Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση για το Μεσοπρόθεσμο

newpost.gr

Ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση για το Μεσοπρόθεσμο
Ξεκίνησε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής η συζήτηση επί του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, από την οποία απουσιάζει το ΚΚΕ και αποχώρησε οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, διαμαρτυρόμενοι για τον «εκβιασμό» της εισαγωγής του σε ένα άρθρο.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Μακρυπίδης πραγματοποίησε "άνοιγμα" προς την Νέα Δημοκρατία, παραδεχόμενος πως η Ελλάδα πληρώνει αδυναμίες δεκαετιών και όχι λίγων μονάχα χρόνων, αλλά και πως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης της ΝΔ προσπάθησε όντως να λάβει μέτρα ενάντια στην κρίση το 2008, χωρίς ωστόσο να τύχει ευμενούς αντιμετώπισης από τον τότε πρωθυπουργό.

Ο κ. Μακρυπίδης χαρακτήρισε το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα «εθνικό σχέδιο διάσωσης της χώρας», με χρονικό ορίζοντα τετραετίας που ξεπερνά τα χρονικά περιθώρια της συγκεκριμένης κυβέρνησης. «Μπορούμε πλέον να εξασφαλίσουμε τέσσερα χρόνια, οπότε ευελπιστούμε να κάνουμε τις απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές που δεν έγιναν στη χώρα μας για δεκαετίες, ενώ εξασφαλίζουμε και τις δανειακές ανάγκες για την επόμενη τετραετία, προκειμένου να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση», ανέφερε.

Από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, ο Χρήστος Σταϊκούρας υποστήριξε πως «το ίδιο το Μεσοπρόθεσμο πλαίσιο, αποτελεί την πιο έμπρακτη ομολογία αποτυχίας του Μνημονίου και η κοινωνία βρίσκεται σε ακόμη πιο βαθύ σκοτάδι γιατί και τα νέα μέτρα αποδεικνύουν εμμονή στην ίδια λανθασμένη συνταγή».

Ο κ. Σταϊκούρας, αντιπρότεινε το σχέδιο της ΝΔ, για επανεκκίνηση της οικονομίας, σε συνδυασμό με αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου και μείωση του ελλείμματος, βασιζόμενης συν τοις άλλοις και στην κατάργηση των αφύσικων προνομίων ορισμένων συντεχνιών του Δημοσίου, εφαρμογή εργασιακής εφεδρείας στο Δημόσιο και πάγωμα προσλήψεων για τρία χρόνια.

Για λογαριασμό του ΛΑΟΣ, ο Παύλος Μαρκάκης υπογράμμισε πως ουδέποτε το κόμμα του δεν είχε δηλώσει πως θα υπερψηφίσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, το οποίο καταψηφίζει, δεδομένης της «αποτυχίας της κυβέρνησης να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία που της δώσαμε».

Ο κ. Μαρκάκης, κατηγόρησε και τα δύο μεγαλύτερα κόμματα πως διέλυσαν τον δημόσιο τομέα και ειδικότερα τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς. Άλλο τόσο, αντιτάχθηκε στην επανάκριση των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ απ’ το ΑΣΕΠ που προτείνει η κυβέρνηση, υποστηρίζοντας πως αποσκοπεί σε ένα «μικρότερο πασοκικό κράτος», ενώ και η εργασιακή εφεδρεία που επαγγέλλεται η ΝΔ, «φορτώνει την ανεργία ολόκληρη στον ιδιωτικό τομέα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: