Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Αποκλεισμένη από χιλιάδες διαδηλωτές η Βουλή, επεισόδια και δακρυγόνα

Κρίσιμες ώρες για την κυβέρνηση

Το κτήριο της Βουλής βρίσκεται σε κλοιό διαδηλωτών και αστυνομικών
Το κτήριο της Βουλής βρίσκεται σε κλοιό διαδηλωτών και αστυνομικών (Φωτογραφία: Phasma )
Αθήνα
Συμπλοκές σημειώθηκαν πριν από λίγο στην πλατεία Συντάγματος μεταξύ ομάδων αντιεξουσιαστών και ομάδων «αγανακτισμένων». Οι δύο ομάδες συνεπλάκησαν στο πάνω μέρος της πλατείας Συντάγματος, στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, ενώ η αστυνομία έχει εντολή να μην εμπλακεί και να περιφρουρεί τον χώρο γύρω από τη Βουλή.



Αποκλεισμένο από χιλιάδες διαδηλωτές είναι αυτή την ώρα το Μέγαρο Μαξίμου και το κτήριο του Κοινοβουλίου, εν όψει της έναρξης της συζήτησης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Κρίσιμες ώρες για την χώρα, ενώ ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε κάθε περίπτωση και ο κάθε πολιτικός αρχηγός θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Ομάδα νεαρών πέταξε βόμβες μολότοφ στους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν με χημικά. Ένταση στην πλατεία Συντάγματος.

  • Ένας αστυνομικός τραυματίσθηκε ελαφρά στις συμπλοκές με διαδηλωτές. Προληπτικά μεταφέρεται στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο.
  • Επεισόδια μεταξύ της ομάδας νεαρών με διαδηλωτές από τους «αγανακτισμένους» στην πάνω πλευρά της πλατείας Συντάγματος. Η αστυνομία παρατηρεί από απόσταση τις συμπλοκές.
  • Ομάδα νεαρών παρεισέφρυσε στον όγκο των διαδηλωτών και πέταξε μολότοφ και αντικείμενα προς τις αστυνομικές δυναμείς. Η αστυνομία αντέδρασε κάνοντας χρήση χημικών. Επίσης, κατά της ομάδας νεαρών κινήθηκε και ομάδα από τους διαδηλωτές.
  • Ένταση σημειώθηκε στην οδό Ρηγίλης, όπου διαδηλωτές πέταξαν αβγά.
  • Ένταση δημιουργήθηκε στην βασ. Σοφίας, έξω από τα ανθοπωλεία, όταν διαδηλωτές προσπάθησαν να ρίξουν το φράχτη γύρω από τη Βουλή. Η αστυνομία έκανε περιορισμένη χρήση χημικών.
  • Πριν από λίγο οι δυνάμεις των ΜΑΤ πέρασαν μπροστά από τον φράχτη. Το κτήριο της Βουλής είναι περικυκλωμένο από αστυνομικές δυνάμεις και κλούβες των ΜΑΤ, που προσπαθούν να κρατήσουν ανοικτή μια είσοδο για τους βουλευτές.
Στην Αθήνα βρίσκονται ανεπτυγμένες 32 διμοιρίες των ΜΑΤ, ενώ αστυνομικές δυνάμεις έχουν μεταφερθεί και από την Περιφέρεια. Ο συνολικός αριθμός των αστυνομικών δυνάμεων που λαμβάνει μέρος στις σημερινές επιχειρήσεις είναι, κατά πληροφορίες, γύρω στις 10.000.

Λίγο νωρίτερα, ένταση σημειώθηκε στην οδό Βασιλέως Γεωργίου, την ώρα που περνούσε το αυτοκίνητο του πρωθυπουργού μπροστά από διαδηλωτές.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει την οδό Ρηγίλης, όπου κινούνται πολλοί διαδηλωτές.

Το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ κινήθηκε από την Ομόνοια προς το Σύνταγμα και ενώθηκε με τους διαδηλωτές που βρίσκονταν εκεί. Προς το ίδιο σημείο κινείται και το συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ από το Πεδίον του Άρεως.

Στο συλλαητήριο του ΠΑΜΕ έδωσε το «παρών» η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, καθώς το ΚΚΕ δήλωσε ότι δεν θα λάβει μέρος στη συζήτηση για το Μεσοπρόθεσμο.

Την ίδια στάση θα τηρήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Εν τω μεταξύ, όπως μετέδωσε το Mega, το βράδυ της Τρίτης πραγματοποιήθηκε στο Καστρί σύσκεψη του πρωθυπουργού με στενούς συνεργάτες του, μεταξύ των οποίων ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Παύλος Γερουλάνος, ο Δημήτρης Δρούτσας, ο Νίκος Αθανασάκης και η Ρεγγίνα Βάρτζελη.

Αν και δεν διέρρευσαν πληροφορίες για το περιεχόμενο της σύσκεψης, εκτιμάται ότι ο πρωθυπουργός άκουσε τις εισηγήσεις των συνεργατών του και κατέληξε στην στάση που θα κρατήσει στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Επίσης, από τη Νέα Δημοκρατία διαψεύσθηκε η πληροφορία ότι ο κ. Σαμαράς είχε συνάντηση με στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού. Πάντως και στο «γαλάζιο» στρατόπεδο οι συσκέψεις είναι αλλεπάλληλες, όπως όμως διαφαίνεται ο κ. Σαμαράς δεν προτίθεται να ζητήσει πρόωρες εκλογές.

Δύσκολες ώρες περνά το κυβερνητικό στρατόπεδο, με το κλίμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ να είναι βαρύ. Λάδι στη φωτιά έριξε η ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή Φλώρινας Γιώργου Λιάνη, ο οποίος δήλωσε ότι θα διατηρήσει την έδρα του. Επίσης, ο βουλευτής Κοζάνης Αλέκος Αθανασιάδης δήλωσε ότι εάν η κυβέρνηση δεν αποσύρει την ρύθμιση για την περαιτέρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ, δεν θα ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο εν γνώσει, όπως είπε, των συνεπειών μια τέτοιας πράξης.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: