Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Συνεχίζουν τη διαμαρτυρία Στο Σύνταγμα και πάλι οι «Αγανακτισμένοι» μετά τα επεισόδια

Μπροστά από τη Βουλή επέστρεψαν οι συγκεντρωμένοι μετά τα επεισόδια
Μπροστά από τη Βουλή επέστρεψαν οι συγκεντρωμένοι μετά τα επεισόδια
Αθήνα
Το δρόμο της επιστροφής στην πλατεία Συντάγματος πήραν από νωρίς το απόγευμα οι «Αγανακτισμένοι» μετά τη λήξη των επεισοδίων.

Εν αναμονή των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων, οι «Αγανακτισμένοι» δηλώνουν αποφασισμένοι να περιφρουρήσουν τον ειρηνικό χαρακτήρα της διαμαρτυρίας τους.Το απόγευμα, η κατάσταση στην πλατεία παραμένει μεν ειρηνική αλλά το τοπίο μαρτυρά το «κλίμα μάχης» που είχε επικρατήσει νωρίτερα, με τα σπασμένα μάρμαρα, τα καμένα σκουπίδια και την εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων.

Από το πρωί χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στο Σύνταγμα με στόχο να περικυκλώσουν τη Βουλή, όπου θα ξεκινούσε η συζήτηση του Μεσοπρόθεσμου.

Λίγο πριν τις εννέα το βράδυ, χιλιάδες συγκεντρωμένοι είχαν κατακλύσει ξανά το Σύνταγμα, ενώ το βράδυ έφτασε και μηχανοκίνητη πορεία με περίπου εκατό δίκυκλα.

Μέχρι τις 21:40, όταν και μεταδόθηκε το διάγγελμα του πρωθυπουργού, αρκετός ήταν ο κόσμος και στους γύρω δρόμους που ειχε το βλέμμα στραμμένο στις τηλεοράσεις καταστημάτων και καφετεριών περιμένοντας τις δηλώσεις του Γ.Παπανδρέου.

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή και στις συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη. Οι «Αγανακτισμένοι» προχώρησαν το βράδυ σε πορεία, που πέρασε μπροστά από τα γραφίε του ΠΑΣΟΚ και τη γενική γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης, για να καταλήξει ξανά μπροστά από το Λευκό Πύργο.


Παράλληλα, οι «Αγανακτισμένοι» της Σπάρτης σχεδιάζουν πορεία προς την Αθήνα, με προορισμό την πλατεία Συντάγματος για να καταθέσουν, όπως αναφέρουν, «συμβολικό μήνυμα για συνειδησιακή και πνευματική απελευθέρωση». Η πορεία θα ξεκινήσει το βράδυ της Κυριακής από το άγαλμα του Λεωνίδα στην Σπάρτη και θα φτάσει στο Σύνταγμα την Τετάρτη.

Συγκρούσεις και δακρυγόνα

Η ειρηνική διαμαρτυρία αμαυρώθηκε όταν άρχισαν οι συγκρούσεις αρχικά μεταξύ διαδηλωτών (αντιεξουσιαστών και ακροδεξιών κατά μαρτυρίες) και στη συνέχεια μεταξύ κουκουλοφόρων και αστυνομικών.

Οι τελευταίοι έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών, με αποτέλεσμα για πολλές ώρες η ατμόσφαιρα στην πλατεία να είναι αποπνικτική.

Οι «μάχες» επικεντρώθηκαν κυρίως στο κάτω μέρος του Συντάγματος, επί της οδού Σταδίου και στη συμβολή της με την Καραγεώργη Σερβίας και στη γωνία της οδού Μητροπόλεως όπου ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις περιφρουρούσαν το κτίριο του υπουργείου Οικονομικών.



Οι κουκουλοφόροι έστησαν οδοφράγματα με ζαρντινιέρες και κάδους απορριμμάτων, ενώ μεγάλες είναι οι καταστροφές σε πεζοδρόμια και μάρμαρα της πλατείας, που χρησιμοποιούνται ως πολεμοφόδια κατά των ανδρών των ΜΑΤ. Οι ομάδες κινήθηκαν αργότερα προς τα Εξάρχεια, προκαλώντας ζημιές σε καταστήματα επί της Στουρνάρη.

Έφοδο πραγματοποίησαν, λίγο πριν τις 17.00, δυνάμεις των μοτοσυκλετιστών της ομάδας «Δ» της Αστυνομίας. Ακολούθησε ομοβροντία δακρυγόνων και χημικών, ενώ η καταδίωξη και οι συγκρούσεις επεκτάθηκαν για μια ακόμη φορά προς την οδό Πανεπιστημίου.

Παρά τα νέα επεισόδια οι «αγανακτισμένοι» δεν παραδίδουν την πλατεία ούτε στην Αστυνομία, ούτε στους ταραξίες, επιστρέφοντας κάθε φορά που υποχωρούν στους γύρω δρόμους οι επιτιθέμενοι και των δύο πλευρών.

Από τα μεγάφωνα που έχουν στήσει οι «αγανακτισμένοι» στην πλατεία Συντάγματος, ακούγονταν συνεχείς εκκλήσεις προς τους κουκουλοφόρους να αποχωρήσουν, προκειμένου να συνεχιστεί ειρηνικά η διαδήλωση.

Δεκάδες τραυματίες και προσαγωγές

Από συνολικά 36 τραυματισμένους αστυνομικούς ένας έχει χάσει τα δάχτυλά του, ενώ ένας δεύτερος κινδυνεύει να χάσει την ακοή του.

Στον Ερυθρό Σταυρό διακομίστηκαν 33 τραυματίες πολίτες (30 άνδρες και τρεις γυναίκες), οκτώ από τους οποίους έλαβαν τις πρώτες βοήθειες και αποχώρησαν. Ένας από τους παραπάνω τραυματίες εισήχθη στο χειρουργικό και άλλοι τρεις στο ορθοπεδικό για περαιτέρω νοσηλεία.

Η αστυνομία προχώρησε σε 25 προσαγωγές και 16 συλλήψεις.

Επίθεση δέχτηκε από άγνωστο άτομο στην οδό Λέκκα και ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλογλου, ο οποίος μεταφέρθηκε στον Ερυθρό Σταυρό και εισήχθη για νοσηλεία, έχοντας εκδορές στο πρόσωπο και μετά-τραυματική αμνησία.

Καταγγελίες για προβοκάτσια

Παράλληλα, ποικίλες συζητήσεις έχουν προκαλέσει εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας με αστυνομικούς με πολιτικά να κουβαλούν καδρόνια, με τα κόμματα της Αριστεράς να καταγγέλλουν προβοκάτσια και την αστυνομία να κάνει λόγο για «βάναυση προσβολή».

«Για μια ακόμα φορά επιστρατεύτηκε η προβοκατόρικη δράση των κουκουλοφόρων και των ΜΑΤ, για να ασκηθεί τρομοκρατία κατά του λαού, για να καλυφθεί η επιτυχία της πανεργατικής απεργίας, οι μεγαλειώδεις διαδηλώσεις του ΠΑΜΕ και οι μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις» σχολίασε το ΚΚΕ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει «την παρουσία δεκάδων ασφαλιτών με κουκούλες που συνεργαζόμενοι με αστυνομικές δυνάμεις επιχείρησαν να διαλύσουν τους εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές που για άλλη μια φορά κατέκλυσαν ειρηνικά το Σύνταγμα».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, αναφέρει πως
«τα άτομα που απεικονίζονται να μεταφέρουν μεταλλικούς σωλήνες και κοντάρια είναι αστυνομικοί, οι οποίοι συμμετείχαν σήμερα το πρωί σε επιχείρηση για τη μεταφορά τους, ως κατασχεμένα αντικείμενα, ύστερα από τη σύλληψη 33χρονου αλλοδαπού, ο οποίος κατηγορείται για παράνομη οπλοφορία και οπλοκατοχή».

Ο 33χρονος, συνεχίζει η ανακοίνωση της ΓΑΔΑ, «εντοπίσθηκε από αστυνομικούς να κατέχει τα αντικείμενα αυτά πλησίον του Παναθηναϊκού Σταδίου, τα οποία επιχείρησε να κρύψει σε δασύλλιο. Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών».

Ζήτημα προέκυψε επίσης όμως με μαγνητοσκοπημένο υλικό που προβλήθηκε από τηλεοπτικό κανάλι, στο οποίο φαίνονται αστυνομικοί των ΜΑΤ, πίσω από τους οποίους βρίσκονται άτομα με πολιτικά που έχουν καλυμμένο το πρόσωπο.

Η ΓΑΔΑ αναφέρει πως «τα τηλεοπτικά πλάνα δεν αφορούν τη σημερινή συγκέντρωση διαδηλωτών στο κέντρο της Αθήνας, καθ' όσον τόσο οι αστυνομικοί όσο και τα άτομα με πολιτική περιβολή φέρουν χειμερινή στολή και ενδυμασία, αντίστοιχα».

«Οι αστυνομικοί που υπηρετούν στην Ασφάλεια φέρουν πάντα πολιτική περιβολή και στις περιπτώσεις που εκ των πραγμάτων επιβάλλεται η χρήση δακρυγόνων ουσιών προς απώθηση των επιτιθεμένων είναι πιθανό να καλύπτουν μέρος του προσώπου τους, προκειμένου να προστατευθούν από τις ουσίες αυτές» συμπληρώνει η ανακοίνωση.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: