Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Δικαιωμένοι νιώθουν στη Νέα Δημοκρατία

Δρέπουν καρπούς από την αντιμνημονιακή στάση


http://img.protothema.gr/CD6C43E14F97F5CD66F0F25A306286F6.jpg
Με αυξημένη προσοχή παρακολουθεί η ηγεσία της ΝΔ τις εξελίξεις στο κυβερνών κόμμα σε συνδυασμό με τις κινητοποιήσεις των "Αγανακτισμένων" ενώ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να ζητήσει πρόωρες εκλογές.

Η επικείμενη συζήτηση του Μεσοπρόθεσμου έχει προκαλέσει κρίση στο ΠΑΣΟΚ. Μετά τον κ. Αλέξανδρο Αθανασιάδη που δήλωσε ότι δεν ψηφίζει το Μεσοπρόθεσμο ο βουλευτής Φλώρινας κ. Γιώργος Λιάνης αποχώρησε από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ διαφωνώντας με την οικονομική πολιτική.

Στο πλαίσιο αυτό και ενώ οι κινητοποιήσεις των "Αγανακτισμένων" συνεχίζονται και ασκούν πίεση στον πολιτικό κόσμο, δεν είναι απίθανο να υπάρξουν κι άλλες διαρροές βουλευτών. Αλλά και πέρα από αυτά η Λεωφόρος Συγγρού θεωρεί ότι υπάρχει ένα νέο πολιτικό τοπίο που καταγράφεται πια και στις μετρήσεις με την κάθετη πτώση του κυβερνώντος κόμματος και του πρωθυπουργού και την αντίστοιχη άνοδο της ΝΔ και του κ. Σαμαρά.

Η μεταβολή, εκτιμούν οι γαλάζιοι επιτελείς, οφείλεται στην αποτυχία της μνημονιακής πολιτικής και στο ότι ο κ. Σαμαράς πιστώνεται πλέον τα πολιτικά οφέλη από την συνεπή αντιμνημονιακή στάση του.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Γιάννης Μιχελάκης άφησε ανοικτό το θέμα των πρόωρων εκλογών λέγοντας ότι «όταν έρθει η ώρα θα το δούμε». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Μιχελάκης ανέφερε πως ισχύουν τα όσα έχει πει μέχρι σήμερα για το θέμα. " Να έχετε εμπιστοσύνη στον Αντώνη Σαμαρά, βάζει πάνω από όλα το συμφέρον της χώρας. Δεν είμαστε μια ανεύθυνη αντιπολίτευση" δήλωσε χαρακτηριστικά. Στο περιβάλλον της λεωφόρου Συγγρού λένε πάντως ότι ίσως δεν χρειαστεί να ζητήσει ο κ. Σαμαράς εκλογές και αυτές να επιβληθούν από τα πράγματα λόγω των αντιδράσεων στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Το ερώτημα είναι αν θα ζητήσει εκλογές άμεσα προκειμένου να εκφράζει την λαική δυσαρέσκεια και να αποτρέψει την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου ή αν θα τις ζητήσει στην πορεία μετά την ψήφισή του. Την περασμένη εβδομάδα ο κ. Μιχελάκης είχε δηλώσει ότι «αν η κυβέρνηση δεν μπορεί να κυβερνήσει τότε προκύπτει εκ των πραγμάτων θέμα πρόωρων εκλογών».

Ανοιχτό άφησε ο κ. Μιχελάκης και το ενδεχόμενο να κατατεθεί πρόταση μομφής κατά του Γιώργου Παπακωνσταντίνου καθώς όπως είπε " η πρόταση μομφής είναι ένα όπλο στη φαρέτρα της ΝΔ και θα χρησιμοποιηθεί όποτε το κρίνουμε απαραίτητο». Φυσικά αυτό προυποθέτει να μην αντικατασταθεί ο υπουργός Οικονομικών στον επικείμενο ανασχηματισμό του κ. Παπανδρέου.

Η ΝΔ επιμένει στην θέση της ότι δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση στο Μεσοπρόθεσμο παρά τις πιέσεις που επαναλήφθηκαν από τον κ. Ολι Ρεν σε συνέντευξή του. Είπε συγκεκριμένα ο κ. Μιχελάκης: "Εμείς αυτό το οποίο ζήτάμε μέσα από το Ζάππειο 2 είναι αυτά που έχουν γίνει δεκτά στα Μνημόνια της Πορτογαλίας και της Ιρλανδιας. Αυτά που ζητάμε είναι αυτά που έχουν καταφέρει να πάρουν οι δύο αυτές χώρες". Συνεχίζοντας διερωτήθηκε γιατί αρνούνται να δώσουν ότι έδωσαν στις άλλες χώρες όπως για παράδειγμα τις οριζόντιες περικοπές από ένα σημείο και πάνω.

Ο κ. Μιχελάκης παρουσίασε άρθρο της βρετανικής εφημερίδας Γκάρντιαν όπου η πολιτική του Μνημονίου χαρακτηρίζεται ως " ακραίος δημοσιονομικός μαζοχισμός που δεν πρόκειται να πετύχει. "Είναι μια αποτυχημένη πολιτική η οποία δεν οδηγεί πουθενά " υποστήριξε ο εκπρόσωπος της ΝΔ και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως επιδιώκει τη συναίνεση για να καλύψει την αποτυχία της πολιτικής της

Δεν υπάρχουν σχόλια: