Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Άνεργοι με καταθέσεις εκατομμυρίων στο εξωτερικό!

Έλληνες κροίσοι της διπλανής πόρτας


http://img.protothema.gr/6FDDBA1198F0C7C40FD7891E7D9CF7E1.jpg
Τα στοιχεία για τους μεγαλοοφειλέτες αλλά και εκείνους που «πιάστηκαν» να μεταφέρουν τεράστια ποσά στο εξωτερικό δίχως να μπορούν να τα δικαιολογήσουν κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος στη Βουλή αλλά σύμφωνα με πληροφορίες δεν προκύπτουν ονόματα πολιτικών ή γνωστών επιχειρηματιών.

Αναλυτικά, έπειτα απο σχετική ερώτηση του βουλευτή Κυκλάδων ΠΑΣΟΚ κ. Παναγιώτη Ρήγα, ο υπουργός κατέθεσε δυο λίστες, μια με 750 άτομα τα οποία το 2009 μετέφεραν στο εξωτερικό ποσά έως και 18 εκατομμύρια ευρώ τα οποία όμως δεν δικαιολογούνται με βάση τις φορολογικές τους δηλώσεις και μια δεύτερη με 1.700 φυσικά πρόσωπα τα οποία οφείλουν στο δημόσιο από 1.000.000 ευρώ και πάνω!

Το protothema.gr έχει στην διάθεσή του τις εντυπωσιακές λίστες αλλά λόγω των δεσμεύσεων που έχει θέσει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων τις παρουσιάζει με καλυμμένα τα ονόματα. Όμως, σύντομα το υπουργείο Οικονομικών θα εκπληρώσει τους όρους που θέτει η Αρχή και θα δημοσιεύσει τα πάντα.

Να σημειωθεί ότι στην συγκεκριμένη λίστα φιγουράρουν και τα ονόματα τεσσάρων υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομικών οι οποίοι διοχέτευσαν σε τράπεζες του εξωτερικού ποσά από 200 έως 500 χιλιάδες ευρώ.

Επιπροσθέτως υπάρχουν και 18 άτομα τα οποία την ώρα που έστελναν εμβάσματα αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, λάμβαναν επίδομα ανεργίας από το ταμείο του ΟΑΕΔ. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα περισσότερα από αυτά τα άτομα έχουν καταγωγή από βαλκανικές χώρες ή του πρώην ανατολικού μπλόκ και εκτιμάται ότι εμπλέκονται σε κυκλώματα μαστροπείας, πορνείας κλπ.



Έλληνες κροίσοι της διπλανής πόρτας


Αρκετά εντυπωσιακή και εξίσου προκλητική είναι η λίστα με 750 φυσικά πρόσωπα τα οποία το 2009 μετέφεραν από τραπεζικό λογαριασμό που διατηρούσαν στην Ελλάδα σε άλλον του εξωτερικού τεράστια χρηματικά ποσά τα οποία όμως δεν δικαιολογούνται με βάση τα εισοδήματα που δήλωσαν στις φορολογικές τους δηλώσεις. Πάντως, στην λίστα δεν φιγουράρουν ονόματα πολιτικών, βουλευτών, πρώην ή νυν υπουργών ούτε γνωστών επιχειρηματιών ή καλλιτεχνών με αποτέλεσμα οι βουλευτές που την μελέτησαν να λιλούν για «έλληνες κροίσους της διπλανής πόρτας». Αναλυτικά, σύμφωνα με την λίστα που παρουσιάζει το protothema.gr τα πρώτα 16 πρόσωπα έστειλαν από 1 έως 18 εκατομμύρια και την ίδια ώρα δήλωναν μηδενικά εισοδήματα :

Πρώτος στην λίστα παρουσιάζεται ο ΧΑΡΑΛ. Α. ο οποίος έστειλε έμβασμα ύψους 18.159.683 ευρώ και την ίδια ώρα δήλωνε μηδενικό εισόδημα

Δεύτερος στην λίστα εμφανίζεται ο ΓΕΩΡΓ. Τ. ο οποίος έστειλε έμβασμα 11.615.838 ευρώ και επίσης δήλωσε μηδενικά εισοδήματα

Τρίτος ο ΠΑΝΑΓ. Μ. ο οποίος έστειλε το στρογγυλό ποσό των 10.000.000 ευρώ αλλά στην εφορία δήλωνε ότι δεν έχει εισοδήματα.

Οφειλέτης 600 εκατομμυρίων ευρω

Συνολικά στους 1.700 ανέρχονται οι οφειλέτες άνω του 1ος εκατομμυρίου ευρώ προς το ελληνικό δημόσιο δίχως όμως έως αυτή την ώρα το υπουργείο Οικονομικών να έχει καταλήξει ποιοι από αυτούς βρίσκονται εν ζωή ή αν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Πάντως τα ποσά, ειδικά στις πρώτες θέσεις τις λίστας κόβουν την ανάσα καθώς οι πρώτοι 14 συμπολίτες χρωστούν πάνω από 100.000.000 ευρώ ενώ ο πρώτος οφείλει 636.366.239 ευρώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: