Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Στο τραπέζι ακόμα και η αναγκαστική συμμετοχή των τραπεζών στην ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων

Επιθετικά σενάρια για την αναδιάρθρωση χρέους

Όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό του «κουρέματος» τόσο δυσκολότερο είναι να παραμείνει «εθελοντικός» ο χαρακτήρας της συμμετοχής των ιδιωτών στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους
Όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό του «κουρέματος» τόσο δυσκολότερο είναι να παραμείνει «εθελοντικός» ο χαρακτήρας της συμμετοχής των ιδιωτών στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (Φωτογραφία: ICON )


Αθήνα
Ενισχύεται η άποψη σε κάποιες από τις χώρες της Ευρωζώνης ότι η μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI) ίσως πρέπει να γίνει σε αναγκαστική και όχι σε εθελοντική βάση, όπως είπαν την Πέμπτη αξιωματούχοι από την ΕΕ, σύμφωνα με το Reuters.

Ορισμένες χώρες θέλουν μια μεγαλύτερη μείωση του συνολικού χρέους της Ελλάδας, κάτι που θα απαιτούσε από τους ιδιώτες ομολογιούχους να συνεισφέρουν πολύ περισσότερα από 50 δισ. ευρώ στο δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, είπαν οι πηγές

«Κάποιες χώρες εργάζονται με βάση κάποια πολύ επιθετικά σενάρια», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ. «Ας σοβαρευθούμε, όλοι ξέρουν ότι ένα κούρεμα 50%, όπως ζητά η Γερμανία, δεν είναι εθελοντική κίνηση], συμπλήρωσε.

Οι ιδιώτες ομολογιούχοι συμφώνησαν, τον περασμένο Ιούλιο, να συνεισφέρουν 50 δισ. ευρώ σε ό,τι αφορά τη μείωση του ελληνικού χρέου, μέσω προγράμματος επαναγοράς και ανταλλαγής ομολόγων. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό μοιάζει τώρα να μην είναι αρκετό.

«Τον Ιούλιο, είχαμε συμμετοχή 50 δισ. ευρώ με κούρεμα 21%», είπε άλλη πηγή.

«Το ερώτημα είναι τι πρέπει να κάνουμε τώρα [...] Κάποιες χώρες απαντούν λέγοντας ότι θα πρέπει να πάμε σε πολύ υψηλότερα επίπεδα συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, ανεξάρτητα από το τι θα αποφασίσουν οι τράπεζες», προσέθεσε.

Ωστόσο, ο Γιούργκεν Σταρκ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προειδοποίησε κατά μιας ενδεχόμενης χρεοκοπίας ή της υποχρεωτικής συμμετοχής των ιδιωτών στο PSI, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα επιδείνωνε την κρίση χρέους στην Ευρώπη, ενώ θα αύξανε και το κόστος για την επιστροφή της χώρας σε βιώσιμη τροχιά ανάπτυξης.

"Προειδοποιούμε κατά μιας χρεωκοπίας και επίσης κατά μιας υποχρεωτικής συμετοχής του ιδιωτικού τομέα (στο PSI)", φέρεται να είπε ο Stark στην εφημερίδα VDI Nachrichten την Πέμπτη.

«Ένα κούρεμα καθώς και μια χρεοκοπία της Ελλάδας θα γινόταν ακόμα πιο ακριβή για τους Ευρωπαίους φορολογούμενους από το δρόμο που έχει ακολουθηθεί μέχρι στιγμής», σημείωσε.

Ο κ. Σταρκ είπε επίσης ότι οι συζητήσεις για την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων είχουν οδηγήσει σε επιβράδυνση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων στην χώρα, προσθέτοντας ότι δεν έχει σημειωθεί σχεδόν καθόλου πρόοδος από τα τέλη του 2010.

Γενικά, θα πρέπει να περιμένουμε ότι τα προβλήματα θα διαρκέσουν αρκετά χρόνια, ακόμα και αφού θα έχουν περάσει τα χειρότερα, είπε.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: