Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Εξετάζουν χρεοκοπία, προετοιμάζουν «ριζικές» λύσεις …

«Επιθετικά» σενάρια για την Ελλάδα


http://img.protothema.gr/AB9BE42C05CB5CBC5262226BA69A865F.jpg
Είτε μας προετοιμάζουν, είτε μας εξωθούν προς την κατεύθυνση μιας χρεοκοπίας!

Ο λόγος για τους Ευρωπαίους εταίρους μας που με βάση τα όσα μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία φαίνεται να έχουν λάβει τις αποφάσεις τους αναφορικά με το «ελληνικό πρόβλημα». Αρχής γενομένης από τους Γερμανούς που σε κάθε περίπτωση με την παρελκυστική τακτική τους εδώ και 18 μήνες κάθε άλλο παρά άμεση και ριζική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους έδειξαν να προωθούν!

Σε αυτό το μήκος κύματος η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt υποστηρίζει σήμερα πως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε σε κοινοβουλευτική επιτροπή της Bundestag πως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας. Και το μόνο ερώτημα που προκύπτει από τη δήλωση αφορά στην ερμηνεία της, δηλαδή στο κατά πόσον ο χερ Σόιμπλε μιλάει για «κλασσική» χρεοκοπία ή ερμηνεύει πολιτικά ως τέτοια μια επέκταση του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους κατά 50% ή 60%. Πάντως το μόνο σίγουρο είναι ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ σε κάθε ευκαιρία αποκλείει κάθε ενδεχόμενο ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας της Ελλάδας.

Την ίδια ώρα πληθαίνουν τα αποκαλούμενα από τα διεθνή ΜΜΕ ως «επιθετικά» σενάρια για την Ελλάδα. Σενάρια που απεργάζονται οι κατά τα λοιπά φίλοι και εταίροι.

Πρόκειται για την άποψη που φέρονται να έχουν πλέον αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και θέλει την επίσπευση της τελικής λύσης για την Ελλάδα με την μορφή της … αναγκαστικής συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών στην επέκταση του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων. Με δυο λόγια την αναγκαστική μείωση (κούρεμα) του ελληνικού χρέους μέσω της επέκτασης του εν ισχύ σήμερα προγράμματος PSI. Λύση παρόμοια με αυτή που προωθεί το Βερολίνο με τη διαφορά πως το «αναγκαστικό» της λύσης αυτομάτως αξιολογείται ως πιστωτικό γεγονός (credit event), με δυο λόγια ως χρεοκοπία. Συντεταγμένη ή μη λίγο ενδιαφέρει …

Ενδιαφέρον τέλος παρουσιάζει και η εκτίμηση πολιτικών αναλυτών που φιλοξενεί σήμερα το πρακτορείο Bloomberg και αναφέρεται στο … ρίσκο που έχει αναλάβει η Γερμανίδα Kαγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, στην προσπάθειά της να διασωθεί η Ελλάδα! Με το σκεπτικό ότι πιεζόμενη από τη Γαλλία, την Κομισιόν και αρκετούς εταίρους της η κυρία Μέρκελ «φαίνεται πιθανό να υιοθετήσει, στην κρισιμότατη σύνοδο της 23ης Οκτωβρίου, και νέες πολιτικές εξαιρετικά αντιδημοφιλείς στους Γερμανούς ψηφοφόρους, ακόμα και στους χριστιανοδημοκράτες». Οι αναλυτές εκτιμούν ως εξαιρετικά δύσκολο να πείσει η Μέρκελ τους Γερμανούς ψηφοφόρους για τις επιλογές της, ιδίως όταν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης συντηρούν μια εκτεταμένη ανθελληνική καμπάνια. Και καταλήγουν στο συμπέρασμα πως η κυρία Μέρκελ είναι πιθανόν να έχει την τύχη του προκατόχου της, Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος έχασε τη μάχη για την εξουσία όταν επέβαλε ένα πακέτο φόρων και περικοπών κόντρα στη βούληση της εκλογικής του πελατείας …

Όλα αυτά δεν αφορούν φυσικά τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο. Ο οποίος και πάλι αναφέρθηκε στην Σύνοδο της Κυριακής και εξέφρασε την αισιοδοξία του πως θα βρεθεί πεδίο συμφωνίας για τον EFSF και για την ενίσχυσή του (αν όχι με κεφάλαια τουλάχιστον με εγγυήσεις), απόψεις που συμμερίζεται σε δικές του τοποθετήσεις και ο Γιούργκεν Σταρκ, πρώην μέλος του Δ.Σ της ΕΚΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: