ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ
Προστατευτικά κιγκλιδώµατα και αστυνοµική δύναµη χθες έξω από το Κοινοβούλιο, το οποίο αναµένεται να βρεθεί σήµερα σε κλοιό διαδηλωτών...
Σενάρια έκτακτων πολιτικών εξελίξεων πυροδοτεί η σηµερινή εκτός προγράµµατος συνάντηση του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου µε τον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας Κάρολο Παπούλια, µε...
φόντο τη συνεχιζόµενη κινητοποίηση των «Αγανακτισµένων», την ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή Φλώρινας Γιώργου Λιάνη και τη δηµόσια άρνηση του βουλευτή Κοζάνης Αλέκου Αθανασιάδη να υπερψηφίσει το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα. Τα γεγονότα αυτά, σε συνδυασµό µε την έντονη φηµολογία ότι και άλλοι βουλευτές εξετάζουν µια ανάλογη στάση, θέτουν σε αµφισβήτηση τη δυνατότητα της κυβέρνησης να ψηφίσει το Πρόγραµµα και ανοίγουν τον δρόµο για πρόωρες εκλογές. Το όλο σκηνικό επιβαρύνεται από την προγραµµατισµένη για σήµερα κίνηση των «Αγανακτισµένων» να περικυκλώσουν τη Βουλή, προκειµένου να αποτρέψουν τη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονοµικών Υποθέσεων της Βουλής, η οποία θα συζητήσει για πρώτη φορά το Μεσοπρόθεσµο Πλαίσιο ∆ηµοσιονοµικής Σταθερότητας. Σύµφωνα µε έγκυρες πηγές, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να κρατήσει ανοιχτή την πρόσβαση στη Βουλή, όπως και στο Μέγαρο Μαξίµου και το Προεδρικό Μέγαρο, γιατί κάτι διαφορετικό – όπως χαρακτηριστικά επισηµάνθηκε – «θα σήµαινε την κατάλυση του πολιτεύµατος». Χαρακτηριστική του κλίµατος ήταν η χθεσινοβραδινή κίνηση οµάδας «Αγανακτισµένων», που επιχείρησαν να πραγµατοποιήσουν «έφοδο» στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» όταν κυκλοφόρησε η φήµη ότι εκεί δειπνούσαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ!
Σοκ προκάλεσε στο Μαξίµου η ξαφνική ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή Φλώρινας Γιώργου Λιάνη χθες το απόγευµα. Η κυβέρνηση απόλυτα αιφνιδιασµένη από τις εξελίξεις αντέδρασε σε πολύ χαµηλούς τόνους, αλλά είναι βέβαιο ότι η στάση της καθορίστηκε κυρίως από την προσπάθεια να µην οξύνει την κατάσταση στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Οµάδας, που θυµίζει καζάνι που βράζει.
«Ολοι κρινόµαστε από τιςπράξεις µας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωποςΓιώργος Πεταλωτής, απευθυνόµενος κυρίως στη «µεγάλη ευθύνη και τησυναίσθηση της πραγµατικότητας και των αναγκών της χώρας» που πρέπει να έχουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Κυβερνητικά στελέχη ωστόσο υποστήριζαν χθες το βράδυ ότι «µια διέξοδο έχει πλέον ο Πρωθυπουργός, να προσφύγει στη λαϊκή βούληση». Το σενάριο «εκλογές τώρα», παρά τις ενδεχόµενες καταστροφικές επιπτώσεις που µπορεί να έχει γιατη χώρα δεδοµένης της εξάντλησης των οικονοµικών αποθεµάτωνστις 15 Ιουλίου, κατά τα φαινόµενα γίνεται περισσότερο πιθανό από ποτέ. Ηδη γίνεται λόγος για εκλογές-εξπρές, οι οποίες τηρουµένων των συνταγµατικών προθεσµιών θα µπορούσε να διεξαχθούνακόµη και στις 10 Ιουλίου – κατάτο Σύνταγµα, από την προκήρυξη απαιτούνται τουλάχιστον 22 ηµέρες γιατη διενέργεια των εκλογών – µε εναλλακτική ηµεροµηνία τη 17η του ίδιου µήνα.
Η ανακοίνωση µάλιστα, χθες στις 9 το βράδυ, της σηµερινής συνάντησης Παπούλια - Παπανδρέου έδωσε νέα ώθηση στο σενάριο αυτό, παρά τις διαβεβαιώσεις τουΜεγάρου Μαξίµου ότι πρόκειται γιαακόµη µία συνάντηση ρουτίνας, που αφορά – και αυτή – την ενηµέρωσητου κ. Παπούλια για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και τις εξελίξεις στην Ε.Ε. Ασθενέστερη εκδοχή για τη διαχείριση της κατάστασης, αντιθέτως, εµφανίζεται ο – προβαλλόµενος ως η µόνη βέβαιη πολιτική πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού – δοµικός ανασχηµατισµός που θα ακολουθούσε την ψήφιση του Μεσοπρόθεσµου.
Ο ίδιος ο Πρωθυπουργόςπου παρακολούθησε τις εξελίξειςαπό το σπίτι του στο Καστρί και οι πληροφορίες τον έφεραν να έχει συνεχείς τηλεφωνικές επαφές µε ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης λόγω της έκτακτης Συνόδου των υπουργών Οικονοµικών του Eurogroup, εµφανίζεται να µην αποδέχεται τις εισηγήσεις για προσφυγή στις κάλπες. Εγινε γνωστό ότι ο κ. Παπανδρέου συγκάλεσε σύσκεψη στο σπίτι του στο Καστρί µε τον πυρήνα των στενών συνεργατών του (Π. Γερουλάνος, Γ. Ραγκούσης, Δ. Δρούτσας, Ρ. Βάρτζελη, Ν. Αθανασάκης κ.ά.) προκειµένου να εξετάσει την κατάσταση που διαµορφώνεται και να ζητήσει τη γνώµη τους για τη συνέχεια. Κατά τις ίδιες πηγές, στη διάρκεια της σύσκεψης ο κ. Παπανδρέου είχε καιπάλι τηλεφωνικές επικοινωνίες µε ξένους ηγέτες.
Σύµφωνα µε συνεργάτη του που δεν µετείχε στησύσκεψη, «αυτόπου προέχει είναιη διάσωση τηςχώρας. Ο Πρωθυπουργός εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση και θα συνεχίσει να το κάνει µέχρι την τελική επιτυχία της προσπάθειας. Δεν τον απασχολεί, όπως έχει δηλώσει πολλές φορές, το προσωπικό κόστος αυτής της προσπάθειας».
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Παπανδρέου είναι εξοργισµένος µε στενούς συνεργάτες του, οι οποίοι τον είχαν διαβεβαιώσει πως «παρά τις γκρίνιες των βουλευτών, δεν τίθεται θέµαγια την ψήφιση του Μεσοπρόθεσµου». Οι ίδιοι τον είχαν διαβεβαιώσει και ότι «η κατάσταση εκτονώθηκε» µετά τον ΚΤΕ Οικονοµικών και την Κοινοβουλευτική Οµάδα πουείχε συγκαλέσει προ µηνός. Μάλιστα,είχε πεισθείότι «κανείς δεν θα αναλάβει την ευθύνη να οδηγήσει τη χώρα στη χρεοκοπία και να ρίξει την κυβέρνηση».
Είναι ακριβέςεπίσης ότιχθες το πρωί, σεσύσκεψη του«πρωινού καφέ» στο Μαξίµου (από την οποία πάντως απουσίαζε ο Πρωθυπουργός), τέθηκαν προς συζήτηση όλα τα σενάρια, συζητήθηκαν τα ονόµατα βουλευτών που είναι «ύποπτοι» για καταψήφιση του Μεσοπρόθεσµου και αποφασίστηκαν κινήσειςγια εκτόνωση της κατάστασης. Ενδεικτικό της έλλειψης σαφούς εικόνας του τι συµβαίνει στην Κ.Ο. είναι το γεγονός ότι στα διάφοραονόµατα που συζητήθηκαν (σχετικό ρεπορτάζ στη σελίδα 10) δεν περιλαµβανόταν το όνοµα του κ. Λιάνη. Αυτό είχε ως αποτέλεσµα και τον απόλυτο αιφνιδιασµό του Μαξίµου.
Ο Πρωθυπουργός είχε λάβει διαβεβαιώσεις ότι «παρά τις γκρίνιες, κανείς δεν επρόκειτο να καταψηφίσει
Προς δοµικές αλλαγές στην κυβέρνηση
Νυχτερινές πληροφορίες ανέφεραν ότι από τη σύσκεψη στο Καστρί προκρίθηκε ο ευρύς, δοµικού χαρακτήρα ανασχηµατισµός της κυβέρνησης ως απάντηση στην κρίση στο κυβερνών κόµµα. Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Παπανδρέου ενδέχεται, υπό την πίεση των γεγονότων, να προχωρήσει στον ανασχηµατισµό ακόµη και προ της ψήφισης του Μεσοπρόθεσµου, παρότι αυτό θεωρείται λιγότερο πιθανή εκδοχή δεδοµένου ότι η ψήφιση του Προγράµµατος ενδέχεται να µετατεθεί για τις 6 Ιουλίου – αντί της 30ής Ιουνίου που αναφερόταν µέχρι χθες. Αλλες πηγές πάντως υποστήριζαν ότι ο κ. Παπανδρέου δεν αλλάζει τον αρχικό σχεδιασµό, κάτι που σηµαίνει Σύνοδος Κορυφής, ψήφιση Μεσοπρόθεσµου και κατόπιν ανασχηµατισµός – δεδοµένου ότι κοµβικό στοιχείο του ανασχηµατισµού αποτελεί η µετακίνηση του υπουργού οικονοµικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου. οσον αφορά τη σηµερινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού στον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας, πληροφορίες υποστήριζαν ότι ο κ. Παπανδρέου θα ζητήσει από τον κ. Παπούλια να κάνει µια ύστατη προσπάθεια για την επίτευξη της λεγόµενης «εθνικής συνεννόησης», ειδικά µε τη νέα ∆ηµοκρατία. n Κυβέρνηση µε νέα δοµή, προτείνει η υπουργός Παιδείας Αννα ∆ιαµαντοπούλου. «Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση µε νέα δοµή, άλλη λειτουργία και ανθρώπους να φέρουν εις πέρας το δύσκολο έργο», υπογράµµισε χθες το βράδυ από τη Θεσσαλονίκη η υπουργός, µιλώντας σε κοµµατική εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ.
Δεν πάει στη Βουλή η Αριστερά
ΤΗΝ ΑΡΝΗΣΗ ΤΟΥΣ να πάρουν µέρος στη συζήτηση και την ψήφιση του Μεσοπρόθεσµου Προγράµµατος στη Βουλή εκδήλωσαν χθες το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα οι τέσσερις ανεξάρτητοι βουλευτές του κόµµατος της Δηµοκρατικής Αριστεράς κατέστησαν σαφές ότι θα παρευρεθούν στη συζήτηση και θα καταψηφίσουν το Μεσοπρόθεσµο στην Ολοµέλεια της Βουλής, σεβόµενοι – όπως είπαν – τους κοινοβουλευτικούς θεσµούς.
Η Κοινοβουλευτική Οµάδα του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή της, αφού καταδίκασε «το αντιλαϊκό έκτρωµα που ονοµάζεται Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα» ξεκαθάρισε ότι «δεν θα πάρει µέρος σε καµία κοινοβουλευτική διαδικασία, ούτε στην Επιτροπή Οικονοµικών Υποθέσεων ούτε και στην Ολοµέλεια» και πως «µαζί µε τους κοµµουνιστές και τις κοµµουνίστριες συµµετέχει στις απεργίες και γενικότερα στους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες».
«ΕΓΚΛΗΜΑ». Από την πλευρά της η Κοινοβουλευτική Οµάδα του ΣΥΡΙΖΑ, σε γραπτή της δήλωση τονίζει ότι «δεν πρόκειται να νοµιµοποιήσουµε µε την παρουσία και την ψήφο µας µια πρωτοφανή διαδικασία αλλοίωσης της λαϊκής βούλησης» και πως «δίνει τη µάχη µέσα κι έξω από το Κοινοβούλιο για να αποτραπεί αυτό το έγκληµα εις βάρος του ελληνικού λαού». Πάντως βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διευκρίνιζαν χθες ότι η οριστική στάση τους θα καθοριστεί σήµερα λίγο πριν από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονοµικών Υποθέσεων.
«Οχι» στο Μεσοπρόθεσµο
Οι ΕΚΛΟΓΕΣ κάποια στιγµήθα προβάλουν ωςαναγκαστική λύση διεξόδου,εκτίµησεχθες οπρόεδρος της Δηµοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης παρουσιάζοντας τις θέσειςτου κόµµατός τους για έξοδο από τηνκρίση. Ο κ. Κουβέλης µίλησε ακόµη µία φορά για την αναγκαιότητα να αλλάξει η πολιτική και διευκρίνισε ότι ηΔΗΜΑΡ δεν προτίθεται ναπροσέλθει σεπολιτικά ετερόκλητες συσπειρώσεις, «δήθεν αντιµνηµονιακού χαρακτήρα σαν αυτές που αναδεικνύονται από ταδεξιά και τα αριστερά σε έναν κοινό τόπο».
Σχολιάζοντας τησυζήτησηπερί συµµετοχής τεχνοκρατών στην κυβέρνηση ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι «κανένας ανασχηµατισµός µε την παρουσία προσώπων από τον εξωκοινοβουλευτικό χώρο δεν µπορεί να δώσειαπάντηση στα προβλήµατα τηςχώρας». Πρόσθεσε πως εκείνο που προέχει είναι η αλλαγή του περιεχοµένου της πολιτικής και όχι ο εξωραϊσµός της κυβέρνησης που λειτουργεί αναποτελεσµατικά.
Ο Φ. Κουβέλης διαπίστωσε ότι µε τις εφαρµοζόµενες πολιτικές, η χώρα είναι αντιµέτωπη µε τον άµεσο κίνδυνοπλήρουςκατάρρευσης. Είπε γιατο Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα ότι σφραγίζει το αδιέξοδο της κυβερνητικής πολιτικής και τόνισε ότι για τη Δηµοκρατική Αριστερά ηλύση επικεντρώνεταισε πέντε πεδία: δηµοσιονοµική εξυγίανση και αναδιάρθρωση του χρέους, µικρότερο και αποδοτικότερο κράτος, στρατηγικές επιλογές της οικονοµικής πολιτικής, δικαιότερο κοινωνικό κράτος και ενίσχυση του κύρους των πολιτικών θεσµών.
ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΟΜΟΛΟΓΟ. Σύµφωνα µε τη ΔΗΜΑΡ, η έκδοση ευρωοµολόγου αποτελείπρωταρχική διεκδίκησηκαι,ωςεκτούτου, αποτελεσµατική συνεισφορά θα είχε η δηµιουργία µηχανισµού κοινής διαχείρισης του χρέους µε τη µεταφοράµέρους του ελληνικού χρέους καιάλλων περιφερειακών χωρών στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα...
NEA
Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011
Σενάρια εκλογών µετά τον αιφνιδιασµό...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου