Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Νεκρός φέρεται ο Καντάφι σε επιχείρηση σύλληψης μετά την πτώση της Σύρτης


(Φωτογραφία: Reuters )


Τρίπολη, Λιβύη
Ο ανατραπείς Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι υπέκυψε στα τραύματα που υπέστη κατά τη σύλληψή του κοντά στη Σύρτη, δηλώνει στρατιωτικός διοικητής του Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης. Ο συνταγματάρχης επιχείρησε να διαφύγει από τη γενέτειρά του με κονβόι που δέχθηκε επίθεση από μαχητικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ, βάσει της ίδιας μαρτυρίας. Σημειώθηκε ανταλλαγή πυρών· ο Καντάφι τραυματίστηκε στα πόδια και το κεφάλι, ενώ νεκρός φέρεται και ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων του συνταγματάρχη.

Διάγγελμα προς το λιβυκό λαό θα κάνει προσεχώς ο επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου Μουσταφά Αμπντέλ Τζαλίλ.

Ο στρατιωτικός διοικητής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου Αμπντέλ Ματζίντ δήλωσε αρχικά στο πρακτορείο Reuters ότι ο Καντάφι συνελήφθη και τραυματίστηκε κοντά στη γενέτειρά του Σύρτη, επιχειρώντας να διαφύγει από την πόλη με κονβόι που δέχθηκε επίθεση από μαχητικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ. Ο ίδιος ανέφερε ότι ο συνταγματάρχης παρελήφθη από ασθενοφόρο.

Λίγο αργότερα και ενώ η είδηση της σύλληψης έκανε το γύρο του κόσμου ο Αμπντέλ Μαζίντ ανέφερε ότι ο Καντάφι υπέκυψε στα τραύματα που υπέστη κατά την ανταλλαγή πυρών που σημειώθηκε κατά την επιχείρηση σύλληψης.

Νεκρός φέρεται κατά την ανταλλαγή πυρών και ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων του Λίβυου συνταγματάρχη, Αμπού Μπακρ Γιουνούς Τζαμπρ, σύμφωνα πάντα με τον διοικητή της νέας ηγεσίας της Λιβύης που μίλησε τηλεφωνικά στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Το ΝΑΤΟ είχε δηλώσει νωρίτερα διά αξιωματούχου του ότι ελέγχει τις πληροφορίες για τη σύλλήψη του Μουαμάρ Καντάφι, επισημαίνοντας ότι η «επιβεβαίωση θα χρειαστεί χρόνο». «Σαφώς αυτές είναι πολύ σημαντικές εξελίξεις, που θα χρειαστεί χρόνο για να επιβεβαιωθούν. Εάν είναι αλήθεια, τότε αυτή είναι μία ιστορική ημέρα» ανέφερε ο αξιωματούχος της Συμμαχίας.

Ούτε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαιώνει επί του παρόντος τις πληροφορίες για τη σύλληψη ή το θάνατο του Καντάφι. «Γνωρίζουμε τις πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης, αλλά δεν μπορούμε να τις επιβεβαιώσουμε» ανέφερε εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει εκδόσει ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Μουαμάρ Καντάφι για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Μετά τις πρώτες πληροφορίες περί σύλληψης του Καντάφι ο Ρώσος πρόεδρος Ντιμίτρι Μεντβέντεφ είχε δηλώσει ότι ο λιβυκός λαός θα πρέπει να αποφασίσει την τύχη του Καντάφι.




Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: