Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Ο Σοσιαλδημοκράτης Πέδρο Πάσος Κοέλιου νέος πρωθυπουργός της Πορτογαλίας

Θα χειριστεί την ευρω-διάσωση

Ο Πέδρο Πάσος Κοέλιου ηγείται της νέας πορτογαλικής κυβέρνησης
Ο Πέδρο Πάσος Κοέλιου ηγείται της νέας πορτογαλικής κυβέρνησης (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Λισαβόνα, Πορτογαλία
Τον επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD) Πέδρο Πάσος Κοέλιου διόρισε στην πρωθυπουργία ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Καβάκο Σίλβα, δέκα ημέρες μετά τις βουλευτικές εκλογές που έδειξαν την «έξοδο» στην κυβέρνηση του Ζοζέ Σόκρατες. Η νέα κυβέρνηση συνασπισμού αναμένεται να αναλάβει επισήμως καθήκοντα την επόμενη εβδομάδα, προχωρώντας στην εφαρμογή του μνημονίου που «συνοδεύει» την οικονομική διάσωση της Λισαβόνας.

«Αφού συναντήθηκε με τα πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας όρισε τον πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Πέδρο Πάσος Κοέλιου πρωθυπουργό» αναφέρεται σε ανακοίνωση της πορτογαλικής προεδρίας.

Ο Κοέλιου ηγείται συμμαχική κυβέρνηση πλειοψηφίας με το δεξιό Δημοκρατικό Κοινωνικό Κέντρο-Λαϊκό Κόμμα (CDS-PP), βήμα που αναμένεται να βάλει τέλος στην πολιτική αβεβαιότητα που επικράτησε με την παραίτηση του Ζοζέ Σόκρατες τον Μάρτιο.

Η νέα κυβέρνηση υπό τον 46χρονο φιλελεύθερο, κεντροδεξιό Πέδρο Πάσος Κοέλιου αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα την επόμενη εβδομάδα.

Στις εκλογές της 5ης Ιουνίου το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) κέρδισε το 38,6% των ψήφων και το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) το 28%.

Τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα, μετά την καταμέτρηση των ψήφων των Πορτογάλων που ζουν στο εξωτερικό.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: