Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

«Πράσινο φως» για την εκταμίευση της 6ης δόσης ανάβει η τρόικα

Στην τελική ευθεία για τα 8 δισ. ευρώ

Στο Eurogroup της Παρασκευής θα παρουσιασθεί η έκθεση της τρόικας
Στο Eurogroup της Παρασκευής θα παρουσιασθεί η έκθεση της τρόικας (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Βρυξέλλες, Βέλγιο
Να εκταμιευθεί το νωρίτερο δυνατό η 6η δόση του δανείου προς την Ελλάδα, ζητεί η τρόικα στην έκθεση της για την πέμπτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, μολονότι εκτιμά ότι η δυναμική του κρατικού χρέους είναι «εξαιρετικά ανησυχητική» και ότι ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων είναι ανεπαρκής.

«Αν η δημοσιονομική προσαρμογή και οι στόχοι για τις ιδιωτικοποιήσεις τηρηθούν, και η ανάπτυξη ανταποκρίνεται στις δομικές μεταρρυθμίσεις, τότε το χρέος μπορεί να αρχίσει να υποχωρεί από το 2013 και μετά», σημειώνεται στο προσχέδιο της έκθεσης.

«Σε σύγκριση με τις προοπτικές που υπήρχαν πριν από λίγους μήνες, η βιωσιμότητα του χρέους έχει επιδεινωθεί, δεδομένων των καθυστερήσεων στην ανάκαμψη, τη δημοσιονομική προσαρμογή και τις ιδιωτικοποιήσεις, καθώς και λόγω της προοπτικής ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών», αναφέρεται.

Η καταβολή των 8 δισ. ευρώ μπορεί να γίνει αμέσως μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου από την ελληνική Bουλή.

Η τρόικα χαρακτηρίζει ανεπαρκή τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων και υποστηρίζει πως για να καταστεί δυνατή η πλήρης εφαρμογή του προγράμματος μεσοπρόθεσμα χρειάζεται σύγκλιση των πολιτικών δυνάμεων.

Εκτός στόχων έλλειμμα, ανάπτυξη και αποκρατικοποιήσεις

Στην έκθεση αναφέρεται πως η ύφεση της ελληνικής οικονομίας ήταν σημαντικά μεγαλύτερη απ' ότι αναμενόταν και ότι οι μεσοπρόθεσμες προβλέψεις για την ανάπτυξη ίσως θα πρέπει να αναθεωρηθούν πτωτικά.

Η ύφεση της ελληνικής οικονομίας προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στο 5,5% εφέτος και 2,8% το 2012.

Τα πρόσθετα μέτρα της κυβέρνησης θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους το 2012, αν και μάλλον όχι το 2011, επισημαίνεται.

Για το έλλειμμα του προϋπολογισμού, προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί εφέτος στο 8,9% του ΑΕΠ και θα μειωθεί στο 7% το 2012 και το 5,3% το 2013.

Η τρόικα «συνιστά η εκταμίευση της 6ης δόσης προς την Ελλάδα να πραγματοποιηθεί όσο το δυνατόν νωρίτερα: τόσο σύντομα μέχρι οι συμφωνημένες δράσεις για τη δημοσιονομική προσαρμογή, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, οι οποίες έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, να νομοθετηθούν» αναφέρεται.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι ο στόχος για τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις τους επόμενους μήνες είναι ανέφικτος, σε αντίθεση με τον στόχο για 50 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2015.

Στο Eurogroup η έκθεση

Νωρίτερα, την Πέμπτη η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι η ανάλυση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα παρουσιασθεί στο Eurogroup την Παρασκευή.

«Η έκθεση συμμόρφωσης, που συμπεριλαμβάνει την κοινή ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους, ολοκληρώνεται και θα υποβληθεί στο Eurogroup. Το Eurogroup θα λάβει χώρα αύριο. Οι εκτιμήσεις και τα συμπεράσματα της αντανακλούν την κοινή θέση της τρόικας, της ΕΚΤ, της Κομισιόν και του ΔΝΤ», είπε ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Η πρόθεση είναι ακόμα η επόμενη δόση της βοήθειας προς την Ελλάδα να δοθεί στα μέσα Νοεμβρίου, εάν εγκριθεί, προσέθεσε.

Δεν υπάρχει θέμα διαφοροποίησης, είπε ακόμα ο Αμ. Αλταφάζ, σχολιάζοντας τη φημολογία περί διαφωνίας της ΕΕ με το ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: