε προς τον κ. Παπακωνσταντίνου το ερώτημα «πως αποφασίζεις, π.χ., να πουλήσεις το 55% της ΛΑΡΚΟ, όταν δεν έχει γίνει συζήτηση ούτε με τη διοίκηση ούτε με του εργαζόμενους», για να λάβει την απάντηση ότι «το αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο».
Η κα. Αντωνίου επανέλαβε ότι, ενώ ο πρωθυπουργός μιλά για λογοδοσία και διαφάνεια, δεν έχει συζητηθεί ούτε το πρώτο Μνημόνιο, ούτε δανειακή σύμβαση και εκτίμησε ότι ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι από τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι αποκρατικοποιήσεις, θέτοντας, τέλος, το ερώτημα «ποιος ωφελείται από αυτόν τον τρόπο, ο πωλητής ή ο αγοραστής;».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου